Tecnologia 2º ESO

Què entenem per indústria alimentària?

L’alimentació és una necessitat bàsica de tots els éssers vius. Des de sempre la humanitat ha tingut la necessitat d’obtenir aliments per garantir la seva supervivència.


La indústria alimentària forma part del sector secundari de la producció i té per finalitat transformar productes frescos en nous productes elaborats.
 
Aquesta indústria s’ha d’adaptar a les preferències de la població i també a les modes i influències d’altres països, però també s’ha de procurar:
  1. augmentar la vida dels aliments (temps o durada dels aliments sense que es facin malbé)
  2. aconseguir que els aliments elaborats mantinguin el màxim les seves qualitats organolèptiques, és a dir, el gust, l’olor, color i la textura, ja que tot plegat en convida a menjar-los.

Tot aquest procés tecnològic s’anomena cadena alimentària i comprèn bàsicament tres fases:


Obtenció de les primeres matèries

L’agricultura, la pesca i la ramaderia que ens proporcionen la majoria de matèries primeres per a l’alimentació. Algunes matèries primeres ja són aliments que consumim directament tal com s’obtenen; són els anomenats aliments frescos (verdura, fruita, peix, carn,...). N’hi ha d’altres que consumim després que siguin sotmesos a un procés d’elaboració, és a dir, l’oli que l’obtenim de les olives, la farina i després el blat que l’obtenim del gra del blat, o el vi que l’obtenim del raïm. Aquests són els anomenats aliments elaborats.


Transformació en aliments elaborats

La majoria dels aliments que consumim són elaborats, per tant, han sofert alguna mena de procés previ abans d’arribar al consumidor. Aquests processos es duen a terme a les indústries alimentàries i els principals són:
El procés d’elaboració: es produeix la transformació de les matèries primeres en productes elaborats mitjançant diferents processos tecnològics.
El procés de conservació: un cop els aliments ja estan elaborats cal sotmetre’ls a nous processos amb la finalitat que es conservin molt més temps.
El procés d’envasament: abans que els productes arribin al mercat, cal envasar-los per protegir-los o per fer-los més atractius al comprador.


Comercialització

Antigament els aliments es produïen i es consumien dins d’una petita comunitat autosuficient, era una economia d’autoconsum. Avui vivim en una economia de mercat on el productor no genera productes per satisfer el seu consum sinó per vendre’ls al mercat.

Inici de pàgina Quadern de classe

  Activitats  1 - 4

Aula ZCreative Commons Reconocimiento-No comercial-Compartir bajo la misma licencia 3.0 España License
Conxita Sabartrés Sala
Valid CSSValid html 4.01Valid WAI 1.0 AAA
Des de gener de 2010:Contador de visitas Free counter and web stats