LA RESPIRACIÓ

Encara que la balena sigui un animal que visqui a l'aigua, no respira per brànquies com els peixos, sinó per pulmons com els mamífers.

Les balenes tenen un orificis nasals situats damunt del cap anomenats "espiracles" que són per on respiren. Aquests orificis damunt el cap provenen del trasllat del "morro" del mamífer terrestre del qual provenen. Les balenes van poder respirar millor quan van deixar d'haver de treure el morro per damunt de l'aigua per poder respirar.A mesura que passaven més temps sota l'aigua, els orificis nasals es van començar a desplaçar del de davant del cap cap a la part del damunt.

 

Els espiracles porten l'aire als pulmons i l'expulsen cap a l'exterior formant un gran brollador, que no es rés més que vapor d'aigua.

Les balenes amb barba tenen dos espiracles, mentre que les balenes amb dents sols en tenen un. El catxalot té sols un espiracle situat a la part del davant de cap i al costat esquerra.

Balena amb dents: 1 espiracle Balena amb barbes: dos espiracles catxalot: 1 espiracle damunt del cap al costat esquerre.


Per respirar les balenes treuen la part superior del cap a l'exterior. Llavors els espiracles s'obren, expulsen l'aire que els queda en els pulmons, agafen l'aire nou de l'exterior , l'enmagatzenen en els pulmons, tanquen els espiracles i es tornen sumergir. Poden romandre sota l'aigua durant força temps sense renovar l'aire dels pulmons (hi ha balenes que fins a 1 hora). Llavors tornen a treure el cap a fora de l'aigua, expulsen l'aire que els sobra obrint els espiracles i formant el típic brolador de les balenes.