ELS DOLÇOS |
|
Presentació: De petit, quan anava a visitar
la tia Maria (a Santa Coloma de Queralt) jo ja sabia que
menjaria magdalenes. La tieta sempre tenia a punt una
llauna plena de magdalenes fetes per ella per oferir als
nens i nenes que l'anàvem a veure. No cal dir que jo he
tingut una infantesa feliç i que les magdalenes em donen
"bon rotllo".
Les magdalenes poden ser grans o bé petites, segons els
motlles que utilitzeu. Són senzilles i ràpides de fer,
i a més es poden farcir i guarnir de mil maneres
diferents. Jo, sovint, les farceixo amb trossos de
xocolata o bé de poma.
Observareu a la recepta, que utilitzo farina
semi-integral (farina blanca, amb el germen) i sucre de
canya. Això és perquè m'agrada menjar aliments
nutritius. La recepta "mare" la vaig treure
d'una revista (CuerpoMente) que oferia un recull de
receptes de rebosteria integral. Al principi jo les feia
amb farina integral, però les trobava una mica
estelloses. Després vaig passar a barrejar-hi la meitat
de la farina refinada i al final he acabat comprant
farina semi-integral, que és blanca i fina com la
refinada, perquè li han tret el boll i el segó, però
encara conserva els nutrients de la part del gèrmen del
gra. No es conserva tants mesos com la refinada, però
és més nutritiva.
Pregunteu a l'Enric i l'Àgata, els meus petits veïns de
la porta del costat de casa, què en pensen de les
magdalenes... :-)
|
|
|
|
|
|
Ingredients:
- 150 g de farina semi-integral
- 120 g de sucre de canya integral
- 100 ml d'oli d'oliva fi (que no deixi gaire gust)
- 2 ous
- 2 culleradetes de mel
- 1/2 sobre de llevat Royal
- un pessic de sal
Per al farcit o la cobertura:
- Trossets de xocolata, de poma, de taronja confitada,
d'ametlla crua, avellana torrada, sucre, vainilla, anous
caramelitzades... (hi ha mil possibilitats)
|
|
Nombre de comensals:
tot depèn... (surten unes 25 magdalenes petites)
|
|
Durada (i dificultat):
35 min
(dificultat baixa)
|
|
Estris de cuina:
Tres bols lleugers,
una batedora amb un muntador de clares, una espàtula de
fusta, motlles de magdalenes (de paper, d'acer, de
silicona...), una cullera sopera (per mesurar la massa
que poseu dintre dels motlles)
|
|
|
|
|
|
Preparació: Si voleu anar ràpid, és
important que tingueu tots els ingredients a punt abans
de començar el procés de batre.
Poseu, en un bol gros, els ous i un pessic de sal. Aquest
és el bol on preparareu la massa. Mesureu i poseu en un
altre recipient la farina i el llevat, i barregeu-los bé
amb la cullera sopera, en sec. En un tercer recipient,
poseu-hi el sucre de canya. Tingueu a punt l'oli (en un
got petit, per exemple) i el pot de mel obert, amb la
cullereta dins.
Comenceu a batre els ous, que es blanquegin una mica.
Sense parar de batre, aneu-hi afegint a poc a poc primer
el sucre, i quan aquest ja estigui incorporat, afegiu-hi
la mel i després l'oli. Quan tingueu una massa fina i
uniforme, pareu de batre. A continuació, començareu a
incorporar-hi primer els trossos del farcit (si és que
n'hi voleu) i després la farina amb el llevat, posant
cada vegada dues cullerades soperes i remenant la massa
de baix a dalt delicadament.
Amb la mateixa cullera sopera d'abans, poseu la massa a
dintre dels motlles (3/4 plens), hi poseu una cobertura
(si s'escau) i els enforneu, durant 11 minuts a 210ºC
(la durada l'haureu d'ajustar a les característiques
dels motlles i del vostre forn).
|