ELS DOLÇOS |
|
Presentació: Les móres de bardissa, com els
albercocs, són fruita de temporada. És difícil de
trobar-ne fresques quan no n'és el temps i això és bo.
Molt bo. Vivim un temps en que la gent ha oblidat que els
aliments provenen de la natura, com nosaltres mateixos.
La natura és la nostra casa, el nostre aliment, el
nostre origen... Una bona alimentació, doncs, no es pot
fer d'esquena a la natura; no es pot fer d'esquena a
tantes coses. Però els qui som de "naturalesa
llaminera" no podem resistir la temptació
d'allargar les temporades de les coses bones a tota la
resta de l'any. Això és el que em passa a mi amb les
móres. El temps de les móres fresques és el final de
l'estiu, quan s'acaben les vacances i un pèl abans que
comencin a arribar els bolets. La melmelada és per a tot
l'any.
De petit quan anava pel bosc i veia les móres ben negres
i llustroses, se'm feia la boca aigua i n'agafava alguna
pel plaer de tenir una cosa bona passejant-se per dintre
la meva boca. Mai no me n'atipava, perquè de seguida em
cansava del seu gust. Després, la mare em va ensenyar a
fer-ne melmelada i vaig descobrir el plaer de tastar
aquest gust tan especial de la melmelada de móres tot
l'any. Un plaer que us el recomano. Ah! I si no sou
maniàtics, us recomano que deixeu la melmelada amb tots
els pinyols a dins. Hi ha qui prefereix treure'ls, però
jo, només de pensar que en llençar els pinyols estem
llençant també un munt de bona melmelada, no ho puc
resistir. Els pinyols no són bons però són petits i a
mi no em molesten.
|
|
|
Ingredients: - 1 kg de móres de bardissa
- 750 g de sucre
- La pell d'1 llimona (sense agafar la part blanca de
sota)
- El suc d'1 llimona
|
|
Nombre de comensals:
(per 1 litre de melmelada,
aproximadament)
|
Estris de cuina:
Cassola gran, estri
per remenar, ratllador, màquina de triturar, espàtula
de goma (per escurar la cassola) i pots de vidre que
tanquin hermèticament
|
|
|
Preparació: La feina principal d'aquesta
recepta és al bosc. Us recomano que us aneu a collir les
móres vosaltres mateixos. És una feina lenta i
entretinguda, no excempta de certs perills com el de
quedar esgarrinxats, però del tot recomanable per
assaborir "plenament" la melmelada que fareu
després ;-)
Un cop collides les móres, renteu-les bé a sota
l'aixeta i retireu-los les cues que encara estiguin
enganxades a la fruita. Renteu i peleu la llimona amb
aigua calenta i traieu-li la pell amb molta cura. Només
s'aprofita la part de fora de la pell de la llimona,
perquè la part blanca de l'interior amargantiria la
melmelada. Es pica la pell ben fina, tallant-la en
juliana amb un ganivet. Es deixa a punt en un platet.
Peseu les móres netes i fiqueu-les a la cassola.
Poseu-hi foc viu i aneu-les remenant i aixafant una mica,
fins que quedin vermelloses i hi hagi suc al fons de la
cassola. Aleshores, les tritureu bé i hi afegiu el sucre
que correspongui i la pell i el suc de la llimona.
A foc lent, deixeu que es cogui la barreja fent xup-xup,
remenant sovint, uns 30 minuts, fins que quedi al punt.
En acabar, s'omplen els pots fins dalt i es tapen ben
forts en calent, perquè en refredar-se no hi quedi aire.
La gràcia és la sorpresa de la llimona, que hi combina
molt bé. Hi ha a qui li agrada afegir-hi també un vaset
de conyac; això depèn del vostre gust. Aquesta
melmelada es pot utilitzar per untar pa, brioix o
qualsevol pasta, i també per endolcir i donar gust al
iogurt natural ...
|