ELS DOLÇOS |
|
Presentació: L'albercoc és encara una fruita
de temporada. No n'hi ha tot l'any i quan n'hi ha, és un
excés: no donem a l'abast a menjar-nos-els. Heu provat
de posar-ne a una amanida d'enciam, amb maduixes, meló i
pipes de girasol (i amb salsa de yogurt)? Si no sou tan
atrevits, sempre podeu aprofitar el moment que van barats
per conservar-ne uns quants quilos en forma de melmelada.
De petit, el meu esmorzar de quasibé cada dia era el pa
amb melmelada d'albercoc. Es pot dir, doncs, que tenia
molts punts per avorrir aquesta melmelada, tot i que al
final no ha estat del tot així. De fet, mai no m'havia
sentit atret per la possibilitat de fer-me'n a casa (je,
je...). Però de totes maneres, quan un dia vaig veure
una recepta de melmelada d'albercoc i taronja a la
revista "Descobrir Cuina" (revista sobre
gastronomia catalana, altament recomanable!), no vaig
resistir la temptació de provar-la. Evidentment, la
recepta que us proposo és una variant de l'original,
passada pel sedàs de la meva pròpia experiència.
|
|
|
Ingredients: - 2 kg d'albercocs
"grecs" al punt de madurs
- 1,3 o 1,4 kg de sucre
- la pell de 2 taronges (sense agafar la part blanca de
sota)
- El suc d'1 llimona
- Vainilla (4 beines o una mica de sucre envainillat)
|
|
Nombre de comensals:
(per uns 2 litres de
melmelada)
|
|
|
Preparació: El primer dia hi ha poca
feina: renteu bé els albercocs i desosseu-los i
talleu-los en quarts o octaus. Els aneu ficant a la
cassola per capes: una capa d'albercocs tallats i una de
sucre alternativament. Al final, ho cobriu amb la darrera
capa de sucre i hi tireu el suc d'una llimona pel damunt.
Deixeu-ho reposar 24 hores, tapat amb un drap. A
l'endemà, la fruita i el sucre hauran format un almívar
líquid imprescindible per a coure la melmelada sense
afegir-hi aigua.
El segon dia hi ha més feina: renteu les taronges
amb aigua calenta i traieu-los la pell amb molta cura. Només
s'aprofita la part de fora de la pell de la taronja,
perquè la part blanca de l'interior amargantiria la
melmelada. Es pica la pell ben fina, tallant-la en
juliana amb un ganivet, i es tira dintre de la cassola on
hi ha els trossos d'albercoc, juntament amb el contingut
de les veines de la vainilla o el sucre envainillat (al
gust, però sense passar-se). Es remena tot fins que es
reparteix i s'incorpora en l'almívar de la fruita.
Aleshores, es cou fent bullir la barreja a foc lent i
remenant sovint, uns 45 minuts, fins que la fruita queda
ben cuita, caramel·litzada i desfeta (sovint no cal ni
triturar-la).
En acabar, s'omplen els pots fins dalt i es tapen ben
forts en calent, perquè en refredar-se no hi quedi aire.
La gràcia és la sorpresa de la taronja, que hi combina
molt bé. Es pot utilitzar per untar pa, brioix o
qualsevol pasta, i també per posar a dintre del iogurt
natural (en comptes de sucre) ...
|