1. INTRODUCCIÓ

Els dofins són una de les 115 espècies de mamífers marins que es troben a tots els oceans del món. Pertanyen a una gran família que conté unes 32 espècies i que, junt als seus parents les balenes i les marsopes, reben el nom comú de cetacis.

A l'antiguitat, els dofins eren caçats per extreure l'oli que es trobava en petites quantitats en una zona del cap, i que s'utilitzava com lubricant per determinats mecanismes de rellotge. A l'actualitat s'han trobat fonts alternatives i més econòmiques per obtenir aquests olis, per la qual cosa la caça dels dofins ha desaparegut; no obstant això, molts d'ells queden atrapats per accident a les xarxes dels vaixells de pesca de la tonyina. Amb l'ajuda i pressió exercida pels grups ecologistes i consumidors, part de les empreses conserveres i del sector rebutgen el peix procedent de flotes que no protegeixin als dofins.

2. CARACTERÍSTIQUES I COMPORTAMENT

Existeixen tres grups de mamífers marins. Dos d'ells, el de les balenes i dofins, i el de manatins i dugongs, passen tota la vida a l'aigua. El grup restant, que inclou els lleons marins i foques, cria a terra ferma. Tots estan bé adaptats: en lloc de potes tenen aletes, el cos és hidrodinàmic de pell llisa i sense pèls i una capa de greix actua com aïllador.

Són capaços de submergir-se durant molt temps i fins a profunditats de més de 300 mts. A l'igual que les balenes, els dofins respiren a través d'un únic orifici situat a la part superior del cap, l'espiracle. Surten a la superfície aproximadament cada dos minuts i després d'una curta però explosiva espiració, prenen aire abans de descendir un altre cop. Tenen uns pulmons molt ben adaptats als canvis de pressió.

Aquest animal sociable, intel·ligent i juganer viu en grups de tamany divers. Els dofins es comuniquen entre si fent servir una gran varietat de sons i són molt hàbils localitzant les seves preses per mitjà d'ultrasons. Les atrapen amb les mandíbules, en concret amb les seves afilades dents, les quals poden oscil.lar entre 200 i 250 segons l'espècie de que es tracti. Poden menjar en un sol dia una quantitat d'aliment que equival a un terç del seu propi pes corporal.

Quant a la reproducció, les femelles del dofí mular, que és l'espècie millor estudiada, arriben a la maduresa sexual entre els 5 i 12 anys i els mascles entre els 9 i els 13 anys. Les còpules tenen lloc durant la primavera i després d'uns 11 o 12 mesos, la femella pareix una sola cria que és capaç de nedar i respirar pocs minuts després del naixement.

 

3. COMUNICACIÓ I INTEL.LIGÈNCIA

Els dofins es comuniquen per mitjà de xiscles i xiulets. Els primers consisteixen en petits polsos de 300 sons per segon, generats pel meló situat just a sota de l'espiracle. Els xiulets són sons de to uniforme que provenen de la part profunda de la laringe. Els utilitzen per comunicar estats d'alarma i excitació sexual.

Segons els estudis realitzats amb animals en captivitat, els dofins són capaços d'aprendre, realitzar tasques de certa dificultat i comunicar-se entre ells. Habilitats que situen ald dofins amb un nivell d'intel.ligència similar als primats.


Text basat en l'Enciclopèdia Encarta 2000 de Microsoft

© 1993-1999 Microsoft Corporation

 

4. DOFÍ MULAR

El dofí mular és possiblement el cetaci més conegut per la majoria de la gent. Es tracta de l'espècie que apareix amb més freqüència als dofinaris i parcs aquàtics de tot el món, on embadaleix el públic amb els seus exercicis; també pot veure's al mar amb relativa freqüència, ja que es tracta d'un dofí força costaner que no defuig la presència humana, s'acosta a la platja i arriba a entrar als ports.

És una espècie cosmopolita que abans es trobava per tota la costa catalana, però actualment només es localitzen tres nuclis de població: un al nord de la Costa Brava, un altre al Garraf i un tercer al Delta de l'Ebre.


Text extret de: Zoo de Barcelona

i del CD ROM Enciclopedia de la Naturaleza de Zeta Multimedia