Aglais urticae

 

L'Aglais urticae és una papallona amb la cara superior de les ales de colors brillants, d'un taronja vermellós encès que contrasta amb les taques negres i grogues de la costa de les ales anteriors i amb el blau que, a mode de taques en forma de mitja lluna, taca totes les ales per la zona submarginal. Pel revers les ales anteriors són d'una coloració groguenca, amb els marges més foscos i amb les mitges llunes d'un blau més grisenc per la zona submarginal. El revers de les posteriors és molt més fosc, gairebé negre en les zones basal i discal i d'un to marronós a la resta només interromput per les taques blaugrisenques de la zona submarginal.
D'aspecte molt semblant a Nymphalis polychloros se'n distingeix per tenir una mida més petita, pels colors més vius i brillants de la cara superior de les ales, per la manca d'una petita taca negra que en N. polychloros trobem prop de l'angle anal, i per la coloració més clara que presenta al revers de l'ala anterior.
L'Aglais urticae és una papallona que als Països Catalans trobem sobretot en ambients de muntanya. Les larves s'alimenten d'ortigues (Urtica dioica) i la hibernació la realitzen els adults, els quals reapareixen en dies de bonança a finals d'hivern. A la nostra comarca és una espècie bivoltina, amb una generació al maig-juny i una altra que apareix a finals de juliol.
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids