|
El resultat d'aquest procés
era una pasta fina que es barrejava amb una gran quantitat d'aigua en un
recipient anomenat tina (7). Aquest era el lloc on l’artesà paperer,
I'alabrent (8), elaborava els fulls de paper. L 'eina amb què ho feia rep
el nom de forma (9) o motlle, i es compon d'una tela metàl·lica fixada
sobre un marc de fusta que determina la mida del full. La filigrana o
marca a I'aigua, el dibuix que es pot veure en el full de paper quan es
mira a contrallum, s'aconseguia cosint aquest mateix dibuix amb un
filferro a la tela metàl·lica. |
La premsa (11), amb el torn
(12) que en multiplica la força, servia perquè tres o quatre homes
traguessin en part I' excés d ' aigua de la posta. La producció d'un molí
amb una tina era de 18 postes diàries (aproximadament 4500
fulls). |
|
|
Després de ser premsats, els fulls eren llevats (separats deIs saials) pel llevador (13) i estesos ( 14) als miradors amb ajut de l' espit, un estri de fusta en forma de «T», de diferents mides segons els tipus de paper . |