TORNAR

Article tret de l’adreça www.xtec.es/satis

Deu idees bàsiques sobre una aula ARGO

1.                   Els ordinadors estan connectats en xarxa.

Els ordinadors de l'equipament Argo estan configurats per a funcionar en xarxa i no pas com a sistemes aïllats. Si un ordinador arrenca sense tenir accés a la xarxa mostrarà un missatge d'error (impossible trobar el fitxer "unitats.bat") i tindrà problemes per accedir a la majoria de programes i utilitats. Per exemple el programa Clic està instal·lat en totes les màquines, però les activitats resideixen al servidor. Les impressores i l'accés a internet també depenen de la xarxa

2.                   Per utilitzar totes les prestacions cal tenir engegats tots els aparells

Sí i no. L'estructura de la xarxa és complexa i no és uniforme per a tots els equips de la xarxa. Tots els ordinadors apunten als recursos compartits S: T: H: I: del servidor Argo1, però les impressores varien d'un equip a l'altre. Els ordinador Argo imprimeixen per la HP color connectada a l'Argo1 mentre que els Aptiva ho fan a la LaserJet 6L connectada a l'Aptiva1. Per tenir la seguretat de poder utilitzar totes les prestacions dels ordinadors, impressores, cd-roms, internet... és aconsellable tenir marxa tots els aparells: ordinadors, impressores, routers i concentradors.

3.                   El servidor Argo1 ha de ser el primer a engegar-se i l'últim a apagar-se

Dins de la xarxa no tots els ordinadors són iguals. L'ordinador Argo1 actua com a servidor i moltes de les prestacions depenen de que aquest equip funcioni correctament. Les unitats de xarxa S: T: H: I: estan situades físicament en aquest ordinador. Quan engeguen els altres equips busquen el servidor per a connectar-s'hi. Si l'Argo1 no està operatiu no apareixeran les unitats de xarxa. La impressora de xarxa HPColor també està connectada físicament a l'Argo1, que actua coma servidor d'impressió. Quan l'Argo1 no funciona no es pot imprimir amb aquesta impressora. Les aplicacions en xarxa també estan instal·lades a l'Argo1. Si aquest ordinador està aturat no podreu utilitzar les activitats del Clic, els cdroms de la xarxa etc. L'Argo1 és l'ordinador que primer s'ha d'engegar i el que més treballa. Si aneu a l'aula amb un grup reduït d'alumnes i queda algun ordinador lliure, millor que sigui l'Argo1. El servidor és el nucli de la xarxa i si no funciona correctament fallarà tot el sistema. Primer s'han d'ocupar les altres estacions de treball deixant sempre que es pugui el servidor lliure. En cas de necessitat poseu-hi als alumnes més responsables ja que si es penja o es desconfigura la màquina provocarà problemes a tota la instal·lació.

4.                   Totes les unitats de xarxa contenen la mateixa informació.

En xarxa els ordinadors disposen d'unitats de disc que no estan instal·lades físicament a la màquina, són unitats virtuals situades al servidor. En l'equipament Argo els discos de xarxa són els mateixos per a tots els equips. Tots els ordinadors veuen la mateixa imatge de les unitats S: i T:. Si algú afegeix o esborra un fitxer del seu disc T: modificarà els contingut del disc T: per a tots els equips. Si poseu un cd-rom en el disc H: o al disc I: del servidor tots els ordinadors podran llegir aquesta informació.

5.                   El disc S: conté els programes i està protegit. El disc T: es d'accés lliure

La xarxa està estructurada de manera que sigui fàcil diferenciar la utilitat de cada disc. Els disc S: te la funció de servidor i està protegit. Tothom pot llegir-ne el contingut, però ningú no el pot esborrar. El disc T: es el disc de treball i no està protegit. Tothom te dret a llegir, escriure i modificar-ne el contingut. El disc T: cal utilitzar-lo per desar-hi els fitxers. Cal crear una estructura de directoris i unes normes de funcionament semblant a d'altres espais comuns de l'escola. Cadascú és responsable dels seus arxius i no toca els arxius dels altres. El que guardeu en aquest disc ho podreu recuperar des de qualsevol altre ordinador de la xarxa. Assignant a cada usuari una carpeta en la unitat T: podreu eliminar l'ús de disquets per part dels alumnes i el professorat. En el servidor Argo1 la unitat S: no està protegida, ja que s'hi accedeix directament i no a través de la xarxa.

