Entrevista a
RAFEL PUJÓS


 

Guerra civil

Treball

Personal

 

Rafel Pujós  té 73 anys va néixer a Cardedeu el 22-03-1930, resideix a Palautordera. Està jubilat, però encara té alguns càrrecs com ser el president de l'Esplai (casal de la gent gran). Té 2 germanes, la Lola i la Rosa Maria. Està casat i té 4 fills, el més gran és en Jaume, però tothom el coneix pel nom de Santi, el segon és en Rafel, el tercer en Jordi i per últim en Lluís.

L'entrevista va tenir lloc al despatx de l'Esplai. És un lloc públic on molta gent gran hi va a passar l'estona xerrant, prenent alguna cosa, jugant a cartes... El Sr. Rafel va estar molt content de col·laborar en el nostre treball. La conversa va ser molt emocionant. En Rafel ens donava tots els detalls com si fos en aquell mateix moment. Però com és un home ocupat, mentre l'estàvem entrevistant el van trucar i l'enregistrament es va tallar, tot i que tenim bona part de l'entrevista gravada. Amb color verd trobareu aquella part de l'entrevista que no es va gravar en l'enregistrament de la cinta però de la que havíem pres notes en paper.

 Entrevistadors: Aura Joval i Oriol Montesinos.

GUERRA CIVIL

On vivia quan va esclatar la guerra?
Jo vivia a Marçà -Falset, a la província de Tarragona. És un poble que està entre mig de Reus i Móra d'Ebre. Allà vaig viure des dels 9 mesos fins als 7 anys. O sigui que, quan va esclatar la guerra, l'any 36, jo estava allà. Al començament de la guerra ens van evacuar i ens vam traslladar a Montcada i Reixac. Els tres anys de la guerra, fins el 1939 vam estar a Montcada i Reixac. I en acabat, quan es va acabar la guerra va sortir un decret respecte els que havien marxat de la seva residència... -(perquè el meu pare treballava a la RENFE, "bueno", ara és RENFE, abans era Madrid-Zaragoza-Alicante "MZA")- i  vam haver de tornar al lloc d'on havíem marxat al començament de la guerra, a Marçà - Falset. Llavors, al cap d'un any i mig de ser allà, el meu pare va demanar el trasllat i vàrem venir  aquí, a Palautordera.  I sempre més es van quedar aquí fins que el meu pare es va jubilar. Vam venir a viure aquí a Palau des de l '1 de Juliol de l'any 1941. O sigui que ja fa 61 anys que sóm aquí.

Que sentia mentre estava vivint la guerra civil?
Home jo era molt petit, però, és clar, per mi era una novetat. Jo vivia a l'estació i veia passar els trens. L'estació de Marçà era una estació molt gran. Només us he de dir que hi havien 20 vies, bé, 20 que són 40, no? 20 carrils per passar. Allà es formaven els trens de càrrega. I passaven, molts, molts trens carregats de gent jove que anaven a la guerra. Gent jove que jo els veia grans, perquè jo tenia 7 anys, ja em diràs tu... eh!  A vegades allà els trens s'esperaven molt i ens deien: -"Escolta, que tenim set, ¿què no hi ha aigua?" i nosaltres els hi omplíem les cantimplores a una font que teníem, i un ens donava 10 cèntims, l'altre en donava 20 cèntims, ... Érem canalleta i són coses que t'han quedat per tota la vida. I allà vam veure, doncs, com se'n anaven a la guerra. Anaven tots en direcció Saragossa o cap a Madrid

