Entrevista a
ROSER MONSÓ


  Escola

Guerra civil

Roser Monsó és una dona de 66 anys que va néixer a Barcelona l'any 1937. Durant la seva infància va anar a l'escola fins que un dia es va posar malalta i no va poder seguir estudiant. Aleshores va estudiar piano. Uns anys més tard, va marxar de Barcelona per anar a viure a Sant Esteve de Palautordera. Algunes  de les seves afeccions són estudiar, tocar el piano i llegir llibres.

L'entrevista va tenir lloc a la biblioteca de casa seu. La casa ens va semblar molt interessant i acollidora. Ens va respondre a totes les preguntes amb molta il·lusió i interès. L'entrevista va tenir molt caliu, ja que la vam entrevistar al costat del seu piano, amb el qual ha compartit gran part de la seva vida.

 Entrevistadors: Jordi Molà i David Salip

 ESCOLA:

Durant quins anys vas anar a l'escola ?
Doncs des de la infància fins al Batxillerat. Anava a l'escola anomenada "26 de gener", de la qual més tard la meva mare en va ser la directora. Vaig fer fins a 6é. A 6é vaig tenir una taquicàrdia i no em vaig poder examinar. Després vaig estudiar per mestre, però no em va agradar del tot, ja que m'agradava més la música. O sigui, que em vaig quedar a casa a fer les feines de casa i feia classes particulars de piano. Més tard vaig fer la carrera de Piano a l'acadèmia Granados, però ara com que no és un títol oficial no serveix per fer de mestre de piano en un lloc públic. Llavors, em vaig casar jove, i vaig tenir fills i em vaig anar examinant a l'escola de Barcelona del carrer del Bruc, i allà vaig fer quasi bé tota la carrera perquè volia arribar a fer fins a 7é de piano.

Dius que feies classes de mestre en una escola ?
Sí, eren alumnes de Batxillerat, més o menys de la vostra edat i de vegades el meu marit m'havia d'ajudar perquè no em feien gaire cas perquè jo era molt jove. També organitzava la part musical dels festivals de l'escola.

L'escola on tu anaves de petita, era mixta ?
Sí, però les nenes anaven a unes aules i els nens a d'altres i ens quedàvem a dinar allà. I el director era el Mestre Gibert, que era germà d'un gran pianista i feia fer-nos moltes activitats relacionades amb la musica i la dansa.

Com era la relació entre nois i noies ?
La relació era molt bona, i el Mestre Gibert sempre ens feia fer activitats conjuntes. També fèiem una festa molt maca, que es deia "La festa dels ocells", que consistia en alliberar ocells engabiats.

Us feien tenir molta disciplina ?
No gaire.

Eren molt durs els mestres ?
Home... La meva mare, que va ser la directora, era una persona a la que sempre li agradava molt dialogar amb la gent, i entendre a la gent, perquè segons ella deia, això era molt important.

Teníeu molts deures ?
A primària no, però a Batxillerat sí. Però ens donaven temps per fer els deures a l'escola.

Com us puntuaven ?
No feien titulacions, només adquiríem cultura general. De grans empreses venien a buscar alumnes per treballar encara que no fossin titulats.

Us deixaven molt de temps per les vacances ?
Era més o menys com ara. Durant l'estiu teníem 3 mesos de vacances i començàvem un altre cop a l'octubre.

Quines assignatures fèieu ?
Una mica de tot, literatura, gimnàstica, matemàtiques, música, ballet... La música tenia molta importància en aquesta escola.

Quin material teníeu ?
El material ens el donaven a l'escola, i era o una ploma o bé un llapis. I, en el batxillerat, els llibres me'ls va passar la meva germana.

GUERRA CIVIL:

Creus que a casa teva preveien la guerra ?
No ho sé. El que sí sé és que van votar per la república. [Pot ser
es deu referir a les eleccions del 1931? però ella encara no havia nascut.]

Algú de la teva família va formar part d'algun partit polític, o alguna associació ?
Sí. El meu pare era dels " Requetes ", els de la boina vermella. No ho sé ben bé de quin partit era, però no era falangista ni molt menys.

Prop d'on vivies hi va haver el front de batalla ?
No. Però vivíem a Horta i passaven els avions per bombardejar Barcelona. I de vegades, havíem de sortir a estirar-nos al jardí. Els meus pares em van dir que quan hi havia bombardeig em portaven en braços fins el refugi, era com un forat a la muntanya, com fan ara els d'Iraq i els moros. De vegades venien a mitjanit les tietes i ens portaven al refugi.

Per causa de la guerra vàreu haver de canviar d'habitatge?
No.

Algun conegut o familiar es va haver d'amagar ?
Sí, dos tiets, un germà de la meva mare i l'altre, casat amb una germana de la meva mare.
Hi ha una anècdota d'aquest germà de la meva mare. Com que era aviador i li feia por de que l'obliguessin a bombardejar. Una nit va passar pel quartell fent veure que tenia molt mal de queixal, i li van donar permís per sortir i es va escapar amb el marit de la meva tieta, llavors van anar caminant fins a França i allà van trobar a un senyor mig mort a la muntanya i el van voler ajudar però van haver de marxar perquè hi havia els maquis per les muntanyes i el van haver de deixar allà. Més tard, un dia anant amb el tramvia de Barcelona, van veure aquell home, i li va dir " Amigo, hasta el valle de Josafat " i llavors aquell senyor els va reconèixer i es van abraçar.

Quina era la situació econòmica ?
Home, el papa i la mama eren mestres i eren molt "pobrets", vivien del sou de l'ajuntament. Jo tenia un germà que es va morir en temps de guerra, perquè va tenir un mal de coll que el metge no li va saber curar i el mal li va passar a la sang i va agafar una " ascepticèmia ". El dia que va morir, es veu que èrem enganxadetes a la falda de la mama i el papa pujava les escales amb el nen mort.
I a la meva mare en temps de guerra, li van matar al seu pare, és a dir, el meu avi, i el van matar allà on hi ha la fàbrica de ciment, a Montcada. La meva mare i les tietes van haver d'anar a buscar el cadàver entre tots els altres cadàvers que hi havia, i no el van trobar. Les guerres no arreglen res, res de res. Al contrari.

Hi havia algun tipus de mercat negre ?
No ho sé. Suposo que sí. Nosaltres en coneixíem un que en temps de guerra es va fer milionari, però no sé de què.

Vas haver de treballar per ajudar a casa teva ?
Sí, una mica sí. Feia classes particulars en el temps lliure que jo tenia.

La situació econòmica va ser pitjor durant la guerra o després de la guerra ?
Home, durant la guerra era molt dura, però la postguerra també va ser fatal. Ara bé, com ens quedàvem a dinar a l'escola, i era gratuït, doncs almenys no passàvem gana.

Explica alguna anècdota que coneguis del temps de la guerra.
El meu pare treballava a les escoles de Barcelona i durant la guerra civil a l'estiu tenien les escoles d'estiu a Martorelles.
I el meu pare que era el director acollia a mestres joves que feien d'auxiliars per les colònies. Un dia van arribar els Rojos amb un cotxe i vam preguntar qui eren aquells mestres, un noi de 26 anys i un jove de 18 anys, i sense dir ni ase ni bèstia, els van matar. Aleshores els alumnes que jugaven a l'era, els van preguntar si el meu pare els havia fet alguna cosa i els nanos van dir que no, i el van deixar anar al meu pare. Però el meu pare va haver d'estar amagat, perquè anaven darrere la gent catòlica.