Mars Pathfinder

Imatges
All photos NASA.


 
Setembre 14 (Sol 70)
Primer pla de la roca "Moe" obtingut mitjançant la càmera davantera esquerra del rover Sojourner al Sol 70 (Setembre 13). Els solcs que s'hi veuen a la seva superfície podrien haver estat produits per sorra arrossegada pel vent (abrasió eòlica).
 
 
Setembre 14 (Sol 71)
Imatge de la roca "Half Dome" obtinguda mitjançant la càmera davantera esquerra del rover Sojourner al Sol 71 (Setembre 14). S'hi veu clarament la textura superfical.
 
 
Setembre 15 (Sol 72)
Parell estereoscòpic de la roca "Chimp" obtingut mitjançant les càmeres davanteres del rover Sojourner al Sol 72 (Setembre 15). S'hi veu clarament la textura superfical de Chimp i d'altres roques. En primer pla, junt a les pedres petites, s'hi veuen cues de materials acumulats pel vent, orientades cap a dalt a l'esquerra.
 
 
Setembre 17 (Sol 74)
Imatge obtinguda al Sol 74 (Setembre 17) mitjançant la càmera davantera dreta del rover Sojourner. Mostra zones invisibles des del lander. En primer pla s'hi veu l'ombra del rover i de la seva antena. A la dreta, a l'horitzó, s'hi veuen els Twin Peaks, aproximadament a 1 km de distància.
 
 
Setembre 19 (Sol 76)
Imatge obtinguda per les càmeres frontals del rover al Sol 76. A la dreta, a l'horitzó, s'hi veuen els turons bessons ("Twin Peaks"), aproximadament a 1 km de distància, i a l'esquerra el gran cràter ("Big Crater"), a 2200 m. S'hi veuen roques i dunes que no són visibles des del lander Pathfinder.
 
A aquest mosaic s'hi veu l'àrea explorada recentement pel rover Sojourner. A la dreta destaca el Jardí de les roques ("Rock Garden"). Les tres pedres més grans del grup van ser analitzades amb l'espectròmetre APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer). D'esquerra a dreta: "Shark", "Half Dome", i "Moe". També han estat analitzades pel rover "Wedge" (la roca en forma de falca que s'hi veu en primer pla, al mig), "Stimpy" (davant de Moe), i "Chimp" (la roca en forma de taula que s'hi veu a l'esquerra del centre, al fons).
 
 
Setembre 10 (Sol 67)
Animació obtinguda al Sol 67 que mostra al rover Sojourner intentant aplicar l'APXS (Alpha Proton X-Ray Spectrometer) a la roca "Stimpy", sense èxit. Al final s'hi veu al rover grimpant a sobre de la roca amb la roda dreta de darrera. Al dia següent (Sol 68) ho va tornar a intentar, amb èxit.
 
 
Setembre 15 (Sol 72)
Animació obtinguda al Sol 72 que mostra al rover Sojourner sortint del "Rock Garden". Passa darrera de "Wedge", després per sobre d'una pedra petita, i al final es dirigeix cap a "Chimp", la roca en forma de taula.
 
 
Setembre 17 (Sol 74)
Animació obtinguda al Sol 74 que mostra al rover Sojourner maniobrant al voltant de "Chimp".
 
Model simplificat de l'interior de Mart, amb una estructura semblant a la de la Terra: amb nucli, mantell i una escorça prima. La mida i massa total de Mart ja havíen estat determinats per missions anteriors. Les medicions de l'efecte Doppler a les transmissions de ràdio de la Pathfinder han permés calcular un tercer paràmetre: el moment inercial, mitjançant el ritme de precessió de Mart. Per calcular la mida i massa del nucli cal al menys una quarta dada. Si el nucli fos totalment metàl.lic i el mantell fos semblant al de la Terra, el nucli tindría només 1300 km de radi, però si fos menys dens (una barreja de ferro i sulfurs, per exemple), el radi seria més gran, encara que inferior a 2000 km.
 
Les senyals de ràdio rebudes de Mart presenten certes variacions de freqüència degudes a l'efecte Doppler. Les variacions són màximes quan la Pathfinder s'acosta o s'allunya, i mínimes quan es troba a la distància mínima de la Terra, al centre del limbe del planeta. Les variacions d'un dia per altre depenen de les petites variacions de la rotació de Mart, degudes a efectes de precessió i nutació de l'eix. Proporcionen informació relativa a la distribució de masses a l'interior del planeta. També influeixen les variacions de la massa atmosfèrica, que es produeixen en condensar o sublimar-se gassos als casquets polars. Els asteroides produeixen pertorbacions de llarg periode, a partir de les quals es pot avaluar la seva massa.
 
