Aquest projecte s'ha pogut dur a terme gràcies al treball d'investigació dels alumes d'Educació Infantil 5 anys del CEIP Joaquim Palacín de Bellvís.

LA BALENA

Les balenes són mamífers marins. Es diferencien de la resta dels mamífers marins en que es passen tota la seva vida a l'aigua, des que neixen fins que moren.
Les balenes procediexen, molt provablement, d'un mamífer terrestre de grans dimensions que, fa uns 60 milions d'anys va decidir que era millor anar a buscar menjar al mar en lloc de a la terra.
Així doncs, els braços van evolucionar cap aletes pectorals, les cames van desaparèixer, la cua va passar a ser una aleta caudal i els forats del nas es van desplaçar cap a dalt del cap.

EVOLUCIÓ DE MAMÍFER TERRESTRE A BALENA


La balena és l'animal més gran que existeix. Hi ha balenes com la blava que poden arribar a medir 30 mtes de llargària i pesar unes 200 tonelades. Per fer-nos una idea del seu tamany, tenim que el seu cor és del volum d'un cotxe, la seva llengua com un elefant i la seva cua un avió petit !!!

El cos de les balenes no està cobert d'escates, com els peixos, sinó de pell llisa, sota la qual hi ha una gran capa de greix, laqual les protegeix del fred., els hi dóna energia i les alimenta.

La forma del seu cos es allargada, acabat amb una aleta horitzontal, la qual té una gran musculatura que li permet agafar velocitats de 40 ó 50 km/h, i realitzar salts per sobre l'aigua. Tenen també dues aletes pectorals i algunes famílies de balenes també una petita aleta dorsal.

Hi ha moltes classes de balenes:

balena blava
Rorqual blau
balena de Biscaia
Balena amb gep o Balena geperuda
Balena gris
Balena de Groenlàndia
Balena enana
Balena franca
Catxalot

Les balenes són de diferents tamanys.

Hi ha dos tipus de balenes: amb barbes i amb dents.

Les balenes amb barbes tenen milers de filaments que poden mesurar d'1 a 3 mts, i pengen de la mandíbula superior. Aquest filaments són d'una textura pareguda a les ungles de les persones i els serveixen per filtrar el menjar.

Les balenes amb dents, com el catxalot, tenen moltes dents en la mandíbula inferior, i foradets en la superior, que són per ficar-hi les dents quan tanca la boca.

Les balenes tenen un orificis nasals situats damunt del cap anomenats "espiracles" que són per on respiren.

Les balenes igual que tots els mamífers tenen vulva i penis segons siguin femelles o mascles. Aquests òrgans estan situats en la zona ventral de la balena, amagats dins dels plecs.

Adquireixen la maduresa sexual entre els 10 i 15 anys. Tenen un balenó cada tres anys després d'un periode de gestació de 10 a 13 mesos. Poden arribar a viure: les balenes amb barbes fins a 80 anys, les balenes grans amb dents com el catxalot fins a 70 anys, i les balenes petites amb dents uns 30 anys.

Les balenes tenen ossos com tots els mamífers,i encara que viuen en l'aigua no tenen escates com els peixos.

Hi ha balenes que tenen unes callositats enganxades al cos que són berruguetes o animalets petits com "el poll de la balena" que viuen sempre enganxats allí.

 

Tenen el sentit de l'oïda molt bo, hi poden sentir a quilòmetres de distància. Aquest està situat en un petit orifici al costat dels ulls.

No tenen sentit de l'olfacte.

El sentit de la vista el tenen molt desenvolupat. Tenen els ulls situats a cada costat del cap.

Tenen uns pelets al morro que són molt sensibles, i hi tenen el sentit del tacte, a part de tot el cos.

Les balenes viuen en petits grups i realitzen viatges migratoris al llarg de l'any. Viuen en les aigües polars gairebé tot l'any, però quan arriba el cru hivern, es traslladen a aigües més temperades. En les aigües fredes hi ha molta abundància de "krill", el menjar de les balenes. En poden arribar a menjar tonelades al dia. Així van acumulant una capa de greix sota la pell, que al mateix temps de protegir-les del fred, els serveix per emmagatzenar energia. Quan es traslladen a aigües temperades, practicament no mengen, i s'alimenten de la capa de greix. Allí, en les aigües temperades, es on realitzen els acoblaments mascles i femelles i on neixen l'any següent els balenons. Fins que aquests estan ben refets i siguin prou grans per poder nedar milers de quilòmetres, no retornen el camí cap a les aigües fredes del nord. Hi ha mares que deixen el grup i esperen més dies fins que el seu balenó estigui preparat pel gran viatge. Els mascles no participen en la criança del balenó. Any rera any, cada balena fa el mateix camí i torna al mateix lloc.

Malgrat el seu voluminós tamany i gran pes, les balenes són capaces de realitzar veritables salts fora l'aigua. Es donen un fort impuls amb la cua, la qual està dotada d'una forta musculatura, i treuen el cos fora l'aigua. La balena saltadora per excel·lència és "la geperuda".

 

Realitzen salts que són veritables acrobàcies fora l'aigua. Treuen tot el cos fora l'aigua i es giren d'esquena, treuen mig cos i mouen les aletes, es fiquen de costat i mouen una sola aleta, com si saludessin... Darrera aquests salts hi ha tot un llenguatge de comunicació: mostren perill, un mascle demostra força davant un altre mascle, per festejar una femella, indiquen que han trobat molt menjar...

Les balenes dormen estant més o menys quietes damunt l'aigua o nedant al costat d'una altra balena.

Les balenes moren quan estan fora l'aigua, no per la falta d'aigua, sinó aplastades pel seu propi pes.

 

 

De les balenes s'aprofita gairebé tot. La carn per menjar , les barbes per fer barnilles per corseteria, la pell per fer cuir, del greix oli i combustible, dels ossos farina pels animals...

Són animals molt pacífics, i sols tenen dos enemics: l'home i les orques.

Avui dia la balena és un animal protegit. Està totalment prohibida la seva pesca, ja que està en perill d'extinció.

S´ha donat el cas de trobar balenes atrapades sota una capa de gel, la qual cosa les impidia respirar i podien arribar a morir ben aviat. Per poder salvar-les van haver de practicar un gran forat en el gel per tal que poguessin treure el cap les balenes per respirar. Després, amb vaixells trenca-gels, van fer un camí fins mar obert per poder salvar les balenes i deixar-les en llibertat.