Vanessa cardui

 

La papallona dels cards és, juntament amb la papallona reina (Vanessa atalanta), un dels casos clars de papallones migradores. És una papallona que no pot sobreviure al nostre país durant l'hivern i que, per tant, cal que cada any el colonitzi de nou a partir de les seves zones de residència que es troben al nord d'Àfrica. És així com a finals d'abril i durant els mesos de maig i juny podem observar exemplars d'aquesta espècie volant cap al nord. Alguns d'aquests exemplars es reprodueixen a la nostra comarca i els seus descendents retornen, juntament amb els individus que han nascut durant l'estiu arreu d'Europa, cap a zones subtropicals per a passar-hi l'hivern.
La papallona dels cards és, a primer cop d'ull, una papallona similar a la papallona reina de la qual, però, podem distingir-la fàcilment per la coloració ataronjada que presenten les ales i que alterna amb zones i taques negres i, apicalment en el cas de les ales anteriors, taques blanques. Pel revers les ales anteriors segueixen el patró de la cara superior i les posteriors, més discretes, són d'un to ocre i amb una filera d'ocels en la zona submarginal.
Les larves de la papallona dels cards són polífagues i s'alimenten, entre d'altres espècies i com diu el seu nom, de diferents cards (g. Cirsium, g. Carduus), però també, i d'una manera freqüent, de malves (g. Malva).
 
pàgina inicial  llistat d'espècies  nimfàlids