Erebia meolans

 

D'aspecte similar a Erebia triaria se'n distingeix bàsicament pel nombre d'ocels que presenta en la cara superior de les ales anteriors. És, com aquella, de color marronós, amb una franja carbassa postdiscal que pot aparèixer discontínua en el cas de les ales posteriors. En les anteriors, i sobre la franja carbassa, presenta generalment tres ocels però aquest és un caràcter variable ja que pot arribar a presentar-ne fins a cinc, amb la qual cosa podria confondre's amb E. triaria si no fos perquè l'ocel més proper a la costa en E. meolans apareix clarament separat dels dos següents, més grans i que es presenten junts.
Pel revers les ales anteriors són del mateix color que l'anvers, amb la banda postdiscal ataronjada i on hi destaquen els tres ocels negres de pupil·la blanca. Les posteriors, més discretes, són de tons marronosos, més clars a mida que ens acostem al marge extern, i amb una línia més o menys clara d'ocels.
És una espècie univoltina que apareix al Berguedà per damunt dels 1.000 metres, principalment en prats i pastures amb abundància de zones pedregoses, i durant els mesos de juliol i agost.
A la resta del país apareix en zones de muntanya (Penyagolosa, Ports de Beseit, Prepirineu i Pirineu).
Les larves poden alimentar-se de diverses espècies de gramínies, tals com Festuca supina, Deschampsia flexuosa i Nardus stricta.
pàgina inicial  llistat d'espècies  satírids