TE VERMELL "PU-ERH"

 

EL TE   Presentació:

Tots els tes provenen d'un mateix arbre ("arbre de camèlies"), que pot presentar dues varietats: la de la Xina i la d'Assam. Ara bé, segons com es cultiva, com es cull i com es tracta i es processa la fulla, es poden obtenir begudes molt diferents. El te verd s'obté després d'assecar les fulles de te. El negre, després de fer-ne una fermentació simple. En canvi el vermell, és el resultat de fer-ne una doble fermentació.
Aquesta forma de processat és originària de la població de "Pu-erh" de la Xina (d'aquí li ve el nom), i aconsegueix eliminar bona part de la teïna. És, doncs, un te molt poc excitant. També és un te molt ric en teorubines, unes substàncies que li donen propietats medicinals molt interessants: estimula la secreció de les glàndules digestives, redueix l'absorció de greixos i accelera el trànsit intestinal. També ajuda a augmentar la circulació sanguínia cerebral, disminuir la freqüència cardíaca. És molt adequat en el cas que es vulgui millorar la digestió, reduïr el pes, rebaixar la pressió arterial, reduir la fatiga... fins i tot se'l pot considerar un antidepressiu suau.
Bé, després de tot això, potser us preguntareu si pretenc vendre-us un "elixir de la vida eterna". Doncs no, encara que hi ha gent que se'l pren terapèuticament. A mi simplement m'agrada prendre'n de tant en tant perquè és bo d'assaborir. Té cos i té força.
Tingueu present a l'hora de comprar-ne que cal que tingui un mínim de 2 anys si perseguiu el seu valor terapèutic. Es considera que entre 2 i 20 anys, les seves propietats varien poc, però entre els 20 i els 60, augmenten significativament. La resta de tes, han de ser com més frescos millors.
Amb un bon te vermell "pu-erh" es poden fer fins a dues infussions amb les mateixes fulles, sense que es perdi el seu color ni les seves propietats.

   
    Ingredients:

- 1,5 a 2 g de te
- 200-250 ml d'aigua de qualitat

 

Nombre de comensals:
1 tassa

 

Durada (i dificultat):
3 minuts d'infussió
(dificultat baixa)

 

Estris de cuina:
Una tassa i un filtre (o bé una tetera), i un pot per a fer-hi bullir l'aigua. També un avisador de cuina per controlar la durada de la infussió.

   
    Preparació:

Per fer un bon te, no hi ha com tenir cura en cuidar els detalls. És important ser estricte en la durada de la infussió (en aquest cas, de 3 minuts). També cal deixar la tassa o la tetera ben tapades durant la infussió i fixar-se en la quantitat de fulles de te que es posa al filtre (una culleradeta: ni poc ni massa), ...
Hi ha qui fins i tot es fixa en la temperatura de l'aigua, que ha d'estar al punt que es dóna just abans de començar a bullir, però sense arribar als 100ºC. També es pot començar el procés escalfant la tassa: s'hi tira aigua bullent i es buida, després s'hi posa el filtre amb el te i es deixa tapat, sense aigua, de manera que amb l'escalfor es comença a desprendre l'aroma del te abans de fer la infussió.

Tornar enrere


Pàgina creada per David Donat (31 de maig de 2002)
Actualització 04 juny 2002