la viola
---
---
Nadales a la XTEC
1999

---

  L'Eric i la viola

  L'Eric mai no s'havia plantejat estudiar un instrument, el que realment li agradava era jugar a futbol i mirar la tele. Però un dia, ara fa tres anys, remenant en un armari de casa seva, va trobar una caixa de fusta de color negre. I a dins, què hi havia? doncs aquesta viola que havia estat del seu avi quan era jove. I ves per on, ara ja no se sap on s'acaba la viola i comença l'Eric, o... a l'inrevés.
 
La viola, instrument de la família de corda fregada o d'arc, té la mateixa forma que el violí encara que és una mica més gran.
 
 
  Melodia d'acompanyament on es pot apreciar el so càlid d'aquest instrument.      
 
 
El registre de la viola se situa entre el del violí i el del violoncel, i la seva veu, en el pentagrama, s'escriu en clau de Do en 3a línia.

La viola té quatre cordes que s'afinen per quintes, com en el violí, però una quinta més greu que en aquest instrument:
registre viola
afinació viola

Històricament, la viola actual deriva de les violes de l'Edat Mitjana que posteriorment donarien pas a les violes de braccio, i aquestes a l'instrument que coneixem.
 
la viola

La viola té una sonoritat càlida que, tant pel seu timbre com pel seu registre, complementa d'una banda el timbre més viu i agut del violí, i d'altra, la sonoritat més greu del violoncel. És per això que el seu paper, a l'orquestra, inicialment va ser el de donar color harmònic. No és pràcticament fins a partir de Beethoven que els compositors li comencen a dedicar una atenció a les seves possibilitats expressives.


Audicions suggerides:
---
Simfonia Concertant per a violí i viola, de W. A. Mozart
Sonata per a viola sola, de P. Hindemith
Harold a Itàlia, de Berlioz
Concert per a viola, de B. Bartok


Si voleu fer qualsevol consulta sobre la viola de l'Eric o el concert del dia 22 de desembre, escriviu a: ericviola@pie.xtec.esDibuixos: Montserrat Tobella.
Imatges dels instruments: Instrumentos musicales, Microsoft.
Coordinació: Carles Navarro, de Supermúsics