Constant de Hubble i edat de l'Univers


Credit: Jeffrey Newman (Univ. of California at
Berkeley), and  NASA

Calculant-hi l'edat de l'Univers:
Cefeides a NGC 4603 

 
NGC 4603 es troba a 108 milions d'anys llum al cúmul de galàxies de Centaurus, un dels més massius. És la galàxia més llunyana on ha estat possible estudiar-hi les variacions periòdiques d'esclat de les estrelles cefeides. Les cefeides més grans i brillants tenen períodes més llargs que les petites. Aquesta relació entre període i massa permet calcular amb precisió la seva distància.

L'equip Hubble Space Telescope Key Project ha pogut calcular el valor de la constant de Hubble amb un marge d'error de només el 10%. El valor obtingut és de 70 km/sec/mpc (un megaparsec equival a 3,26 milions d'anys llum). Aquests resultats han estat obtinguts després d'estudiar prop de 800 cefeides a 18 galàxies situades a més de 65 milions d'anys llum de distància.

Per determinar l'edat de l'Univers cal conèixer abans la seva velocitat d'expansió (la constant de Hubble), i la densitat del mateix. Les medicions efectuades amb el telescopi espacial Hubble suggereixen una edat d'aproximadament 12.000 milions d'anys, semblant a la de les estrelles més velles.

Breu història de la constant de Hubble:

L'Univers podria ser més vell del que hom pensava

Un equip d'astrònoms dirigit per Christopher D. Impey ha aprofitat l'efecte de lent gravitacional per analitzar la llum de quàsars molt llunyans. La imatge infraroja mostra - en primer pla - la galàxia central, que actua com una lent, i un anell lluminós al voltant, que correspon a una galàxia molt més llunyana situada a uns 10.000 milions d'anys llum de distància. A l'interior d'aquesta remota galàxia es troba el quàsar PG 1115+080. La seva imatge apareix repetida 4 vegades a l'anell. Les conclusions d'aquest estudi confirmen l'expansió de l'Univers: a un ritme menor, però, del que hom pensava. L'edat de l'Univers fora més gran, i s'hauria acabat l'aparent contradicció entre l'edat calculada pels cúmuls de estrelles més vells i l'edat de l'Univers calculada mitjançant altres mètodes. Hi ha un problema: caldrà revisar el model tradicional del Big Bang.
Christopher D. Impey (University of Arizona), and  NASA