els cascavells
---
---
Nadales a la XTEC
1999

---

  En Jared i els cascavells
  En Jared va estar tota una setmana enfadat, per˛ all˛... enfadat, enfadat!!!
 
S'ha de comprendre, quatre anys estudiant percussiˇ, anant a classe, practicant mÚs d'una hora diÓriament i que en el teu primer gran concert en directe, i retransmŔs a tota la Xarxa, el teu paper nomÚs siguin 4 compassos de cascavells, ni tan sols un cop de timbala, Ús com per desmoralitzar a qualsevol, sigui percussionista o no. En canvi ara, des que han comenšat els assajos i s'acosta el gran dia, bÚ...... ja el podreu escoltar, amb quines ganes toca!.
 
I a mÚs, com diu la Carla, aquest concert sense cascavells, fora qualsevol cosa menys un Concert de Nadal.
 
 
  Escolteu aquesta figuració rítmica de corxeres, accentuant cada temps fort, que dóna aquesta sensació d'anar endavant, de caminar...      
 
 
Els instruments d'arc es fan sonar fregant les cordes amb l'arquet, i els de vent, bufant, per˛ els de percussiˇ es poden fer sonar: percudint, sacsejant, fregant, entrexocant.... Es poden percudir amb les mans, amb baquetes, amb maces, amb escombretes, amb martells, amb teclat... Poden ser de membranes, de cordes, de plaques, de lÓmines... i, quant al material: ferro, fusta, pell, cerÓmica, pedra, vidre.... I a mÚs, tambÚ n'hi ha de petits, mitjans i de grossos; de rodons, de quadrats, d'ovalats...
 
Com sigui que cadascun d'aquests aspectes enumerats influeix en la qualitat del timbre de l'instrument i, per tant, la seva classificaciˇ fora inacabable, normalment s'agrupen atenent si el seu so Ús determinat o indeterminat, Ús a dir, si el seu so tÚ una altura identificable o no.
 
Instruments de so determinat: timbales, glockenspiel, celesta, xilofon, vibròfon...
 
Les campanes tubulars consten de 18 tubs d'acer de diferents llargades que es toquen copejant-los per la part superior amb una maša. La seva extensiˇ abasta una octava i mitja. Aquest instrument s'utilitza dins la percussiˇ orquestral.
 

Dels instruments de percussiˇ, la timbala forma part habitual de l'orquestra. Consisteix en una caixa oval de coure, amb una membrana de pell estesa a la part superior que Ús percudida amb diferents tipus de baquetes (normalment de feltre), segons l'efecte desitjat. El nombre de timbales a l'orquestra, pot variar entre 2 i 5. Cadascuna d'elles, mitjanšant uns pedals que tensen la membrana, pot entonar unes 5 notes diferents.


El xilofon és un instrument d'origen asiÓtic, constitu´t per una sŔrie cromÓtica de lÓmines de fusta que, normalment, incorporen uns tubs metÓlĚlics que actuen de ressonadors. Segons el tipus de xilofon pot arribar a tenir una extensiˇ fins a 4 octaves.
La celesta... bé, d'aquest instrument, potser esperem que ens parli la Laia que sap millor que ningú de què va...

Instruments de so indeterminat
 
Aquest grup abasta una gran diversitat d'instruments de totes les Ŕpoques i cultures, instruments com: tambors, timbals, tamborins, triangles, maraques, castanyoles, cascavells, cr˛tals...., molts d'ells amb una hist˛ria que es remunta als orÝgens de la civilitzaciˇ.
 
instruments de percussió

La gran diversitat d'aquests instruments estÓ profundament associada amb la importÓncia que el ritme ha tingut i tÚ en moltes cultures, essent en moltes ocasions associat a aspectes mÓgics i sobrenaturals.
 
L'˙s d'alguns d'aquests instruments ha estat incorporat al llenguatge simf˛nic, per compositors com Haydn, Beethoven, Balakirev, Strawinsky, arribant en la m˙sica mÚs contemporÓnia a obres com Jonisation d'Edgard VarŔse (1931) escrites per a un piano i 42 instruments de percussiˇ.
 
La bateria, de fet no és un instrument, sinˇ un conjunt d'instruments, representa un clar exponent de la importÓncia que el ritme i els intruments de percussiˇ assoleixen dins els diferents estils musicals contemporanis: jazz, pop, rock...
 


Audicions suggerides:
---
Tema i variacions sobre un Tema de Purcell, de B. Britten
Hary Llanos, de Zoltan Kodaly


Si voleu fer qualsevol consulta sobre els cascavells d'en Jared o el concert del dia 22 de desembre, escriviu a: jaredcascavells@pie.xtec.esDibuixos: Montserrat Tobella.
Imatges dels instruments: Instrumentos musicales, Microsoft.
Coordinació: Carles Navarro, de Supermúsics