CFPS Educació Infantil: C13 - Festes Tradicionals

Menú presentació
Menú Tots Sants
Menú Nadal
Menú Carnaval i Carnestoltes

Menú Sant Jordi

Treball de camp

Característiques

Realització d'una observació experimental d'una festa o celebració, capbussant-se dins de la festa o celebració escollida per l'alumne/a, de qualsevol indret d'arreu de Catalunya.

Aquesta recerca etnogràfica suposa estudiar una realitat de la vida quotidiana i cerimonial de les persones que es volen estudiar.

Mètode a seguir

El mètode principal és l'observació participant, ja que l’etnògraf participa en allò que observa. No observa des de la barrera, si no que s’implica en l’acció i interactua amb la mateixa naturalitat que la gent que ha anat a estudiar.

Si adopteu una actitud d’observació distanciada no entendreu el sentit que la gent dona a les seves accions, el significat de les paraules, els motius del seu comportament..Si l’etnògraf està massa immers en l’activitat que descriu serà fàcil que se li escapi la importància, en termes etnogràfics, d’allò que està vivint. Li semblarà tot tan "natural" i "obvi" que no trobarà el sentit de la seva descripció.

El treball de camp demana una doble mirada: com a participant i observador de les interaccions socials, els rituals i esdeveniments d’una cultura, d’un grup social o d’una institució dins d’una societat. Aprenem a mirar el què ens és familiar com si fos nou i el que ens és estrany, a comprendre-ho "des de dins" com si hi haguéssim nascut. La tasca de l’etnògraf o etnògrafa comença quan s’atura el "sempre ha estat així", "ho fem per tradició", "és el normal", "és el costum", o "és de sentit comú".

El treball de camp és un procés d’aprenentatge, durant el qual l’etnògraf intenta aprendre el comportament i el sentit que la gent dóna al seu comportament, i alhora intenta trobar les pautes que connecten aquests diferents comportaments.

El resultat del treball de camp serà la descripció que construireu a partir de les vostres dades i de la vostra experiència de camp, que interpreta i explica com funciona el grup social estudiat i que s’ha anat perfilant, definint i modificant durant el treball de camp.

Fases de la recerca etnogràfica

Per organitzar la recerca etnogràfica, cal seguir quatre passes:

  • Planificació de la recerca
  • Realització del treball de camp
  • Anàlisi de les dades i redacció de la memòria

Planificació de la recerca

És convenient planificar la recerca, encara que després no es pugui seguir fil per randa. Planificar predisposa al treball i l’organitza, suposa fer-se una llista de les coses per fer, un calendari i mesurar també els costos.

Abans d’entrar en el camp hem de pensar en tres coses alhora:

  • Context de la recerca: en quin camp volem entrar, per què, quines possibilitats tenim per fer el nostre treball, si coneixem algú que ens pot introduir, com ens presentarem.

  • Marc teòric o tema: què decidim observar, que ens interessa conèixer, quin aspecte ens crida l’atenció del context, per quin tema podem començar, quina informació prèvia obtenim.

  • Quan temps voleu que duri la vostra recerca de camp.

Realització del treball de camp

La realització del treball de camp té quatre fases: 1) entrada al camp, 2) observació-participant, 3) les notes de camp mitjançant tècniques concretes, 4) acomiadament o sortida del camp.

Per a l’observació-participant, cal fer un Quadern de camp, on anotareu totes les vostres impressions, pensaments, emocions, converses, reflexions sobre la vostra experiència.

L'objectiu de l'observació participada és la d'observar les relacions socials de forma "natural", com un participant més. És millor triar un esdeveniment o un procés que tingui un inici i un final pautat i seguir-lo des de l'inici al final o seguir una activitat en un mateix lloc de forma continuada.

