PLAÇA DE LA VIRREINA

 

 

 

Església de Sant Joan

 

 

 

Font de Ruth, amb l'escultura de Josep Ma. Camps

 

 

ELEMENT REPRESENTATIU
L'Església de Sant Joan i la Font de Rut
HISTÒRIA

Urbanitzada l'any 1878 a les terres de l'antiga finca de la Virreina, segons projecte de l'arquitecte Josep Artigas i Ramoneda. I, com a plaça d'església va incloure-hi la construcció de la Parròquia de Sant Joan de Gràcia com a element central de la plaça. Tal com ho havia estat l'antic palau de la virreina amb el carrer del virrei (actual Torrijos) que accentua la perspectiva de l'església i de la plaça.

Al s. XVIII quan Gràcia eren quatre masies amb camps de conreu, destacava la finca del virrei del Perú, el marqués de Castellet. A finals de segle, el virrei torna a Barcelona amb 80 anys, compra un terreny que serà el futur Palau de la Virreina, a la Rambla, que era l'eix en expansió, amb un raval immens que anava de Torrent de l'Olla-Escorial-Lesseps al Pla de la Boqueria i construeix el seu palau.

Es casa per poders amb una jove de 19 anys. El rei li va concedir tornar a Barcelona, però mor abans d'arribar, per això es coneix com Palau de la Virreina i no del Virrei.

Al s. XIX van anar desapareixent els conreus i es van anar parcel·lant els terrenys per construir edificis. Els propietaris posen la condició que s'aixequés una església, però no aporten els diners per construir-la. Per tant, aquesta església de Sant Joan és una construcció molt senzilla sense elements decoratius. La única imatge artística és el gravat de la façana. Dos incendis, l'últim l'any 36 no han afavorit la seva estètica. A l'interior, sí que hi ha la capella del Santíssim, d'estil modernista i que es va salvar de la crema. Actualment ha perdut el protagonisme que tenia durant el s. XX a les processons de Corpus.

En la remodelació darrera de la plaça els carrers de la Santa Creu, de l'Església i Astúries es van convertir en zona de vianants. Es va mantenir l'escultura Ruth de Josep Maria Camps i Arnau (1879-1968)

SERVEIS / VIDA SOCIAL

 

 

Plaça amb una intensa vida tant pel que fa als oficis i celebracions religioses, com per l'ambient d'oci i de tranquil·litat que s'hi respira. Això ve donat pel fet que és un espai peatonal per tres cantons. I, que pel quart cantó està oberta al carrer de Torrijos; així mateix peatonal.

Al voltant, a més d'algun bar amb terrassa, hi ha dues entitats que acaparen l'interès cultural de la zona:

CINEMES VERDI-PARK

C/ Carrer Torrijos 49, 08012-Barcelona (Telf. 932 387 990)

CINEMES VERDI

C/ Verdi 32, 08012-Barcelona (Telf. 932 387 990 / 932 387 801)

FUNDACIÓ ORFEÓ GRACIENC

C/ Astúries 83, 08012-Barcelona (Telf. 932 374 302)