Anar a pàgina Tecnologies

 

Consideració dels tècnics entre els romans

 

Text 1: L’emperador Alexandre Sever (segle II dC) estableix salaris per als mecànics de la mateixa manera que per a altres professionals de gran prestigi; a més, estableix mesures de protecció per als seus deixebles, en cas que siguin pobres.
Text 2: L’enginyer i arquitecte Vitruvi rep de l’emperador August una assignació monetària, juntament amb els encarregats de la construcció i la reparació de ballestes, escorpins (màquines que llançaven projectils diversos) i altres ginys de guerra.

 

 

 

 


L’emperador Alexandre Sever (segle II dC) estableix salaris per als mecànics de la mateixa manera que per a altres professionals de gran prestigi; a més, estableix mesures de protecció per als seus deixebles, en cas que siguin pobres.

Història Augusta: Alexandre Sever 44,4

Text a Internet:

http://www.thelatinlibrary.com/sha/alexsev.shtml

Referència editorial:

Loeb Classical Library, Harvard University Press, Cambridge, Massachusets, Londres 1980

Traducció:

Als rètors, gramàtics, metges, arúspexs, astròlegs, enginyers i arquitectes, els assignà un salari, féu que tinguessin auditoris i ordenà que els fills dels pobres, mentre fossin lliures, els fossin confiats com a alumnes amb l’assignació alimentària corresponent.

(Joan Bellès)

Suggeriments d’activitats:

*   Dir quines de les professions esmentades en el text estan més relacionades amb la tecnologia.

*   Comentar si, pel to del conjunt del text, les disposicions de l’emperador representen mesures de protecció o bé de restricció. Argumentar la resposta.

*   Explicar si avui els enginyers i els arquitectes, llevat que siguin funcionaris, són objecte de protecció o de control per part dels governants.

Relació amb altres matèries:

—  Economia

—  Ciències socials

Nivells per a ser utilitzat:

2n cicle d’ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Mitjana per al final de 1r i començament de 2n de Batxillerat.

Anar a l'inici de la pàgina

 

 


L’enginyer i arquitecte Vitruvi rep de l’emperador August una assignació monetària, juntament amb els encarregats de la construcció i la reparació de ballestes, escorpins (màquines que llançaven projectils diversos) i altres ginys de guerra.

Vitruvi, L’arquitectura I pr. 2

Text a Internet:

http://www.thelatinlibrary.com/vitruvius1.html

Referència editorial:

Loeb Classical Library, Harvard University Press, Cambridge, Massachusets, Londres 1970

Traducció:

[…] Així doncs, vaig rebre l’encàrrec, juntament amb M. Aureli, P. Minidi i Gn. Cornelili, de la construcció i el manteniment de ballestes, escorpions i altres màquines de llançament i, igual que ells, vaig rebre promptament les gratificacions corresponents; havent-me-les acordades d’antuvi, t’has compromès a mantenir-les per recomanació de la teva germana.

(Joan Bellès)

Suggeriments d’activitats:

*   Explicar fins a quin punt el compromís de l’emperador de mantenir les recompenses a Vitruvi representa de manera implícit un reconeixement a la seva professió.

*   Lamentablement, els ginys esmentats en el text són maquinària de guerra. Comentar si també avui els governants destinen diners a l’enginyeria bèl·lica.

Relació amb altres matèries:

—  Ètica

—  Ciències socials

—  Economia

Nivells per a ser utilitzat:

2n cicle d’ESO i Batxillerat

Grau de dificultat del text original:

Mitjana per a 2n de Batxillerat.

Anar a l'inici de la pàgina