el clarinet
---
---
Nadales a la XTEC
1999

---

  La Berta i el clarinet
  A més de tocar el clarinet, la Berta, també canta en una coral, i per al concert del dia 22 de desembre li va costar molt decidir-se, no sabia què fer, si cantar o tocar, perquè ambdues coses li agraden molt. Finalment es va decidir pel clarinet.
 
Juntament amb la flauta travessera, l'oboè, el corn anglès i el fagot, el clarinet forma part de la família dels instru-
ments de vent-fusta. A l'igual que la flauta travessera, i a diferència de l'oboè, corn anglès i fagot, consisteix en un tub cilíndric, en aquest cas no de metall com la flauta, sinó de fusta de banús que acaba en una peça en forma de campana.
 
El so, com en tots els instruments de vent, es produeix fent vibrar la columna d'aire que hi ha a l'interior del tub que constitueix el cos.
 
 
  El registre greu del clarinet s'anomena chalumeaux, en record dels seus antecessors.      
 
 
En el clarinet, aquesta vibració s'aconsegueix mitjançant una llengüeta simple de canya que s'acobla amb una abraçadora a l'embocadura que l'intèrpret col·locarà entre els seus llavis.
 
Els clarinets són instruments transpositors, és a dir, estan afinats en una tonalitat diferent de la que realment sona, és per això que a la partitura de La neu veureu com el clarinet té una armadura diferent de la dels altres instruments. El clarinet més emprat és el clarinet en Si bemoll, que sona un to per sota. Per tant, si es vol que soni un Do, a la partitura d'aquest clarinet se li ha d'escriure un Re.
 
el clarinet

Corno di bassetto
Així com la història de la flauta es remunta a més de 3000 anys, la del clarinet és ben diferent. Tot i que se'l relaciona amb l'antic Arghul egipci, que de fet era un instrument de doble canya, el clarinet es va inventar cap al 1700 i els seus antecessors més directes són els chalumeaux.
 
Al començament disposaven de 2 a 6 claus que no permetien poder tocar totes les notes alterades, motiu pel qual s'havien de construir diferents models en diferents tonalitats, com per exemple el corno di bassetto.
 
Aquest nombre de claus posteriorment es va ampliar a 13, fins que finalment va adquirir la forma actual en adoptar el sistema que Böhm havia inventat per a la flauta travessera.

Des del punt de vista expressiu, el clarinet és un instrument amb moltes possibilitats, ja que a més del seu ampli registre, un dels més extensos entre els instruments de vent, permet obtenir des dels pianissimo fins a sonoritats realment intenses.
 
registre clarinet

Audicions suggerides:
---
El gat a Pere i el Llop, de S. Prokoviev
Ebony Concert, d'I. Stravinsky
Concert per a flauta, de Mozart
Adagios per a Corno di Bassetto, de Mozart


Si voleu fer qualsevol consulta sobre el clarinet de la Berta o el concert del dia 22 de desembre, escriviu a: bertaclarinet@pie.xtec.esDibuixos: Montserrat Tobella.
Imatges dels instruments: Instrumentos musicales, Microsoft.
Coordinació: Carles Navarro, de Supermúsics