Entrevista a
JOSEP PASCUAL XENA


 
Guerra civil

Treball

 

Josep Pascual Xena és un home de 73 anys que va néixer a Santa Margarida, Barcelona, el 1928. De jove la seva família va haver de fugir dels horrors de la guerra civil. Més endavant, sense poder anar a l'escola, va haver de començar a treballar. Li agrada anar a treballar al seu camp. I li encanta mirar "cine de Barrio". També li agrada molt parlar dels seus records del passat.

L'entrevista va tenir lloc a casa d'en David Roca, nét del senyor Josep. Va ser una entrevista entretinguda, ja que el Sr. Josep Pascual mostrava moltes ganes de col·laborar en el nostre treball tot explicant les seves vivències durant la guerra civil. Al començament de l'entrevista trobem uns punts suspensius, ja que en presentar-nos i comentar-li, més o menys, de què aniria la conversa va començar a parlar sense esperar que li comencéssim a preguntar.

 Entrevistadors: Miriam Sánchez, David Roca.

GUERRA CIVIL

[...] per les cases, mira avui han anat a buscar a "fulano" i ja està, ja no el veiem més, el mataven, després anaven a cremar les esglésies... eren els rojos que en deien abans, ve a ser com ara els comunistes i...això....

Avi, coneixes algú que s'hagués de refugiar?

Sí, home! "Bueno". Durant la guerra civil, quan va ser la guerra d'en Franco,  quan hi havia bombardeigs a Barcelona venien refugiats al castell de Sant Esteve. S'havien d'amagar on podien per escapar-se de les bombes. Com fan ara en aquests països de "la guerra". Ui! hi havia molta gent allà.

Saps si hi havia problemes per aconseguir menjar durant la guerra?
I tant, no hi havia pas res. Si tenies alguna cosa venien i te la prenien. Nosaltres a casa, com que érem pagesos, collíem de tot, però venien i ens ho prenien. Passaven els carrabiners i ens ho prenien.

Qui eren els carrabiners?
Eren els soldats. Però no els d'en Franco, sinó els dels altres, els dels rojos. L'exèrcit d'en Franco no va arribar a Catalunya fins ben bé l'últim moment de la guerra.

Hi havia medecines?
No, no gaires. Ni medecines, ni teca ni res.

Algun familiar teu es va haver d'amagar?
Sí coi! El meu germà. I tant! Ell, el meu cunyat i d'altres es van haver d'amagar perquè no volien anar a la guerra.  

Molt de temps?
Sí, estaven en el bosc. Tots amagats i...

I algú els ajudava?
La família. A la nit. Sabíem on eren i el pare els hi portava menjar. Però cada dia els carrabiners vigilaven. Havíem de saber molt bé on eren els carrabiners perquè si no ens posaven multes. Bueno, ens feien pagar, jo era petit i no sé la quantitat que pagàvem, ens van fer la vida bastant impossible. Vaja, a nosaltres i a molta gent. I com que això no podia durar... va ser quan va arribar la guerra civil i llavors va ser quan Franco va fer tantes morts.

Saps si la teva família va ajudar algú amagar-se?
Sí, sí, i tant, un xicot que era de Granollers, que venia junt amb el meu germà s'amagava a casa, i li donàvem el que hi havia.

Mai van descobrir que amagàveu algú?
No. Quan van entrar els nacionals, hi havia "la fllanja"
[entenem que es refereix a la Falange], es van tornar a obrir les esglésies, les van restaurar.

Què vol dir "la flanja"?
Era com un extrem de dretes; com l'altre extrem que eren els comunistes. Perquè en Franco era d'un extrem de dretes. I els extrems tots són dolents.

Quan van arribar els nacionals vostè ho va viure com un alliberament?
Sí i tant! Llavors va semblar que sortia el Sol. Vaia, jo i tothom. Perquè durant la guerra no hi havia pas ni missa ni res. Les esglésies eren tancades, els capellans amagats perquè si els arreplegaven els mataven. I els mataven eh! Els hi feien ballar magres, "pobrots". Els torturaven però, és clar, ells s'amagaven. El meu germà, fins i tot, havia estat amagat en un dipòsit de mesquita, però
, buit, eh!. Perquè, qui s'havia d'anar a pensar que en un dipòsit de mesquita hi havia algú? I allà s'hi van passar moltes vegades. Allò de la guerra va ser una cosa que millor no ho haguéssiu de veure mai.

Vas perdre algun bé durant la guerra?
No no, durant la guerra d'en Franco tiraven moltes bales, però bombes, i això, no.

Van patir alguna repressió per part dels nacionals?
Pels nacionals no. No vam tenir cap.

I coneixes a algú que estigués empresonat per motius polítics?
Sí, que van estar empresonats sí... Els que havien fet moltes maldats els van empresonar, i molts que van matar.

Durant la guerra civil tu i la teva família vau saber que hi havia afusellaments?
Si, es sabia pels veïns...Molta gent aprofita les guerres per fer moltes maldats...

Hi ha algun fet que t'hagi marcat de la guerra civil?
Ens van deixar sense res, amb gana. I no vàrem poder anar a escola. Si anaves a l'escola, hi anaves un dia, l'endemà ja no. Després quan hi haguéssim pogut anar, ja havíem d'anar a treballar.