Imatge en color millorat de l'horitzó oriental tal com s'hi veu des de l'estació Sagan. La zona llargueruda de baix contrast i color vermellós que s'hi veu a certa distància s'anomena la pista del correcamins ("Roadrunner Flats").
 
Fragment de la super-panoràmica. En primer pla destaca Barnacle Bill. Al seu voltant s'hi veu un fossat excavat pel vent al costa de sobrevent, i una "cua" depositada (o no-erosionada) a sotavent. Aquestes formes ja es coneixien als llocs estudiats amb les Viking. Es pensa que apareixen en bufar vents forts, a la tardor i l'hivern. El mosaic va ser processat pel U.S. Geological Survey per la missió Pathfinder de la NASA/JPL.
 
Primer pla de "Moe" al "Rock Garden". Es tracta d'una roca d'un metre de diàmetre, més o menys, d'aspecte relativament llis, encara que la superficie, vista de prop, sembla coberta de foradets. La part de l'esquerra està orientada cap a sobrevent (nord-nordest) i la de la dreta cap a l'est. Els foradets i solcs podríen haver estat produits per la sorra transportada pel vent del nord-est.
 
Aquestes dues imatges mostren la superficie remoguda de la duna de la sirena ("Mermaid Dune"). A la dreta del centre, a la imatge superior, s'hi veuen dos zones excavades per les rodes del rover. A la imatge inferior s'ha ampliat una de les marques, on aflora el substrat de la duna. A alguns llocs, la capa de sediment té uns 14mm de gruix, i els grans formen pendents d'uns 35 graus en amuntegar-se. A d'altres, el gruix supera els 3 cm i els grans formen pendents de 41 graus en amuntegar-se. Aquestes diferències són degudes a les diferents mides dels grans de sediment, que varíen d'uns pocs milímetres de diàmetre fins partícules massa petites pel poder resolutiu de la càmera.
 
El rover Sojourner a "Mermaid Dune", on va fer alguns experiments d'excavació, per esbrinar les propietats mecàniques del sòl ("soil mechanics experiment"). Aquesta petita duna té l'eix més gran, d'uns 2 metres de llargada, disposat perpendicularment a la direcció del vent, que ve de la part inferior esquerra de la imatge (sobrevent). Les rodes centrals del rover passen per la carena de la duna.
 
 
Setembre 13 (Sol 70)
Primer pla de la roca "Stimpy" obtingut per la càmera davantera esquerra del rover Sojourner al Sol 70 (Setembre 13). S'hi veu clarament la textura superficial de la roca, amb forats i solcs.
 
Imatge obtinguda pel rover Sojourner de la zona invisible des del lander que hi ha al costat del "Rock Garden". En primer pla s'hi veuen algunes ondulacions del terra que semblen dunes, amb forma asimètrica, menys d'un metre d'aláda i uns quants metres de llargada. Si es tractés de dunes com les de la Terra, produides pel vent, contendrien grans de sorra de menys d'1 mm de diàmetre. Els vents predominants bufen de dreta a esquerra (aproximadament nord-est a sud-oest).
 
Mapa amb l'orientació de les "cues" de sediment detectades a les rodalies de la Mars Pathfinder. Les fletxes representen la direcció suposada del vent, de nord-est a sud-oest, la mateixa que es va deduir de la distribució de sediments clars i foscos al voltant dels cràters a les zones estudiades mitjançant las naus Viking. El mapa ha estat elaborat per científics de l'Arizona State University mitjançant una imatge preparada per científics de la NASA Ames research facility.
 
 
Setembre 15 (Sol 72)
Imatge de la roca "Chimp" obtinguda mitjançant les càmeres davanteres del rover Sojourner al sol 72.
 
 
Setembre 13 (Sol 70)
Imatge de la roca "Yogi" obtinguda pel rover Sojourner al sol 70. Es tracta d'una ampliació d'una altra imatge. Per veure-la en relleu cal emprar ulleres amb filtre vermell a sobre de l'ull esquerre i filtre blau a sobre de l'ull dret.
 
 
setembre 19 (Sol 76)
Imtage tri-dimensional obtinguda per les càmeres del Sojourner. Per veure-la en relleu cal emprar ulleres amb filtre vermell a sobre de l'ull esquerre i filtre blau a sobre de l'ull dret. A l'horitzó s'hi veu, a la dreta i a poc menys d'1 km, els turons "Twin Peaks" i a l'esquerra i a 2200 m, el marge del cràter d'impacte "Big Crater".
 
 
setembre 18 (Sol 75)
Imatge tri-dimensional obtinguda per les càmeres del Sojourner. Per veure-la en relleu cal emprar ulleres amb filtre vermell a sobre de l'ull esquerre i filtre blau a sobre de l'ull dret. A l'horitzó, a 860 m, s'hi veu el turó "North Peak".
 
