Anar a pàgina inicial

TÈCNIQUES I TECNOLOGIES

Probablement, un dels distintius del nostre temps és l’avanç en l’ús de la tècnica per a resoldre nombrosos problemes d’ordre pràctic, com l’aprofitament dels recursos de la naturalesa, la mesura del temps o la comunicació. L’avanç de la tècnica, els nous camins que obre i els problemes que suscita han fet néixer una nova disciplina i un nou mot per a designar-la: tecnologia.

Els antics no parlaven de tecnologia, ni pròpiament de tècnica, sinó de techné, ’art’, ’habilitat’. A ells devem l’esperit, l’actitud d’aplicar els coneixements teòrics de les ciències a la fabricació d’instruments que facin més fàcil la nostra existència material al món. Els romans eren especialment pràctics i sobresortiren més per la seva habilitat a superar obstacles materials que per la dedicació a problemes teòrics.

La majoria de les solucions tècniques que avui tenim a l’abast són l’evolució i el perfeccionament d’unes tècniques elementals ja iniciades pels grecs i els romans. Estris per a escriure, instruments per a fer música, vehicles, armes, maneres d’encendre foc, etc., els podem trobar esmentats en diversos textos dels autors llatins. Els textos triats no són sinó una pinzellada sobre alguns d’aquests aspectes.

Continguts

  1. Els primers progressos tècnics de la humanitat.
  2. Diverses tècniques artesanes.
  3. Instrumental per a escriure.
  4. Maneres de mesurar el temps.
  5. Consideració dels tècnics entre els romans.