Durant el franquisme, hi havia molta repressió?
Des del principi ja no es podia parlar català. Aquí a Catalunya, on van haver les resistències, a l'Ebre..., tothom ho va pagar. Llavors no deixaven parlar el català. Ara, això, va durar 10 o 11 anys, perquè cap a l'última hora tothom parlava el català. Ara sents que diuen que no es podia parlar el català, ni cantar, però jo sempre havia sentit a cantar. Perquè "La trinca" mateix, era un grup de cantants. tota la vida els havia sentit a cantar en català. Diuen que no es podia parlar el català fins que va morir Franco, però almenys aquí al poble el podíem parlar. Ara, el que havia sigut revolucionari durant la guerra civil va ser castigat.

Saps d'alguna ciutat on hi haguessin bombardeigs?
A l'Ebre va ser molt fort. A Barcelona també va caure alguna bomba.

TREBALL

Pel fet de no haver pogut anar a l'escola, vas haver de treballar de jove [..]?
Es clar, als 14 anys.

De què has treballat?
De pagès. Vaig estar segant a jornal durant 2 o 3 anys per aquí, i quan tenia 17 anys vaig anar treballar a fora, a la Plana de Vic, perquè allà guanyaves més diners. Aquí només guanyàvem 50 pessetes, a Vic 100, a Puigcerdà 125, i a França 150. Llavors 150 pessetes eren molt diners, 1000 no les duies mai a la cartera.

I els dies de pluja, treballàveu?
Eren els dies de vacances. Un any de molta pluja ens feia perdre molta feina. Si no treballàvem, no cobràvem

La feina que més has desenvolupat ha sigut la de llenyataire?
Sí, la de tallar el bosc. Primer tallàvem amb destral. Tallàvem l'arbre amb un xerrac, després el tallàvem en trossos de metro i fèiem piles. Amb això fèiem carbó. Abans, tot es cuinava amb carbó.

La feina de llenyataire, consisteix únicament en tallar boscos?
Sí, i després vendre'l.

Vosaltres mateixos?
Sempre hem treballat per nosaltres.

El vostre horari era fix?
El principi no. Al final ja va ser diferent.

Tenies un lloc fix de treball?
No, segons la feina. Podies treballar tan al Montseny com a Vic.

Hi havia molta gent treballant de llenyataire abans?
I tant. 

Era un treball rendible?
Sí, és clar. Perquè abans els paletes i manobres no guanyaven res. Era una feina molt dura, però guanyaves més.

Les condicions laborals eren molt dures, oi?
I tant.

Per exemple, si un dia estaves malalt havies d'anar a treballar?
No, si estaves malalt no. Però no estaves assegurat. Moltes vegades si et tallaves t'ho havies de pagar. Però al final ja tothom estava assegurat. "Bueno", assegurat només si et feies mal, perquè si estaves malalt res, i això era molt dur. Les medecines... Tot i que abans tot era barato, vist el sou, tot era car.

Vosaltres éreu el caps, no?
Sí.

Teníeu altres treballadors?
És clar. Actualment els nebots segueixen treballant i tenen treballadors.

I encara avui dia ho fan?
I tant! I tant que ho fan. Avui dia guanyen més que abans, perquè en queden pocs. A més, ara tenen moltes màquines. Ara tenen camions. I no han de portar la llenya a l'esquena. Perquè abans la portàvem a l'esquena, i quant més quantitat carregàvem millor, així no fèiem tants volts. Com les feines les teníem a preu fet, com més treballàvem més guanyàvem.

A quant anava una tona de fusta?
A cent pessetes. Això al principi. Desprès cap als anys 60, ja costava cinc centes pessetes. Quan les veníem a cent pessetes guanyàvem vint-i-cinc pessetes per tona. Desprès de la guerra, durant bastant temps, valia igual un quilo de pa, que el que guanyàvem. Un quilo de pa valia trenta cinc pessetes i era el que es guanyava.

Durant la guerra no podies treballar, oi?
No, és clar. Al final de la guerra tenia uns 7anys.
[en relació a la data de naixement deuria tenir 11 anys] Moltes coses d'aleshores no les recordo, o les se perquè me les han explicat, però la guerra la tinc molt pressent, els camions de refugiats....

Quines eines fèieu servir per pelar l'arbre?.
La destral, i una altre que és com una molla semblat a allò per treure taps...

Quan de temps trigàveu?
Segons  l'arbre, entre cinc i trenta minuts. Per pelar el suro s'ha d'esperar que tingui saba, perquè si no es queda enganxat. Així només es pot pelar pel Juny i Juliol.
No tothom és bo per treure suro, perquè si no tens molt pols quan claves la destral en l'arbre, si toques la pell interior queda un desperfecte per sempre. No es tan fàcil com sembla. No hi havien gaires bons peladors. La fenia que havia per a trobar-ne.

Creus que aquest ofici s'ha perdut?
No!, si a casa en pelen molts! Van fins i tot a Maçanet de Cabrenys. Per tot arreu.

Però llenyataires?
Home, llenyataires no n'hi ha. Ara ja tot ho fan màquines, no hi ha una persona especialitzada. Llavors en demanaven molta de fusta a les cases.

Però les demanàveu les cases?
Sí, una dos tones, l'altre quatre, i llavors les hi portàvem.

I què va passar quan va arribar la competència del gas?
Des que va sortir al gas fins ara encara s'havia anat fent. Però ara qui gasta llenya la gasta per luxe. Ara bé, escalfar, escalfa més la llenya.

Quants anys has treballat?
Mira des dels 14 fins els 63. Ara vaig al camp.

Sempre has treballat del mateix?
Sí.

Alternaves la feina de segador amb la de llenyataire?
Els anys que anàvem a segar, no tallàvem ni pelàvem arbres.

Consideres que la feina de pelar suros és més rendible que abans?
Per qui ho té tot mecanitzat i muntat sí.

Doncs fins aquí és l'entrevista, moltes gràcies per la seva col·laboració.