La indústria alimentària forma part del sector secundari de la
producció i té per finalitat transformar productes frescos en nous
productes elaborats.
La indústria alimentària s’ha d’adaptar a les preferències de la
població i també a les modes i influències d’altres països, però també
s’ha de procurar:
1.augmentar la vida dels aliments (temps o durada dels aliments
sense que es facin malbé)
2.aconseguir que els aliments elaborats mantinguin el màxim les
seves qualitats organolèptiques, és a dir, el gust, l’olor, color i la
textura, ja que tot plegat en convida a menjar-los.
Les indústries alimentàries les podem classificar evidentment segons
el producte que treballen, però també segons el grau final d’elaboració
dels seus productes. Així doncs trobem:
- Indústries
manipuladores: És dediquen a modificar la forma de
presentació del producte. Seleccionen aliments frescos i els envasen.
És el cas de les industries envasadores, com les de fruites i verdures
i dels escorxadors on es sacrifiquen els animals i després passen a les
sales d’especejament on s’esquarteren, es tallen els animals i es
deixen a punt per a la seva comercialització a les botigues. Una part
molt important d’aquesta producció es reserva per a un nou procés de
conservació o de transformació.
- Indústries
semiconserveres: Tracten els aliments per tal
d’allargar-ne la seva vida i retardar-ne el seu deteriorament, són les
indústries de fabricació de formatges, iogurts i les que elaboren
embotits.
- Indústries
conserveres: També tracten els aliments per tal
d’allargar-ne la seva vida i retardar-ne el seu deteriorament, són les
indústries d’enllaunats i congelats.
- Indústries
transformadores: Elaboren productes alimentaris que
acostumen a ser molt diferents de les matèries primeres que s’han
utilitzat en la seva fabricació. Gairebé sempre el producte final ha
sofert diversos processos de transformació, és el cas del pa, la pasta,
els embotits, el vi o l’oli.