Les observacions les anotarem en el nostre Quadern de camp que és l’instrument més valuós per a la memòria etnogràfica, ja que ens permet recordar la nostra activitat. Heu d'anotar:

  • La descripció del lloc de l'observació: localització, objectes, distribució de l’espai (podeu fer un mapa, croquis i/o fotografies);

  • El temps d'observació: quan heu arribat i quan marxeu i el temps que hi heu estat;

  • Els participants: qui són els participants, quants, com estan relacionats entre si, quina és la vostra posició dins del grup, com us hi sentiu;

  • Com es desenvolupa l'activitat observada: patrons, regularitats (fases temporals, tipus d'accions, tipus de interaccions, organització de l'activitat, la posició dels participants en relació a l'activitat);

  • Què pensen: com viuen els participants el que està passant (què ens diuen els participants sobre el que estan fent, com ho viuen, si tenen alguna paraula particular per referir-se als altres o a la seva tasca, quina actitud mostren, etcètera;

  • Com experimenteu vosaltres el que veieu i sentiu: que us crida l'atenció, quines sensacions us produeix la situació, quins problemes us planteja, quines preguntes us feu, què voldríeu saber.

També heu d’anar pensant en triar una tècnica complementària: potser voleu o necessiteu recollir documents escrits, fer una entrevista o organitzar una discussió. Les tècniques més utilitzades són l'entrevista, les fotografies, les filmacions.

Anàlisi de les dades i redacció de la memòria

Una vegada teniu ja l’experiència del treball de camp i heu anat construint un conjunt de dades a partir del quadern de camp i d’altres tècniques complementàries heu de fer el següent pas. Consisteix en ordenar, classificar i treure sentit a les vostres dades, en definitiva, d’analitzar-les.

El que hauríeu de fer seria estructurar la vostra experiència de camp i les vostres dades segons vosaltres l'enteneu. Es tracte de redactar una memòria etnogràfica: una descripció que reculli la vostra experiència de camp.

Els continguts de la memòria etnogràfica seran:

  1. Introducció. Plantejament, resum i síntesi del què ha estat el vostre treball de camp. Marc teòric de la recerca i objectius; quina és la festa o celebració que heu escollida, per què, com l’heu enfocat i quins canvis s’han produït des del vostre plantejament inicial fins als resultats finals.

  2. Festa o celebració escollida. Orígen i aspectes antropològics.

  3. Metodologia. Explicar el context del treball de camp, on heu fet l’observació participant, la durada, com vau entrar al camp, quins problemes us vau trobar i quines qüestions us vau formular. Explicar quina tècnica complementària vau utilitzar, per què, si vau fer entrevistes, quantes, en quin context, quins resultats. Explicar el conjunt de dades que heu recollit i com les heu analitzat o quines preguntes us han suggerit.

  4. Descripció etnogràfica. Expliqueu en què ha consitit la vostra recerca, quina informació prèvia vau buscar i trobat, què heu descobert durant el vostre treball de camp, les característiques del lloc estudiat, la gent, com és i què pensa, quins motius té per fer les coses, com veieu vosaltres la situació. Argumenteu bé les vostres anàlisis i interpretacions. Podeu fer servir extractes del vostre quadern de camp, cites literals de les vostres entrevistes, gràfics generats de taules quantitatives, fotografies o dibuixos analitzats, cites bibliogràfiques que recolzin la vostra opinió, etcètera.

  5. Conclusions. Valoració de la vostra recerca en funció dels objectius teòrics que us havíeu plantejat i què us ha suggerit el treball de camp. Valoració de la metodologia que heu utilitzat. Valoració de la vostra experiència.

  6. Bibliografia. Llibres, webs, vídeos consultats.

  7. Annex. Quadern de camp, programa festiu, transcripció entrevistes, fotografies, vídeos i allò que considereu oportú.

Característiques lliurament memòria etnogràfica

La memòria s'haura de lliurar realitzada en document Word, o similar. No podrà tenir una extensió màxima de 15 pàgines, sense comptabilitzar la Portada, l'Índex, la Bibliografia i l'Annex. Tot el document ha d'estar paginat.

La lletra de cos serà Arial 11 amb interliniat múltiple en 1'15. La lletra dels encapçalaments serà Arial 12 Negreta i la dels subapartats Arial 11 Negreta.

El document generat s'haurà de lliurar en paper i enviar per correu electònic amb data màxima de 20 d'abril de 2009.

La nota de la memòria etnogràfica correspondrà al 40% de la nota del crèdit.

   

Professor - Daniel Parra Balmont

Departament - Serveis Socioculturals i a la Comunitat