Hipparchia fagi

 

La Hipparchia fagi és un satírid de bona mida caracteritzat per la presència a la cara superior d'ambdós parells d'ales d'unes bandes postdiscals ocres que destaquen sobre el to marronós fosc general. Aquestes bandes poden ser més o menys clares però mai són blanques del tot la qual cosa serveix per a no confondre-la amb Brintesia circe. En cadascun dels extrems de les bandes postdiscals hi presenta un ocel, més grans els de les ales anteriors. Pel revers les ales anteriors segueixen el patró de l'anvers i les posteriors són de tonalitats més trencades, amb uns tons no tan uniformes i que apareixen delimitats per ratlles negres. Aquesta coloració del revers de les ales posteriors, present en molts satírids i que contrasta amb les tonalitats més nítides del revers de les ales anteriors, permet el camuflatge d'aquesta espècie en els indrets pedregosos i escorces d'arbres, llocs preferits per aquesta espècie per a romandre.
És una espècie univoltina que apareix a finals de juny i que podem observar abundantment en vorades de bosc, refugiant-se i camuflant-se als troncs dels arbres i prenent el sol en camins pedregosos i carreteres. Les larves poden alimentar-se de vàries espècies de gramínies (g. Bromus, g. Avenula g. Brachypodium).
És una espècie present a tot el país, principalment a la zona mediterrània. Hipparchia fagi és una espècie molt semblant a Hipparchia alcyone, de la qual sovint és impossible distingir-la a ull nu.
 
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids