REPRODUCCIÓ DE LES BALENES

Les balenes s'acoblen normalment en les aigües temperades i pareixen en el mateix lloc un any després, ja que el periode de gestació dura de 10 a 12 mesos. Gairebé sempre, sols neix una cria cada vegada, anomenada "balenó", que arriba al món sense gens de greix i que segurament es moriria si hagués neixut en les aigües gelades.

 

La mare va a parir en aigües profundes, lluny de la costa. Quan neix un balenó, primer treu la cua per la vulva de la mare. Ella mateixa o una amiga talla el cordó umbilical i condueix la cria cap a la superfície de l'aigua perquè pugui respirar. A partir de llavors, el balenó no es separarà de la seva mare durant el seu primer any de vida.

 

Els deu o dotze primers mesos de vida, el balenó s'alimenta de la llet de la seva mare. Popa sota l'aigua. La mare es fica una mica de costat, ben aprop de la superfície de l'aigua. La cria busca amb la boca i la llengua una de les dues mames que hi ha amagades en els plecs de pell al costat de la vulva. Com no té llavis per poder xuclar, la llet surt disparada cap a la boca del fill. La llet és molt nitritiva, amb molta quantitat de greix i proteines, i molt poca aigua, pareguda a la "llet condensada". Les glàndules mamàries poden arribar a mesurar 2 metres de llargària i 60 cm d'amplada.

El balenó pot arribar a beure uns 500 litres de llet al dia i augmentar de pes 50 a 100 quilos cada dia segons la classe de balena.

Mentre dura la lactància, la mare no pot quedar un altre cop prenyada, de manera que sols pot tenir una cria cada dos o tres anys.

El balenó sempre neda damunt de la seva mare. Aquesta es mostra molt protectora amb el seu fill i no l'abandona mai. De vegades porta la cria sota la seva aleta, igual com si l'abracés i la resguarda de qualsevol perill. Quan iniciin el camí de tornada a les aigües polars, la mare espera que el balenó estigui ja ben preparat per aquest llarg viatge de milers de quilòmetres, i moltes vegades abandona el grup i retarda la tornada esperant que la cria estigui preparada.

El balenó viu els seus 4 primers anys al costat de la seva mare. Li encanten les carícies que ella li fa!!