Els germānics

 

1. Les invasions bārbares

2. Els germānics: una societat tribal i guerrera

3. La formaciķ dels regnes germānics

4. L’organitzaciķ política i jurídica

5. Els problemes de convivčncia

 

_________________________________________________________

 

 

 

1. Les invasions bārbares

 

A l'altre costat de les llarguíssimes fronteres nord i sud de l'Imperi romā hi havia un gran nombre de tribus, sempre prestes a la invasiķ, que Roma havia pogut mantenir a ratlla durant segles, a vegades mitjanįant les armes i d'altres comprant la pau.

D'aquest pobles que els romans anomenaven bārbars[1], van destacar els germānics, ja que durant els segles II, III i IV molts d'ells es van establir dins del territori imperial a títol de colons, federats o soldats.

Al s. V, moguts per la pressiķ de pobles asiātics (huns[2] i āvars) o iranians (alans), diverses tribus, majoritāriament germānics, van envair l'Imperi d'Occident. La presencia d'aquestes tribus en un territori marcat per la crisi del s. III va ser decisiva per eliminar les darreres restes d'organitzaciķ imperial.

La gran invasiķ dels germānics va comenįar l'any 406, sueus, vāndals i alans van travessar el Rin, van saquejar les Gālˇlies i al 409 es van instalˇlar a Hispānia. Per la seva part, angles, juts i saxons van passar a les illes Britāniques; els burgundis van ocupar el sud-est de les Gālˇlies i el francs es van assentar a la part nord. Els visigots van saquejar Roma l'any 410 i es van encaminar a la Gālˇlia i a Hispānia.

L'últim emperador romā, Rōmul Augústul, va ser destronat al 476 per l'herul Odoacre i tot Occident va quedar sota domini dels invasors.

Tant els pobles invasor considerats intrusos (sueus, vāndals, alans, etc.) com els federats visigots, burgundis, francs, etc.), es van constituir en regnes, que en molts casos el van fer amb consentiment de les oligarquies locals, deleroses de veure's alliberades de les tenalles de l'administraciķ imperial.

Es van mantenir algunes formes econōmiques, socials i culturals, ja que els pobles germānics les van imitar voluntāriament o involuntāriament dintre de les seves possibilitats.

La civilitzaciķ romana, que es va anar degradant cada cop més, es va mantenir molt de temps. I quan allō que anomenem Civilitzaciķ Europea o Occidental comenci a sorgir amb personalitat prōpia, les influencies del mķn romā es trobaran a la seva economia, a les seves estructures socials i en la cultura (llengües romāniques).

 

 

2. Els germānics: una societat tribal i guerrera

 

Els germānics vivien a l'altre banda del Rin i del Danubi. Eren ramaders i practicaven una agricultura de cereals molt primitiva i vivien en petits poblats en clarianes rodejades de bosc. Emigraven fācilment quant s'hi trobaven obligades per les lluites que mantenien entre ells.

No van formar cap estat políticament organitzat. Decidien els problemes de manera democrātica en assemblees generals, on cada guerrer tenia un vot, i no més escollien un cap, que podia arribar a ser rei si agafava fama en cas de guerra. L'única llei que tenien era el costum (dret consuetudinari[3]).

Només les tribus que vivien prop del Imperi romā coneixien la moneda i rebien alguna influencia de la cultura romana.

La majoria dels pobles germānics tenien una cultura poc evolucionada. Eren politeistes i els seus deus estaven associats a les forces de la naturalesa; els seus santuaris eren al fons dels boscos. El seu paradís, la Valhalla, era el domini del deu Wuotan o Odin i hi anaven els guerrers morts en combat.

 

 

3. La formaciķ dels regnes germānics

 

¨    Els regnes germānics

 A la darreria del s. V els més importants eren:

- Els visigots, ocupaven Hispānia i el sud de la Gālˇlia. Van aconseguir la unitat territorial amb Leovigild i la religiosa amb Recared.

- Els ostrogots, es van establir a Itālia i van viure moments d'esplendor amb Teodoric, perō finalment van ser absorbits per l'Imperi Romā d'Orient.

- Els francs, instalˇlat al nord de la Gālˇlia es va consolidar amb Clodoveu.

- L'heptarquia, a les illes Britāniques, angles, saxons i juts van formar set regnes (heptarquia), que l'any 827 es van unificar en un de sol.

- Uns altres grups més petits eren els vāndals, al nord d'Āfrica, els burgundis a la vall del Roine o els sueus al nord-oest d'Hispānia.

 

4. L’organitzaciķ política i jurídica

Després de les invasions el primer problema que van tenir que solucionar els germānics fou el de establir una organitzaciķ política, per controlar les amplies zones ocupades i dominar permanentment els habitant del desaparegut Imperi Romā; que necessitaven alguna forma de govern estable i estructurada.

Van acabar organitzant monarquies, que de primer van ser electives, quan moria un rei l’assemblea general o els notables elegien un successor, que no havia de ser per forįa el seu fill, ni tan sol un membre de la prōpia família. Era un record de les assemblees de elecciķ de caps.

Amb el temps, es van fer hereditāries: quan un rei moria deixava el regne al fill. Si eren més d’un, podia repartir-los el regne que era considerat una propietat particular.

 

Els caps germānics es van veure obligats a organitzar els seus regnes. L’únic model possible era el de l’Imperi Romā, que acabaven de destruir. Imitant-lo van crear codis de lleis i es van rodejar d’un cos reduīt de funcionaris i consellers, que van tenir que buscar entre els súbdits romans més cultes i més experts en organitzaciķ. Es el que va fer el rei ostrogot Teodoric el Gran[4].

La seva principal forįa, no obstant, era l’exercit, format quasi exclusivament per súbdits germānics.

 

Teodoric Al principi actuava com a federat de l’emperador bizantí, i va derrotar al rei dels hčruls, Odoacre al 476[5]. Va arribar a encunya moneda amb la seva efígie, aixō el van poder fe pocs reis germānics. Es va fer construir un mausoleu a Ravenna (Itālia), que mostra les influencies de l’art romā. Tenia fama de monarca hābil.

 

5. Els problemes de convivčncia

Van tenir problemes greus de convivčncia o d’adaptaciķ amb els habitants de l’antic Imperi Romā. Els separava: l’idioma, la religiķ, les lleis i la cultura.

En proporciķ eren molt pocs i les solucions van dependre de cada poble:

- Ostrogots i vāndals van mantenir una posiciķ dominant que   els va fer impopulars entre els habitants romans i van acabar venįuts per Justiniā.

- Els visigots van acceptar la via de fusiķ amb el poble dominat, van ser venįuts pels musulmans a l’any 711.

- Els únics que van mantenir el seu regne van ser els francs.

 



[1] Pobles que vivien fora dels límits de l'Imperi i que tenien un nivell cultural inferior.

[2] Van  avanįar des de la planúria russa cap al centre d'Europa. El seu cabdill Ātila que va regnar entre els anys 432 i 453, va dirigir les expedicions més ferotges i va rebre el sobrenom de "l'assot de Déu"

[3] Eren lleis no escrites i que es transmetien de forma oral i per tradiciķ.

[4]  Teodoric el Gran (489-526) va ser un monarca germānic romanista que va fomentar la cultura romana entre el seu poble (els ostrogots).

[5]  El mateix any que havia deposat a l’últim emperador romā d’Occident, Romulo Augústul.

 

Tornar