6.                   El CD-Writer és el lector de CD-ROM per defecte del servidor.

El servidor Argo 1 porta dues lectores de discos òptics: el lector DVD i el lector CD-Writer. El lector DVD és la unitat I: de l'ordinador. Pot llegir CD-ROMs convencionals però està especialment dissenyat per llegir els nous formats DVD. El CD-Writer és la unitat H: de l'ordinador. Té millors prestacions per a la lectura de CD-ROMs convencionals i per això s'ha pres com a unitat principal. Totes les aplicacions en CD-ROM de l'Argo1 i de la xarxa utilitzen aquesta unitat per defecte. En la majoria d'ordinadors Argo1 (el subministrats per Comelta i Fujitsu) la unitat superior es la DVD i la inferior es la CD-Writer. Quan utilitzeu un CD-ROM en el servidor Argo1 s'ha d'inserir sempre a la unitat CD-Writer. Si es posa al lector DVD no funcionarà. Per evitar confusions pot ser recomanable enganxar un gomet de color o una etiqueta en la unitat CD-Writer.

 

7.      Els Argo es connecten a Internet pel router Cisco i una línia ADSL

Els ordinadors Argo o Aptiva tenen un comportament simètric en les seves connexions a internet. Per defecte tots els ordinadors Argo utilitzen el router Cisco i el servidor de la XTEC. Si el router està parat, la línia no funciona o el proveïdor d'internet està fora de servei no serà possible la connexió de les màquines a Internet.

 

8.                   Els CD-ROM funcionen millor si s'utilitzen amb el lector de cada màquina

Els CD-ROM són uns perifèrics amb gran capacitat d'emmagatzematge, però els lectors presenten baixa velocitat en la cerca i transferència d'informació. És possible compartir un cd-rom i utilitzar-lo a traves de la xarxa, però el seu rendiment baixarà en funció dels equips que simultàniament l'utilitzin. Es guanya en prestacions si s'utilitza un CD-ROM independent per a cada equip. Al grup de programes "Aplicacions en xarxa" hi trobareu la carpeta "CD-ROM compartit", amb dreceres que permeten utilitzar un mateix CD-ROM en diferents estacions alhora. El CD-ROM s'ha de posar a la unitat H: del servidor (CD-Writer). Alguns títols de CD-ROM no es poden compartir en xarxa: han de trobar-se obligatòriament en la unitat pròpia de cada ordinador. La majoria de títols CD-ROM necessiten efectuar una instal·lació prèvia en el disc dur de cada ordinador. En els Argo ja s'ha efectuat aquesta instal·lació, però en els Aptiva i altres ordinadors que hagueu afegit a la xarxa caldrà fer-la manualment. Algunes de les icones del grup "CD-ROM compartit" no funcionen correctament, ja que hi ha hagut diferències entre els títols amb què es va fer la imatge original dels discs durs i els que finalment han s’han lliurat les editorials.

9.                   Es prudent desconnectar el cable telefònic de la línia XDSI.

Perquè un llamp pot entrar a la xarxa i cremar els routers, els concetradors i totes les màquines connectades. Aquesta avaria no queda inclosa en el manteniment. En les instal·lacions connectades en xarxa l'espurna pot entrar pel router i circular per la xarxa cremant tot el que trobi. Per prudència és aconsellable desendollar els cables de la caixa de Telefònica (no n'hi ha prou amb desconnectar el corrent) quan hi hagi risc de tempesta. Tingueu-ho en compte especialment en caps de setmana i vacances.

10.               La pàgina www.xtec.net/argo conté informació del projecte ARGO

L'experiència diària dels centres educatius genera consultes amb dubtes, suggeriments i millores sobre la instal·lació i funcionament dels equips. Us recomanem consultar regularment aquestes pàgines per solucionar els problemes que puguin sorgir amb el manteniment dels equips i actualitzar els programes i controladors a les darreres versions disponibles. Dins del grup de programes "Internet" hi ha una icona que porta directament a les pàgines de suport.

amunt