Primer pla tri-dimensional de la roca "Shark", obtingut por les càmeres del Sojourner. Per veure'l en relleu cal emprar ulleres amb filtre vermell a sobre de l'ull esquerre i filtre blau a sobre de l'ull dret.
 
 
setembre 23 (Sol 80)
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner aplicant-hi l'espectròmetre APXS a la roca "Chimp". A l'esquerra, a 2200 m, s'hi veu a l'horitzó el marge del cràter d'impacte "Big Crater".
 
 
setembre 16 (Sol 73)
Seqüència de imatges que mostra els detectors pel vent col.locats a 1 m d'alçada. Es van fer amb intervals d'un segon al Sol 73 (setembre 16) durant un periode de relativa calma.
 
 
setembre 17 (Sol 74)
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner darrera de la roca "Chimp" cuando se encontraba a la distancia record de 12,3 m del lander.
 
 
setembre 17 (Sol 74)
Parell estereoscòpic de la roca "Chimp" obtingut per la càmera dreta davantera del rover Sojourner. S'hi veu clarament la textura rugosa, una esquerda de dalt a baix i algunes zones cobertes de pols, de color més clar.
 
 
setembre 18 (Sol 75)
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner darrera la roca "Chimp" quan es trobava a 12 m del lander. La roda central dreta del rover està aixecada del terra.
 
 
setembre 15 (Sol 72)
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner prop de la roca "Chimp". Els dies anteriors els havia passat al "Rock Garden", que s'hi veu a la dreta.
 
 
setembre 15 (Sol 72)
Parell estereoscòpic de la roca "Chimp", obtingut per les càmeres davanteres del rover. S'hi pot distingir la textura de les roques. En primer pla s'hi veuen petites dunes de pols acumulada al costat de les pedres petites, probablement per efecte del vent.
 
 
setembre 15 (Sol 72)
Parell estereoscòpic, obtingut per les càmeres davanteres del rover, que mostra la roca "Shark", a la dreta, des d'una perspectiva inèdita. La zona a l'esquerra de Shark no és visible des del lander. A l'horitzó sobresurt el cim d'un pic que es troba a 1700 m.
 
 
Setembre 14  (Sol 71)
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner sortint de "Rock Garden", el grup de roques que s'hi veu a la dreta. 
 
 
Setembre 14 (Sol 71)
Parell estereoscòpic que mostra la roca "Half Dome" vista per la càmera davantera del rover Sojourner. S'hi veuen petits forats i estructures lineals a la seva superfície rugosa. 
 
 
Setembre 13 (Sol 70)
Parell estereoscòpic que mostra la roca "Moe" vista per la càmera davantera del rover Sojourner. S'hi veuen solcs que podríen haver estat produits per erosió eòlica. 
 
 
Setembre 13 (Sol 70)
Parell estereoscòpic que mostra la roca "Stimpy" vista per la càmera davantera del rover Sojourner. S'hi veuen clarament petits forats i solcs a la superfície de "Stimpy". 
 
 
Setembre 14 (Sol 71)
Mosaic obtingut per la càmera davantera esquerra del rover que mostra part del "Rock Garden". "Shark" s'hi veu a l'esquerra, prop del centre, i "Half Dome" a la dreta. Es pot apreciar perfectament la textura superficial. Al peu de la roca, a la part central, s'hi veuen fragments que semblen haver caigut de l'escorça. 
 
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner a mitja tarda del Sol 66 (9 de setembre). El rover havía analitzat feia poc la roca "Moe" (a la dreta del rover). El proper objectiu era la roca "Stimpy", la que s'hi veu davant de Moe. 
 
Parell estereoscòpic que mostra al rover Sojourner aplicant-hi l'APXS (Proton X-ray Spectrometer) a "Stimpy" l'11 de setembre (Sol 68). Les dues roques que s'hi veuen darrera del rover ja havien estat analitzades prèviament. 
 
Aquest mosaic mostra la pols magnètica enganxada als imants (els cercles concèntrics). A cada grup de imante la força disminueix d'esquerra a dreta. S'hi veu clarament com s'ha anat acumulant pols des del sol 10 al 66. Els científics esperen deduir la composició de la pols per la força amb que l'atreuen els diversos imants.
 
El rover Sojourner aplicant-hi l'APXS (Alpha Proton X-ray Spectrometer) a la roca "Moe" al matí del sol 65. La roca que s'hi veu darrera del rover és "Half Dome", que ja ha estat analitzada amb l'APXS.
 
Parell estereoscòpic del rover Sojourner passant al costat de Half Dome. 

Visiteu la pàgina de la NASA Project Mars Pathfinder:

The missions are managed by the Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, CA, for NASA's Office of Space Science, Washington, DC.