L'ARNÈS DEL CAVALLER

L'arnès és el conjunt d'armes que habitualment usava el cavaller.
Està constituït per:


ARNÈS DE GUERRA DEL SEGLE XV


arnes.jpg (22283 bytes)

 1. bacinet amb careta
 2. espatllàs
 3. guardabraç
 4. colzera
 5. amambraç
 6. manyopa
 7. guantellet
 8. plata o cuirassa pectoral
 9. plata o cuirassa dorsal
 10. pancera
 11. faldatge
 12. escarsella
 13. cuixera
 14. genollera
 15. gambera
 16. sabata de ferro
 17. sagnies o gossets
 18. gossets

Un cavaller vestit així era tot un espectacle. Penseu, a més, que els arnesos podien ser molt rics: brillants, lluents, en funció de la importància social i econòmica del cavaller que els posseïa. I és que un bon arnès moltes vegades era una assegurança de vida.

No hem d'oblidar, però, que el cavaller havia de lluitar amb totes les peces de l'arnès al damunt. Una armadura podia pesar uns 25 kg, i l'arnès sencer podia passar perfectament dels 30. I si hi sumem els 17 o 18 kg de la llança, entendrem de seguida que calia molta força física, una gran destresa i molt d'entrenament per aconseguir l'èxit en qualsevol empresa cavalleresca.


Si voleu informar-vos més sobre la cavalleria podeu consultar els llibres següents: Mercè Aventín, Jofre de Rocabertí i Montcada, senyor feudal i cabdill militar, Barcelona: Graó, 1985. Philippe Contamine, La guerra en la Edad Media, Barcelona: Labor, 1984. Maurice Keen, La caballería, Barcelona: Ariel, 1986. Martí de Riquer, Caballeros andantes españoles, Madrid: Espasa-Calpe, 1967. Martí de Riquer, L'arnès del cavaller. Armes i armadures catalanes medievals, Barcelona: Ariel, 1968.


Retorn a "Aspectes de la novel·la" REDSPOT.GIF (326 bytes)
Retorn a l'inici REDSPOT.GIF (326 bytes)