Tecnologia 2º ESO

tipus d'additius alimentaris


És un mètode químic de conservació de productes. Consisteix a afegir el producte determinades substàncies químiques que en petites quantitats resulten inocues per a la nostra salut i que afavoreixen la conservació de l’aliment. Aquests productes són sintètics, és a dir, no existeixen a la natura.
 
Els additius més freqüents són:

Conservants

 Impedeixen la reproducció dels microorganismes. (Exemple: àcid sòrbic, formiat de sodi, ...)

Antioxidants

 Eviten les reaccions químiques d’oxidació de les substàncies que hi ha a l’aliment, especialment els greixos. (Exemple: àcid ascòrbic, butil-hidroxianisol, ..)

Colorants:

Donen una coloració atractiva i embelleixen l’aliment. El seu objectiu és proporcionar-los un aspecte agradable a la vista, que cridi l’atenció i n’estimuli la seva venda.  ( Exemple: lactoflavina, biòxid de titani,...)

Emulgents:

Afavoreixen les mescles de productes que no es dissolen entre ells. Cas de l’aigua o el vinagre amb l’oli. (Exemple: ortofosfats de potassi, alginat de propilenglicol, ...)

Estabilitzadors:

Impedeixen les reaccions químiques que farien descompondre l’aliment. (Exemple: caragens, sorbitol, ...)

Reforçadors del sabor:

Activen o reforcen el sabor del producte en qüestió. (Exemple: glutamat monosòdic, 5’-ribonucleòtic de sodi, ....)

Espessidors:

Ajuden a fer més homogeni el producte. (Exemple: goma aràbiga, triestearat de sorbità, ...)

Acidulcorants:

Actuen de correctors de l’acidesa del producte. (Exemple: tartrat de calci, glucono-delta-tactona, ...)

Antiaglomerants:

Eviten que es facin grumolls en els productes, especialment els que es presenten en pols. (Exemple: hexacianomanganat de ferro, bentonina,...)
 
 
Tots els additius han d’estar degudament autoritzats i han de figurar en una llista sanitària on s’indica per a quin aliment i en quina quantitat màxima pot ser usat.
 
A la Unió Europea tots els additius autoritzats tenen una “matrícula”, és a dir, tots tenen un número de tres xifres que va precedit de la lletra E.

Inici de pàginaQuadern de classe

Activitats 35 - 39

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Des de gener de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats