el clarinet baix
---
---
els instruments de
l'orquestra

---

  En Lluc i el clarinet baix
 
Si pot triar, en Lluc prefereix el clarinet baix al clarinet en Sib, i no és que aquest no li agradi, sinó que normalment té menys ocasions de tocar el clarinet baix. És per això que avui, aprofitant que la Berta ja ens ha parlat del clarinet en Sib, ens vol mostrar aquest instrument.
 
La família dels clarinets està formada per un conjunt d'instruments que abasta des de les sonoritats més agudes (petit clarinet) fins als registres més greus (clarinet contrabaix). D'entre tots aquests, però, els més utilitzats a l'orquestra són el clarinet en Sib i el clarinet baix.
 
El clarinet baix sona una octava per sota del clarinet en Sib. La seva extensió és: extensió clarinet baix

 
  En aquest fragment es pot apreciar la potència i amplitud sonora del registre greu d'aquest instrument.      
 
  Fragment: A l'escola hi ha fantasmes de Supermúsics
 
 
 
el clarinet baix
La sonoritat d'aquest instrument, afinat també en Sib, adquireix unes qualitats òptimes, especialment en el registre greu, on a la seva potència sonora s'afegeixen les seves possibilitats tècniques i expressives: agilitat, homogeneïtat sonora..., així com les característiques dinàmiques que li permeten des dels expressius pianíssimo fins als potents fortes.
 
Inicialment, l'instrument estava construït amb un cos recte, fet que representava un greu inconvenient a l'hora de tocar-lo donada la seva longitud. Va ser Adolf Sax, l'inventor dels saxofons, qui, cap a mitjans del segle XIX, li va donar al clarinet baix la seva forma actual, amb el pavelló corbat cap amunt i el tudell corbat cap abaix, fent d'aquesta manera més practicable l'instrument per als instrumentistes.
 

Audicions suggerides:
---
La consagració de la primavera, d'I. Stravinsky
Enregistraments del Quartet de clarinets de Barcelona,
amb obres de
Gershwin i Duke Ellington
Dibuixos: Montserrat Tobella.
Imatges dels instruments: Instrumentos musicales, Microsoft.
Coordinació: Carles Navarro, de Supermúsics