IES Arnau Cadell

Pràctiques d'Informàtica pel batxillerat

Creació d'un compte de correu Exercicis del crèdit d'informàtica a batxillerat



Identificació dels usuaris

Les adreces de correu electrònic són expressions que consten de dues parts, separades pel símbol "@", que en anglès representa la preposició "at" (la traducció literal seria "a").

A l'esquerra de l'"@" s'escriu el nom abreujat de l'usuari (normalment la inicial del nom i fins a set lletres del cognom, tot i que també pot fer-se d'altres maneres), i a la dreta s'hi escriu el nom de l'ordinador encarregat de rebre el seu correu (anomenat el servidor de correu).

Per exemple:
 
 

bgates@microsoft.com pot correspondre a l'adreça de Bill Gates que té la seva bústia a l'ordinador de la seva empresa "microsoft.com"
alcalde@bcn.es pot correspondre a l'adreça de l'alcalde que té la seva bústia a l'ordinador de l'ajuntament de Barcelona "bcn.es"
sgrapes@xtec.cat pot correspondre a l'adreça de Santi Grapes que té la seva bústia a l'ordinador de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya "xtec.cat"
batman@godham.city pot correspondre al persontage batman que té la seva bústia a l'ordinador "godham.city".

El caràcter @ "arroba" s'aconsegueix amb les tecles 

Existeixen empreses i entitats que faciliten gratuïtament bústies a qui ho sol·liciti. A l'hora de redactar aquesta pràctica la millor oferta és a http://www.gmail.com

També hi ha adreces de correu "impersonals", que no es corresponen directament amb un usuari determinat. Per exemple, l'adreça info@pie.xtec.es s'utilitza per demanar informació sobre els serveis Internet de la XTEC, on les consultes són contestades per alguna persona encarregada d'aquest servei, que no té perquè ser sempre la mateixa.

Hi ha altres adreces que porten directament el correu a un "robot", un programa d'ordinador que s'encarrega d'interpretar-les i respondre-les. Per exemple, si voleu conèixer la traducció d'un text en anglès només heu d'enviar un missatge de correu al servidor de l'empresa GlobalLink

El vostre missatge no el llegirà cap humà, sinó que serà un ordinador qui farà la traducció i us contestarà de manera automàtica. Els "robots" (anomenats "bots" en l'argot dels internautes) fan altres funcions, com ara manegar les llistes de distribució de correu.

Hi ha dues possibilitats per llegir el correu:

  1. Sistema POP3 , consisteix en instal·lar un programa de correu per tal que l'ordinador automaticament vagi a buscar el correu a la nostra bustia. És adequat a un l'ordinador que sols fa servir una persona o una familia ben avinguda :-) . El programa més utilitzat per aquest us és l'Outlook tot i que no és gens recomanable degut a la gran quantitat de virus i vulnerabilitats que deixa entrar. El programa alternatiu recomanable és el Thunderbird
    que podeu trobar a http://www.softcatala.org/prog168.htm

  2. Utilitzar el correu-web o web-mail que permet rebre i enviar missatges des de qualsevol ordinador sense configurar-lo utilitzant tant sols un navegador i visitant la pàgina web del nostre servidor de correu corresponent.

En aquest curs utilitzarem el sistema de correu-web. Heu de disposar d'un compte de correu en algún servidor que permeti llegir el correu a traves de la web. Podeu decidir crear-ne un sols pel curs o utilitzar un que ja tingueu.

Si decidiu utilitzar el correu de que ja disposeu, comproveu que hi podeu accedir des de l'aula d'informàtica.

Si decidiu crear un compte nou, demaneu consell al professor entre els molts llocs que ofereixen correu gratuït (gmail, edu365, hotmail, lamalla.net, yahoo, terra, lacaixa, vilaweb, vanado,... )

Heu d'anar a aquesta direcció buscar l'enllaç al correu i omplir correctament el formulari per donar-se d'alta.

Feu servir un nom d'usuari que permeti al professor identificar-vos.

Apunteu-vos a la vostra AGENDA i per ESCRIT el identificatiu i la contrasenya.

Tot missatge de correu electrònic té la estructura següent:

Received: by 10.38.97.72 with HTTP; Sat, 10 Sep 2005 11:57:52 -0700 (PDT)
Message-ID:
Date: Sat, 10 Sep 2005 20:57:52 +0200
From: <identificador1@domi1ni1>
Reply-To: identificador2@domini2
To:<identificador3@domini3>
Subject: Asumpte sobre el que tracta el correu
Cc: =<identificador3@domini3>, identificador6@domini6
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Bcc: identificado4@domini4
Content-Disposition: inline
Delivered-To: identificador5@domini5

contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge, contingut del missatge,

Ho podeu veure si trieu l'opció "Visualitza|Font del Misatge" en el cas del Thunderbird o "Mes opcions|Mostra l'original" en el cas del Gmail. Sigui quin sigui el correu que utilitzeu trobareu una opció similar, busqueu-la.

A la capçalera del missatge hi ha algunes línies importants:

Subject: o tema hi ha d'haver un resum clar d'una línia com a màxim que ajudi el receptor a identificar el contingut del missatge.

To:
les direccions dels destinataris separades per comes si n'hi ha més d'un.

Cc: (que corresponen a les sigles angleses de  carbon Copy: les còpies fetes utilitzant paper carbó de les antigues màquines d'escriure) s'ha d'omplir amb l'adreça d'altres destinataris, que també rebran una còpia del missatge, és una bona costum enviar-se a si mateix els missatges per tal de comprovar si s'han enviat. Feu això a tots els missatges que envieu.

Reply-To: l'adreça a la qual s'enviarà una resposta si triem l'opció "Respondre" dels programes de correu.

Bcc: També s'envia una còpia del missatge a les direccions que aquí posem. Pero, a diferència dels camps To: i Cc: els destinataris no veuran totes les direccions de correu que aquí hi ha. És per tant molt útil per evitar que difonguem adreces dels nostres contactes i despres els inundin de correu brossa.

Envieu un mail a l'adreça del professor per tal que us pugui registrar aquesta pràctica com a superada.



a l'índex general de les pràctiques
a dalt d'aquesta pàgina
Actualitzat el gener del 2006

Enric Brasó 1990-2005