matemàtiques visuals
l

La triangulació

Què és?

La triangulació consisteix en la mesura dels objectes o territoris a través d'una xarxa de triangles.

 

mapa sant cugatAixí per exemple es podria mesurar la distància de l'institut Arnau Cadell fins el monestir de Sant Cugat.

el teodolitAplicació en la mesura de terrenys

Per a planificar actuacions urbanístiques, per mesurar distàncies llargues, per obres d'edificis, per obres de jardineria, per a canalitzacions, ponts, túnels, etc.

Un cop establerts els punts sobre el terreny ens cal mesurar des de cadascun d'ells els angles que formen les línies visuals als altres punts. Els aparells utilitzats s'anomenen teodolits.

A més a més dels angles, cal mesurar com a mínim una distància entre ells.

Llavors a través de càlculs (utilitzant les fórmules del Teorema del sinus i del Teorema del cosinus) es poden deduir les altres distàncies.

 

La mesura del meridià per establir la definició de metre.

L'Acadèmia Francesa de les Ciències va decidir el 1791 adoptar una nova mesura de longitud amb la voluntat que fos universal i que no depengués de les mesures del cos humà com les tradicionals unitats de mesura (peu, pam, braça, colze, polzada, passa, etc.) les quals a més a més, tot i tenir el mateix nom tenien valors que variaven entre diferents territoris.

El nou patró, anomenat metre, es va definir com la deumilonèsima part del quadrant d'un meridià terrestre. Es va doncs encarregar a un grup de científics, de mesurar la distància entre Dunkerque i Barcelona que representa una petita part (però suficient) d'aquest meridià.

meridians placa a la plaça de les glories meridia trianglulacio barcelona la torre del rellotge i montjuic placa a masnou placa a Masnou
Els quadrants de meridià Placa a la plaça de les Glòries   La triangulació a Catalunya Els punts de la triangulació a Barcelona La torre del rellotge del port de Barcelona La placa a la platja d'Ocata del Masnou

 

Va ser una expedició molt accidentada, va durar 7 anys, amb problemes tant per difícil localització dels punts de referència als cims de les muntanyes, com per la situació política ja que va coincidir amb la Guerra del Francès (1808-1814).

 

Sols es van mesurar dues distàncies directament, una d'elles aprop de Perpinyá entre Salces (ara Salses-le-Chateau) i Vernet. Va mesurar 6.006,25 toesas de Perú (el patró utilitzat) que equivalen a 11.706,18 metres.

 

Un exercici pràctic: La distància entre dos punts sense accedir-hi

Sorry, the GeoGebra Applet could not be started. Please make sure that Java 1.4.2 (or later) is installed and active in your browser (Click here to install Java now)

L'arxiu de GeoGebra per descarregar dis_entrepunts_inaccesibles4.ggb (8 KB)

 

 

 

 

A dalt d'aquesta pàgina

Web realitzada per Enric Brasó i Campderrós,  podeu contactar amb mi a través del mail ebraso@xtec.cat

El treball inicial ha estat fet en el marc de la llicència retribuïda concedida pel Dep. d'Educació (DOGC núm:4968 del 14-09-2007)

Els materials estan sota la llicència Creative Commons Reconeixement-No comercial-Compartir

Altres treballs i col·laboracions