PLAÇA DEL SOL

Vista general i entrada a l'aparcament

 

 

 

 

Font "Astrolabi" i casa modernista

ELEMENT REPRESENTATIU
Porxada de l'aparcament, escultura "Astrolabi" i casa modernista a la cantonada (nº 9-10)
HISTÒRIA

Plaça urbanitzada l'any 1840 en els antics terrenys de Joaquim Mas. Amb una superfície d'uns 2.502 m2 i amb una estructura propera al quadrat, és una de les places més grans del barri.

Aquesta plaça va assolir cert protagonisme l'any 1869, quan es va plantar al seu centre un cedre protegit amb una reixa i que popularment fou conegut com l'arbre de la llibertat. Va ser col·locat per la Junta d'Armament i Defensa de la República, coincidint amb el període iniciat amb la Revolució de Setembre de 1868, que havia comportat la caiguda d'Isabel II i la promulgació de la Constitució de 1869. Amb el pas del temps l'arbre es va fer malbé i va desaparèixer juntament amb la reixa.

Durant la Guerra Civil, l'Ajuntament de Barcelona va construir un refugi antiaeri. Al ser de construcció pública tenia millor qualitat, No era tan profund com el de la plaça Revolució, però tenia millors materials que eren impermeables. La construcció del refugi preveia el seu ús posterior com a banys públics. Però, va ser enderrocat l'any 1986 coincidint amb la darrera reforma urbanística, realitzada segons el projecte dels arquitectes Jaume Bach Núñez i Gabriel Mora i Gramunt. A la superfície s'instal·làl'escultura "Astrolabi", obra de Joaquim Camps. És un mecanisme per mesurar els astres.

Té un lateral sense arbres, just on hi ha l'aparcament subterrani. Però els arquitectes van respectar la línia de plataners de la part sud. També van dissenyar els fanals tipus globus, els bancs de pedra sense respatller i els porxos per fer un espai d'ombra. Un quiosc cobert per a música fa de pont entre les dues cares de la rampa de l'aparcament. Aquest disseny va obtenir diversos premis d'urbanisme, però a la gent no l'acaba d'agradar.

Per la Festa Major, l'envelat d'aquesta plaça tenia una programació d'actes molt bona, que incloïa a Serrat, Raimon, balls... Actualment no es fa envelat, però continua tenint importància per les actuacions de la Festa Major.

La plaça està envoltada de carrers com Lluna, Planeta i el seu propi nom de Sol ve donat per l'afició a l'astronomia de qui la va urbanitzar.

SERVEIS / VIDA SOCIAL

 

 

 

 

 

 

 

La rampa de la porxada que cobreix l'aparcament fa de quiosc de música.

A la part nord de la plaça un pavelló de nou disseny inclou la propaganda i el telèfon.

Als anys 80, aquesta plaça es converteix en centre d'oci nocturn. Abans hi havia un comerç normal de barri: roba afinador de piano, etc. Ara està envoltada de bars i restaurants.

Convertida avui en dia en centre d'oci nocturn gracienc i punt de trobada i reunió de grups de diversa tipologia.

"A un pas o dos"

TEATRE LLIURE

C/ Montseny 47, 08012-Barcelona

(Telf. 93 218 92 51 // Fax: 93 237 12 43)