Entrevista a
JOSEP CERVERA

 

Escola

Treball


Josep Cervera: és un home de 81anys que va néixer i viu a Sta. Maria de Palautordera, Barcelona. Va deixar l'escola als 14 anys per ajudar a la seva família al camp. Més endavant va estar treballant en el servei públic de l'ajuntament  encarregant-se de la comunitat de regants de Santa Maria de Palautordera; i durant uns anys va estar exercint la feina de conseller a l'ajuntament. La feina de conseller es basava bàsicament en ajudar a l'alcalde del poble.

L'entrevista va tenir lloc al Casal de la Gent Gran. Quan vàrem arribar per començar l'entrevista en Josep Cervera estava jugant una partida al dòmino juntament amb els altres companys del casal. L'entrevista es va realitzar en una "despatx" durant 30 o 35 minuts; al nostre costat hi havia un altre grup d'alumnes realitzant una entrevista. L'entrevista va finalitzar fent unes fotografies al senyor Cervera.

 Entrevistadors:Sergi Espinosa, Cristina Auladell, Mireia Horcajada.

ESCOLA:

A quina edat va començar a anar a l'escola?
Des dels 4 anys.

A quina edat va deixar d'anar-hi?
Als 14 anys. Quan va esclatar la guerra jo tenia 13, i encara vaig anar un altre any a escola.

Les escoles eren mixtes o els alumnes anaven a classes separades segons el sexe?
Abans de la guerra eren separades. Quan la guerra ens van ajuntar, un noi i una noia. A mi em van ajuntar amb una noia, que ara és veïna meva, la Rosita, i té 80 anys.

Quants alumnes hi havia a cada classe?
Érem uns 30 o 40.

Estàveu agrupats per edats?
No. A la meva classe, el més petit tenia 11 o 12 anys, i els més grans 14.

En el col·legi, hi havia biblioteca o gimnàs?
No. En aquella època no hi havia.

Quants mestres hi havien?
En tota l'escola hi havien dos mestres i dues mestres. El meu mestre es deia "Saturnino Hernández Martín"

Els mestres parlaven en castellà o català?
Els nostre parlava en castellà. Els altres tres parlaven en català. El mestre era molt bona persona i ens ensenyava molt.

Com us puntuaven?
Com ara: suficient, bé, notable...

Com eren les taules i les cadires?
Eren pupitres per a quatre persones. Dos en un cantó i dos en el altre. Jo estava al costat d'aquella noia, que us he dit abans, i dos nois més. Això que us explico va ser el primer any de la guerra, perquè desprès vaig plegar, ja que en aquella època no s'estudiava més temps. De seguida et posaves a treballar.

Quines assignatures teníeu?
Mates, castellà, religió,... Religió, no, per què durant la guerra va ser prohibida. Van cremar les esglésies... No hi havien ni sants. A Sant Esteve li deien Vallflorida. A Sant Celoni, li deien Baix Montseny. A Santa Maria de Palautordera, només li deien Palautordera. Ara bé, en acabar la guerra van canviar els llibres i els van ficar en castellà.

Com era la disciplina de l'escola?
No eren molt durs amb nosaltres.

Us imposaven càstigs?
Només ens ficaven de cara la paret quan ens portàvem malament o no fèiem els deures. Però mai ens pegaven.

Teníeu molts deures, per fer desprès del cole?
Sí, sempre teníem alguna feina, però no eren gaire llargs. Quan estàvem a classe escrivien problemes a la pissarra i escollien un alumne i havia de sortir a resoldre'l. Si aquell no sabia fer-ho, sortia un altre.

Quins dies anaves a l'escola?
De dilluns a dissabte. En aquella època els dissabtes no eren festius. Però en el temps de Franco hi havia alguna festa entre setmana ja que se celebraven moltes festes religioses, el Corpus, Sant Josep, Sant Jaume,....

Quin era el vostre horari d'entrada i sortida de l'escola?
Al matí entràvem a les 9, fins a les 12. I a la tarda féiem 3 hores més.

Teníeu esbarjo?
Sí. Però on esta actualment un pati, abans era un hort.

Quan durava ?
Durava una hora. Jugàvem a futbol, a caniques...

Què passava quan faltàveu a escola?
Doncs havies de justificar la falta i llavors no passava res. Però no podies faltar sense motiu.

Quin material utilitzàveu a l'escola?
Llibretes, tinta i tinters, -no hi havien llapissos-, plomes per escriure...I només utilitzàvem un llibre de text, que era com una enciclopèdia, on hi havia el contingut de totes les assignatures.

Té un bon record de l'escola, en general?
Sí, molt bo. Tenia molts amics i els professors eren molt bons amb nosaltres i ens ensenyaven molt.

TREBALL

De què tractava la seva feina a la comunitat de regants?
Jo formava part de la junta. Fins l'any 1971 quan vaig passar a ser  "concejal" de l'ajuntament. I llavors van ficar l'aigua potable al poble, ja que abans no hi havia. Abans per treure aigua no estaven els pantans, com ara el de Sant Esteve.

Quan vas començar a treballar a l'ajuntament?
Mira des de l'any 1967 fins que van venir les primeres eleccions democràtiques el 1979 que vam sortir de l'ajuntament. Jo a l'ajuntament m'encarregava de les festes populars que s'organitzaven, de llogar l' orquestra, ...

Era dur el seu treball a l'ajuntament?
No, gens. Llavors era molt diferent: amb el que deia l'alcalde estàvem tots d'acord. Érem tots iguals, no manava únicament una sola persona i posàvem tots de la nostre part. Ara tots els que estan a l'ajuntament tots cobren. Abans no cobràvem ni cinc cèntims. Ara bé, el dia 9 de juliol, el dia de la festa major d'Arenys, anàvem tots els de l'ajuntament a la processó i, quan acabava l'acte, ens anàvem a sopar pagats per l'ajuntament. Però només ens pagava el nostre sopar, els de la nostra senyora, o acompanyant l'havíem de pagar nosaltres. Era l'únic dia de l'any.

Quanta gent treballava a l'ajuntament?
Només 4 persones: un secretari, un guàrdia i dos escrivents. No teníem cap despatx, només en tenien l'alcalde i el secretari.

Quantes hores treballaves, al dia?
A més de treballar en la comunitat de regants i a l'ajuntament, com no cobrava, havia de treballar d'una altre cosa, per poder menjar cada dia. Des que vaig deixar l'escola als 14 anys era pagès i treballava moltes hores. Em llevava a les 4 del de matí. Teníem 20 vaques, i també el que conreàvem a la terra. Tenint vaques, ja fos la festa major com el dia de Nadal, havies de treballar igual doncs s'havien de munyir...