El Telescopi Hubble ajuda a determinar
les dimensions i l'edat de l'Univers

Dos equips internacionals d'astrònoms han arribat a resultats molt semblants als seus càlculs sobre la constant de Hubble, basats en l'observació d'estels variables cefeids a les galàxies NGC 4639, situada a 78 milions d'anys llum de nosaltres, i NGC 1365, a 60 milions d'anys llum.

L'equip dirigit per W. Freedman, ha obtingut un valor de 80 km/s/Mpc (quilòmetres per segon per megaparsec) i l'encapçalat per A. Sandage ha calculat que la velocitat d'expansió de l'Univers augmenta 57 km/s/Mpc.

L'edat de l'Univers es podria avaluar a partir de la seva densitat i de la constant de Hubble, si fos certa la teoria del Big Bang. Suposant que la densitat fos exactament la mínima que permetés una expansió indefinida de l'Univers, aquest hauria de tenir entre 10000 i 14000 milions d'anys.

Peró alguns diuen que hi ha estels més vells encara:
Els estels nans blancs s'han fet servir per avaluar l'edat del disc de la nostra galàxia. Són residus d'estels semblants al Sol, que, un cop esgotada la seva capacitat de transformar el seu combustible nuclear, es refreden gradualment. Segon els models teòrics del procés de refredament d'aquests estels, els més vells tenen una edat d'uns 15000 milions d'anys.

Sembla evident que algú haurà de canviar els seus models a mida que es vagin obtenint mesures fiables amb el telescopi espacial Hubble.


Podeu consultar els articles originals: