Nymphalis polychloros

 

La Nymphalis polychloros és una papallona de bona mida caracteritzada, en la cara superior de les ales, pel color taronja poc viu, esgrogueït, pels marges foscos, negres, que en les ales posteriors apareixen tacats d'un blau violaci, i per un reguitzell de taques negres escampades arreu de les ales anteriors. Pel revers és de coloració críptica, amb tonalitats marronoses, ocres i grisenques que permeten que passi desapercebuda quan roman quieta sobre l'escorça dels arbres.
Pot confondre's amb Aglais urticae però aquesta és de mida més petita, de coloració més viva i amb menys taques negres a la cara superior de les ales anteriors. També s'utilitza com a caràcter diferenciador la tonalitat més clara, grogosa, que en A. urticae observem en el revers de les ales anteriors.
És una papallona univoltina que apareix durant el mes de juny i juliol en ambients principalment forestals. Es poden observar exemplars hibernants a primers de març i durant el mes d'abril. Les larves poden alimentar-se de fulles d'una gran varietat d'arbres: oms, salzes i cirerers entre altres.
Apareix puntualment al Berguedà i a la resta del país excepte a les Illes Balears, d'on no ha estat citada.
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids