MAGDALENES CASOLANES

 

ELS DOLÇOS   Presentació:

De petit, quan anava a visitar la tia Maria (a Santa Coloma de Queralt) jo ja sabia que menjaria magdalenes. La tieta sempre tenia a punt una llauna plena de magdalenes fetes per ella per oferir als nens i nenes que l'anàvem a veure. No cal dir que jo he tingut una infantesa feliç i que les magdalenes em donen "bon rotllo".
Les magdalenes poden ser grans o bé petites, segons els motlles que utilitzeu. Són senzilles i ràpides de fer, i a més es poden farcir i guarnir de mil maneres diferents. Jo, sovint, les farceixo amb trossos de xocolata o bé de poma.
Observareu a la recepta, que utilitzo farina semi-integral (farina blanca, amb el germen) i sucre de canya. Això és perquè m'agrada menjar aliments nutritius. La recepta "mare" la vaig treure d'una revista (CuerpoMente) que oferia un recull de receptes de rebosteria integral. Al principi jo les feia amb farina integral, però les trobava una mica estelloses. Després vaig passar a barrejar-hi la meitat de la farina refinada i al final he acabat comprant farina semi-integral, que és blanca i fina com la refinada, perquè li han tret el boll i el segó, però encara conserva els nutrients de la part del gèrmen del gra. No es conserva tants mesos com la refinada, però és més nutritiva.
Pregunteu a l'Enric i l'Àgata, els meus petits veïns de la porta del costat de casa, què en pensen de les magdalenes... :-)

   
    Ingredients:
- 150 g de farina semi-integral
- 120 g de sucre de canya integral
- 100 ml d'oli d'oliva fi (que no deixi gaire gust)
- 2 ous
- 2 culleradetes de mel
- 1/2 sobre de llevat Royal
- un pessic de sal

Per al farcit o la cobertura:
- Trossets de xocolata, de poma, de taronja confitada, d'ametlla crua, avellana torrada, sucre, vainilla, anous caramelitzades...

(hi ha mil possibilitats)

 

Nombre de comensals:
tot depèn... (surten unes 25 magdalenes petites)

 

Durada (i dificultat):
35 min
(dificultat baixa)

 

Estris de cuina:
Tres bols lleugers, una batedora amb un muntador de clares, una espàtula de fusta, motlles de magdalenes (de paper, d'acer, de silicona...), una cullera sopera (per mesurar la massa que poseu dintre dels motlles)

   
    Preparació:

Si voleu anar ràpid, és important que tingueu tots els ingredients a punt abans de començar el procés de batre.
Poseu, en un bol gros, els ous i un pessic de sal. Aquest és el bol on preparareu la massa. Mesureu i poseu en un altre recipient la farina i el llevat, i barregeu-los bé amb la cullera sopera, en sec. En un tercer recipient, poseu-hi el sucre de canya. Tingueu a punt l'oli (en un got petit, per exemple) i el pot de mel obert, amb la cullereta dins.
Comenceu a batre els ous, que es blanquegin una mica. Sense parar de batre, aneu-hi afegint a poc a poc primer el sucre, i quan aquest ja estigui incorporat, afegiu-hi la mel i després l'oli. Quan tingueu una massa fina i uniforme, pareu de batre. A continuació, començareu a incorporar-hi primer els trossos del farcit (si és que n'hi voleu) i després la farina amb el llevat, posant cada vegada dues cullerades soperes i remenant la massa de baix a dalt delicadament.
Amb la mateixa cullera sopera d'abans, poseu la massa a dintre dels motlles (3/4 plens), hi poseu una cobertura (si s'escau) i els enforneu, durant 11 minuts a 210ºC (la durada l'haureu d'ajustar a les característiques dels motlles i del vostre forn).

Tornar enrere


Pàgina creada per David Donat (5 d'abril de 2002)
Actualització 01 juny 2002