Brintesia circe

 

És el més gran de tots els satírids. És fàcil de reconèixer per les clares bandes postdiscals que, sobre un fons gairebé negre, travessen ambdós parells d'ales i que, per la cara superior, estan interrompudes en la zona més propera a la costa de les ales anteriors. En aquest punt, i sobre la primera taca blanca, hi presenten un ocel negre amb una feble pupil·la grisosa. Pel revers les ales anteriors tenen una coloració marronosa més uniforme que les posteriors, en les quals els tons es presenten trencats i on apareix una franja blanca irregular que, basalment, surt de la costa sense arribar al marge intern.
La Brintesia circe pot ser confosa per un observador novell amb Hipparchia fagi, també de mida grossa i amb bandes clares sobre un fons negre. En el cas de H. fagi, però, les bandes de les ales anteriors prenen una tonalitat torrada i pel revers les ales posteriors no presenten la mitja banda blanca basal.
És una papallona d'ambients secs a qui agrada prendre el sol al mig de camins i carreteres i que cerca refugi en espais forestals oberts on roman sovint immòbil i camuflada sobre l'escorça dels arbres.
És una espècie univoltina freqüent als Països Catalans, excepte a les illes Balears. Al Berguedà sol aparèixer a mitjans de juny. Les larves s'alimenten de diverses gramínies dels gèneres Festuca, Bromus, Arrhenatherum, Cynodon, Elymus.
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids