FARAONUM
 
    Aquest joc proposa un fantàstic recorregut per l’antic Egipte i a l’hora que es visiten els diversos monuments, els jugadors, que han escollit previament per personatge un faraó o reina, han de resoldre una prova matemàtica, si ho aconsegueixen pujaran uns esglaons per a arribar primer al tro de l’Imperi, però si fallen baixaran.

    Està composat per 7 jocs matemàtics i pot seleccionar-se un dels 3 nivells de dificultat possibles, la qual cosa el fa ideal per a qualsevol curs d’ensenyament primari o secundari. Es presenta en català i castellà.
    La relació de jocs és la següent:

JEROGLIFRES


     La pedra Rosetta està composta per tres parts: una en caràcters jeroglífics, una altra en egipci demòtic i la tercera en grec. Això va permetre al francès Champollion, a l'any 1.822, desxifrar per primera vegada l'escriptura jeroglífica. En aquest joc s’ha d'esbrinar la xifra, de l’1 al 10 (o fraccions en el nivell 3), representada per cada caràcter jeroglífic.
 

PIRÀMIX

    El conjunt de Gizeh està format per una esfinx i 3 piràmides construïdes pels faraons de la Quarta dinastia: Micerinos, Kefren i Keops.En aquest joc s’ha de completar la piràmide amb les xifres que falten, tenint en compte que la suma de dos nombres del pis inferior és igual al número del pis supe- rior de la piràmide. Cada nivell es rela- ciona amb una piràmide diferent, variant el nombre de pisos, des de 3 a la de Micerinos, fins a 5 a la de Kefren.

TEMPLE D’OSIRIS

    El temple de Seti I a Abydos era el principal santuari d'Osiris, el Déu de la mort, aquí es creia que es conservava el seu cap i per això, els egipcis havien de fer peregrinació al menys un cop a la vida. En aquest joc es visita el temple d'Osiris que, en presència de la seva esposa Isis i del seu fill Horus, plantejarà una qüestió o problema matemàtic.
 
 

SECRETIS

      El conjunt monumental de Karnak està dedicat al Déu Amon i fou construït per 80.000 treballadors durant la 19ª Dinastia, hi destaca un passadís amb 134 columnes de 23 m. d'altura. En aquest joc s’ha d'esbrinar quin egipci, d’un relleu del Temple de Karnak, és el portador del nombre secret demanant 4 pistes de les 9 possibles que s’ofereixen.
 

 
 

SARCOLÒGIC

      A la Vall dels Reis, Howard Carter, al 1922, va trobar intacta la tomba del jove faraó Tutankhamon de la 18ª Dinastia, el tresor trobat s'exposa actualment al Museu Egipci d'El Caire. En aquest joc s’ha de deduir quin és el nombre que continua i completa la sèrie lògica proposada als sarcòfags de Tutankhamon.
 
 
 

VALuxOR DOBLE

     El Temple de Luxor, l'antiga Tebes capital de l'imperi egipci durant uns mil anys, està dedicat al Déu Amon-Ra i fou construït pels faraons Amenophis III i Ramses II de la 18ª i 19ª Dinastia. En aquest joc s’han de relacionar les quatre operacions de l'esquerra amb les de la dreta que donen el mateix resultat numèric per a poder reconstruir el Temple de Luxor.
 
 

QUATRE per QUATRE

     El Temple d'Abu Simbel, situat al cor del territori dels Nubis, es va construir excavant directament a la roca. La seva façana, de 31 m. d'al- tura, consta de 4 estàtues colossals del faraó Ramses II. En aquest joc s’ha d'obtenir un nombre proposat de dues xifres, amb les 4 xifres donades a sobre dels colossos del Temple d’Abu Simbel i les 4 ope- racions aritmètiques de les quals són portadors els mateixos faraons.

 

        En els nivells superiors, quan un jugador aconsegueix els 100 punts necessaris per a arribar fins al tro, haurà de respondre a una qüestió, tipus test, sobre les informacions que han anat apareixen durant el joc en relació als temples i faraons protagonistes del joc. Si l'encerta conquerirà el tro de l'Imperi Egipci i guanyarà la partida; en cas contrari, perdrà punts i haurà de continuar jugant.


PASSATEMPS i ACTIVITATS

    Si tens ganes de pensar una mica, entra en aquesta pàgina.
    Moltes activitats són una mostra de les que es proposen en els jocs matemàtics presentats en aquesta web, d'altres una bona excusa per a rumiar una estona!

Tornar a l'índex

Per a més informació dirigir-se a:

Autor: Blai Figueras Álvarez

E-mail: mentaludix@hotmail.com