On es refugiava? Van haver-hi bombardeigs?
Doncs mira, nosaltres en tots els bombardeigs vam estar a Montcada i Reixac, i resulta que la gent de Montcada  s'amagava sota un pont de ferro. Però nosaltres, quan tocaven la sirena, en comptes d'anar cap a sota el pont, anàvem cap a l'estació, perquè el meu pare deia "si hi ha una alarma, veniu cap aquí, que si cau una bomba prefereixo que ens mati a tots". Ma germana gran i jo, - perquè amb la germana petita ens portem 12 anys i ja es nascuda aquí Palautordera-. resulta que sempre anàvem en direcció contrària a la gent. És clar, la gent quan ens veia, amb la meva mare agafats del braç, ens deien "fascistes" eh!!, perquè representava que érem contraris a lo que la gent feia, però nosaltres anàvem per reunir-nos amb el meu pare a l'estació, perquè treballava de nits. I ens deia: "poseu-vos aquí ben junts, que si cau la bomba i ens mata que ens mati a tots".

En els bombardeigs va perdre algun ésser conegut/estimat?
No, no. Vam estar de sort, no vam perdre res... A la guerra el meu pare no hi va haver d'anar, perquè com que treballava a la RENFE ja hi havia prou feina controlant els trens que passaven. Estava mobilitzat, però sense haver d'anar a la guerra.

Van haver d'amagar algú a casa seva perquè no els trobessin?
No vam haver d'amagar ningú a casa nostre, però de tant en tant venien soldat a demanar-nos una mica d'aigua o de menjar, i a canvi ens donaven 20 cèntims, 10 cèntims depenent el que tinguessin.

Algun familiar seu va intervenir en algun bàndol?
Vam tenir la gran sort que ningú de la nostra família va haver d'anar a la guerra.

Coneix algú que hagi estat exiliat?
Sí, home sí, varies persones, és clar. Allà Montcada ens vam trobar una família -que precisament els meus pares van ser padrins d'un nen seu que va néixer- el marit de la qual, per culpa de la guerra, va estar 10-12 sense veure el seu fill. N'hi va haver d'altres que no van tornar, que es van morir pel camí. D'aquests casos n'hi ha varis... i de coneguts dels meus pares més que de mi, perquè nosaltres érem petits i no sabíem gaires coses.

Que recorda del final de la guerra?
Vam tornar a anar cap al Priorat. Aleshores tenia 9 anys. Em recordo que els nostres jocs, sabeu quins eren? Anar per aquells camps recollint bales per desfer-les, treure la pólvora i amb unes cadenes fer uns cotxes i llavors zzzt! i encendre-ho... i això, a milers... A vegades veiem una bomba que no havia explotat i anàvem cap a la gent i els dèiem: "Hem trobat una bomba, escolteu!" I llavors anaven les brigades, agafaven la bomba i els artillers la desbloquejaven. N'havíem trobat moltes de bombes que no havien explotat

Quin fet de l'època de la transició va viure directa o indirectament?
Home la transició és una cosa que la vam viure quan jo ja era gran, a l'any 76-77. Jo abans de la transició era alcalde del poble, vaig ser-ho durant 11 anys. Aquí la transició es va viure amb molta normalitat, sense cap problema, cap incidència. En iniciar-se el canvi, aleshores hi havia problemes perquè no volien que els comunistes fossin legals, però al final es va arreglar i el partit polític comunista també va ser acceptat... Be, no, no hi va haver cap problema i en el poble menys. No hi va haver gaire conflicte.

TREBALL

Com va ser escollit alcalde? Perquè el van triar?
Doncs mira "a dedo!". Vull dir que jo vaig entrar a l'Ajuntament perquè hi havia un senyor que havia sigut alcalde i l'havien processat, per una cosa que no havia fet. Es veu que faltaven 50.000 pessetes de l'ajuntament i van considerar que aquest senyor se les havia quedat i el van processar. En ser processat perdia el dret al permís de conduir i no podia tenir cap mena de relació amb els càrrecs públics. I era injust perquè en el paper posava: "parece ser" que falten aquests diners. Llavors vam entrar una colla de joves. Jo era molt jove però estava d'encarregat en una fabrica i per mitja d'un jutge de pau i d'un altre senyor que era l'amo d'una fabrica em van animar: "home Rafel que tu ets jove, que per portar l'assumpte dels esports, per portar l'assumpte del jovent ens aniria molt bé..." i vaig dir: "vinga va, ja hi entrarem". I vaig entrar-hi. Llavors tenia 30 anys. Vàrem repassar tots els documents respecte el senyor alcalde, una bellíssima persona, molt intel·ligent i molt bo, i sembla ser que aquella operació l'havien comptabilitzat dues vegades per un ingrés i només una vegada com a sortida, i és clar, llavors hi havia un dèficit de 50.000 pessetes que li van endossar a aquell pobre senyor.

· S'hi va oferir vostè?
Si, al final vaig acabar acceptant aquella feina.

· Va ser alcalde durant gaire temps? Quant?
Sense adonar-me'n, vaig arribar a ser alcalde durant onze anys
.

· De petit tenia previst arribar a ser alcalde?
Mai m'hagués pensat de ser alcalde.

· Tenia molta feina fent de director de "Tints i Aprestos Guiñau S. A?"
Si, jo tenia molta feina, perquè arribava a fer la feina de l'amo sense ser-ho. Arribava el primer a la fabrica i en sortia l'últim, tot i sabent que si cometia algun error, podia jugar-me la feina. De totes les hores extres que vaig arribar a fer, no en vaig cobrar cap. Hi havia dies que només dormia tres o quatre horetes perquè venia algun treballador a avisar-me de que hi havia alguna caldera que no funcionava, i en acabar ja no podia dormir i acabava arreglant els papers per l'endemà. Vaig estar treballant durant 50 anys.

· Va ser director des d'un bon començament o va ser ascendit?
No, vaig ser treballador durant un bon temps, fins que van dir-me de presentar-me a l'alcaldia. Vaig haver de parlar amb l'amo per veure si ho podia fer i va donar-me'n permís. Desprès de ser alcalde va ser quan vaig tindre el meu ascens, a canvi de no fer vacances cap dia de l'any, i si volia algun dia de festa havia de fer la feina el dia abans.

· Li agradava aquella feina?
Si, a mi m'agradava aquella feina, tot i que treballava durant moltes hores.

· Va deixar aquella feina abans que tanques la fàbrica o va marxar abans?
La fàbrica la vaig deixar jo, perquè desprès de tants anys, als 65 anys vaig pensar que ja n'hi havia prou i que m'havia de jubilar d'una vegada.

· Recorda alguna anècdota de quan treballava a la fàbrica?
Si, una d'elles era que un treballador venia a despertar-me avisant-me que una caldera no s'engegava, i jo li deia, segur que és perquè s'ha fos un fusible, i el treballador sempre deia, que no, que no pot ser això, que ha de ser alguna cosa més greu. Al final jo sempre acabava baixant a veure la caldera i  vaig dirigir-me cap a la capsa de fusibles, i efectivament se n'havia fos una.

PERSONAL

· Quan va conèixer la seva dona?
La vaig conèixer de molt jovenet, per ser més exacte, als 16 anys. La vaig conèixer allà a l'estació. Sempre quedava amb els amics cada diumenge i al final, me'n vaig enamorar i m'ha durat tota la vida.

· Vostè té germans, de quin sexe?
Tinc dues germanes més, la Lola i la Rosa Maria

· Van néixer al mateix lloc que va néixer vostè?
La Lola si, però la Rosa Maria ja no, va néixer aquí, a Sta Mª de Palautordera.

· Té alguna afecció? Que fa a l'Esplai de Gent Gran?
Ui, jo no puc parar quiet. Així que, de tant en tant, faig alguna que altra cosa. Sobretot en aquesta època que comencen a sortir tants electrodomèstics. Em vaig apuntar a un curset d'informàtica i ara tinc arxivats tots els socis de l'Esplai de Gent Gran amb totes les seves dades...