Nebuloses planetàries al voltant d'estels moribunds

Quan un estel com el Sol es fa vell es dilata, es refreda i es torna vermellós. Els gegants vermells expulsen partícules de materials rics en carboni, deixant gradualment exposat el nucli intern. La radiació UV d'aquest nucli pot produïr fluorescència als materials que l'envolten, que són els que formen la nebulosa planetària.


Hen-1357

La nebulosa Stingray es troba a la constel.lació Ara (Altar), a 18.000 anys llum. El seu diàmetre és 130 vegades més gran que el del sistema solar. 

L'estrella central s'hi veu envoltada per un anell de color verd (OIII). Els arcs de color vermell corresponen a NII escalfat per l'ona de xoc del vent solar de l'estrella central. La llum vermella de l'hidrògen (H-beta) s'hi veu de color blau. Dins de l'anell s'hi veu una estrella companya. 
 


CRL2688

També coneguda com nebulosa Ou, es troba a 3000 anys llum. La imatge, en fals color, mostra estructures en forma d'arc i dos raigs de llum d'origen desconegut. L'estel central està amagat dins d'un embolcall de pols. 



La nebulosa Ou observada amb llum infraroja

La Nebulosa Ou, també coneguda com CRL 2688, apareix a l'esquerra a una imatge obtinguda amb llum visible per la càmera del Hubble Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2). A la dreta s'hi veu una imatge infraroja de la mateixa obtinguda amb l'espectròmetre NICMOS del Hubble (Near Infrared Camera and Multi-Object Spectrometer). El color blau correspon a la lllum estelar reflexada per les partícules de pols, i el vermell a la radiació eméssa per l'hidrògen molecular excitat. La distància entre els extrems dels dos raigs és unes 200 veces mes gran que el diàmetre de l'òrbita de Plutó. 


 

NGC 6543a

Més coneguda com la nebulosa "Ull de Gat", es troba a 3000 anys llum, a la constel·lació Draco, i la veiem com era uns 1000 anys després que va començar la seva expansió. 


 

MyCn18

Es troba a 8000 anys llum de distància. Fins que es va obtenir aquesta fotografia, aquesta nebulosa planetària es veia formada per dos anells grans i un de més petit, amb un aspect molt semblant al de la supernova 1987A. Els diferents components d'aquesta estructura en forma de rellotge de sorra no estan aliniats. Per força, aquest descentrament, que també s'ha observat al nucli de algunes galàxies, al voltant del que podria ésser un forat negre, ha de tenir alguna explicació, desconeguda de moment. 


 

NGC 7027

És una nebulosa planetària que es troba a 3000 anys llum a la constel·lació Cygnus es veu en una gran riquesa de detall a aquesta fotografia feta en fals color amb el telescopi Hubble. Les capes més brillants i irregulars que envolten l'estel central, un nan blanc, han estat expulsades més recentment que els embolcalls externs, blavosos i de forma esfèrica.