Isaac Newton (1642 -1727)

Pàg. principal
 

inici biografies





La naturalesa física dels colors


Principis matemàtics de la
Filosofia Natural

L'any 1686, Newton presentà a la Royal Society un manuscrit titulat "Principis matemàtics de la Filosofia Natural". Aquesta obra havia de marcar un abans i un després en la història universal de les ciències, ja que estableix per primera vegada els conceptes de massa, força i quantitat de movimenta, defineix les lleis matemàtiques que regeixen la caiguda lliure dels cossos, els moviments dels planetes entorn el Sol i la constant de la gravitació universal. Tots aquests conceptes, que eren el cos de la Mecànica Clàssica, es mantingueren vigents durant els dos segles següents, fins que Albert Einstein (1879-1955) va establir la seva Teoria de la Relativitat i la Mecànica Clàssica quedà inclosa en un camp més ampli.
La seva obra abasteix branques tant extenses com la mecànica, l'òptica, la teoria de sèries i el càlcul infinitesimal. L'interès del càlcul infinitesimal, que Newton va anomenar càlcul de fluxions, radica basicament en la possibilitat d'expressar el quocient entre l'increment infinitament petit d'una corba i el canvi de direcció. En la mateixa època Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716) havia realitzat també, amb independència de Newton, aquests mateixos càlculs, provocant una de les controversies més lamentables que es coneixen en la història de la ciència i que s'acabaria amb la mort de Leibniz, però que produiria unes seqüeles que es farien sentir fins a finals del segle
XVIII.
Després d'una llarga malaltia, Newton va morir als 84 anys, durant la nit del 20 de març de 1727, i fou enterrat a la abadia de Westminster en mig dels grans homes d'Inglaterra.

Per més informació, consulteu:
El llibre "Newton. El umbral de la ciencia moderna" de José Muñoz Santonja. NIVOLA libros y ediciones, SL. Madrid, 1999.
El treball de recerca de 2n BTX: "Newton o Leibniz, l'origen d'una controvèrsia" d'Esther Bartolomé de Rioja. IES l'Alzina. Barcelona, 2004.

2/2