PLAÇA DE LA REVOLUCIÓ

Mosaic "La xarranca de la Festa Major"

 

Aspecte general de la plaça amb el nº 24 de Ramon i Cajal al fons

ELEMENT REPRESENTATIU
Són diversos: Els dos mosaics-xarranca representant diverses escenes de la Festa Major de Gràcia, el parc infantil, la font amb un relleu oriental i alguns edificis modernistes que envolten la plaça.
HISTÒRIA

Aquesta plaça projectada el 1843 per Francesc Alsina, mestre de cases i constructor, va ser urbanitzada en els antics terrenys de la finca de la Virreina. Fou anomenada antigament plaça d'Isabel II, i després, de la Revolució de setembre de 1868.

En la segona meitat del s. XIX s'instal·làa l'espai central el Mercat d'Isabel II o Mercat de la Revolució. Funcionava dos dies a la setmana i va a arribar a tenir una porxada. L'any 1911 es desmuntà aquesta porxada i fou enderrocat definitivament quan el consistori comprà el Mercat de l'Abaceria Central, que va ser declarat mercat municipal i inaugurat l'any 1913.

L'any 1940 es va inaugurar un parvulari que ocupava el 80% de l'espai. Hi passaven els cotxes pel voltant. L'any 1994 treuen la guarderia, el trànsit rodat i converteixen aquesta en una altra "plaça dura" envoltada de tipuanes (arbre d'origen asiàtic). Els veïns reivindiquen un espai pels nens i llavors instal·len un petit espai de jocs infantils.

L'element més maco de la plaça es troba en realitat al nº 24 del carrer de Ramon i Cajal. Es tracta d'un edifici restaurat que albergava una residència plurifamiliar a principis del s. XX. La façana està esgrafiada en crema i verd. L'entresol té l'esgrafiat vermell amb motius florals i sota el terrat hi han alguns elements modernistes.

SERVEIS / VIDA SOCIAL

Molt marcada per la zona de jocs infantils. Són els infants amb les seves famílies els qui més la gaudeixen.

També és una bona zona al capvespre-nit pels que volen prendre alguna cosa abans o després d'anar als proper cinemes Verdi.