el corn anglès
---
---
els instruments de
l'orquestra

---

  En Pau i el corn anglès
 

En Pau no para: el cole, els assaigs, els concerts, el treball de naturals..., fa més de tres mesos que no s'acosta al video-joc (increïble!). A més, com ell diu, toca un instrument, el corn anglès, que ni és un corn, ni és anglès, tot plegat un embolic.
 
Malgrat que el seu nom no se l'associa amb el de l'oboè, el corn anglès és un oboè contralt, afinat una quinta més greu que l'oboè corrent. El seu cos més llarg i gruixut que el d'aquest, acaba en un pavelló en forma de pera.
 
  Diàleg entre dos corns anglesos: un marca un ritme greu i amb notes més llargues, i l'altre fa un contrapunt
amb un ritme més staccato.

     
 
  Fragment musical Els infants componen cançons: La Puput, de Supermúsics  
 
 
És un instrument de la família de vent-fusta, amb llengüeta de doble canya, les quals són una mica més grans que les de l'oboè, i també, a diferència d'aquest, el seu tudell presenta una lleugera curvatura. La seva digitació és la mateixa, tot i que des del punt de vista tècnic, el corn anglès resulta més incòmode de tocar, ja que els forats estan més separats entre ells, degut al seu cos més llarg.
 
La seva extensió és: extensió del corn anglès i l'efecte real, per ser un instrument transpositor, és:
extensió del corn anglès

el corn anglès

D'entre tots els instruments de l'orquestra és potser el corn anglès, amb la seva especial homogeneïtat sonora, l'instrument que té una sonoritat més particular. Les seves possibilitats tècniques, malgrat no ésser tan àgil com l'oboè, degut a tenir una digitació més oberta i incòmoda, són pràcticament les mateixes.
 
El corn anglès procedeix de l'oboè da caccia (oboè de caça) del segle XVIII, instrument molt emprat per Bach en les seves Cantates. Respecte el seu nom existeixen diverses teories: unes, apunten en el sentit que el mot "anglès" fa referència als primers oboès da caccia que eren corbats formant angle (en francès: anglé), d'altres, es basen en la similitud entre aquests antics oboes da caccia corbats i un corn de caça anglès de l'època, de forma semicircular. Però en qualsevol cas, el que si sembla cert, és que els seus orígens no són anglesos.
 

Audicions suggerides:
---
Passió segons St. Mateu, de J. S. Bach
Divertiment en Fa per a 2 corns anglesos, 2 fagots,
2 violins i 2 trompes de caça
,
de J. Haydn
Tristan i Isolda, de R. Wagner
Sonata per a corn anglès i piano de P. Hindemith




Dibuixos: Montserrat Tobella.
Imatges dels instruments: Instrumentos musicales, Microsoft.
Coordinació: Carles Navarro, de Supermúsics