LLISTAT DE SOTMESOS A JUDICI MILITAR A GRANOLLERS AMB COGNOMS INICIATS DE S A Z.

.
162.SABATÉS CANTAL, Josep. Minaire i músic, solter, de 24 anys, de St. Antoni de Vilamajor i veí de Granollers, escrivent del comitè, feu guàrdies i amenaçador. Donava documents de forma arbitrària i pressionà el farmacèutic Artur Gasset a donar medicaments gratuïts, obligant-lo a presentar-se al comitè. Francesc Miralles diu que era persona pèrfida, i de cor dur. Condemnat a 6 anys surt de Modelo el 41.

163.SALA ROMAGUERA, Eusebi. 47 anys, de Tosa de Mar i vivia al C/ Girona 26. El coneixen d’ERC i CNT, extremista, de confiança per Espinalt. Atacà Centre Radical i de la Lliga el 1934. guàrdia municipal, ferit al bombardeig, i influït per alcalde Canillo, ell nega aquests fets. Març del 40 condemnat a 6 anys 1 dia.

164.SANCHEZ DELBAS, Joan. Acusat de ser un dels qui anaren a buscar mossèn Enric Montpar. De Somontín (Almeria), nascut el 1918, carreter, de Sta. Apolonia 20. Va fer guàrdies al sindicat i anà a la columna del Vallès. Va ser absolt.

165.SANCHEZ ENCINAS, Juan. De Lúcar, Barcelona 23, i 32 anys. Del Convent de Josefines, reingressa a dipòsit municipal el 25 de juny del 39. Condemnat a 6 anys i 1 dia, amb molts avals de gent d’ordre.

166.SANCHEZ GALLEGO, Gervasi. 8 de setembre del 39 a Albatera, després al dipòsit municipal i el 26 d’abril de 1940 va ser traslladat a presó del Palau de les Missions de Barcelona. Va ser voluntari de la columna del Vallès, de la FAI, va fer guàrdies i se’l considerava com a molt perillós, i era de Somontín (Almeria). Segons informe municipal, l’octubre del 34 va ser condemnat a presó, en la vaga de ferrocarril va ser acomiadat, i arribà a capità de l’exèrcit. Condemnat a 12 anys i 1 dia, revisats a 8 anys, passa a condicional el 20 de juny de 1941.

167.SARABIA ROBLES, Miquel. Marcel·lí Jubany 16, de La Galera (Granada) i 41 anys. De la FAI, patruller, treballà a fàbrica de guerra de Can Trullas, comentava als bars la feina que feia i deia que havia matat gent de dretes. Afusellat el 4-3-39.

168.SARDÁ PARETS, Josep. De JJ.LL, segons Félix Baró li donà el tret de gràcia al Gral. Gay i a Ramon Montañá. Dona de Montañá diu que amb Espinalt, Cebriá i altres s'endué el seu marit, agafant 115.000 ptes i màquina Olivetti. En els fets de maig se li requisaren armes i bombes de mà. Anà voluntari a la Columna. Públicament digué una nit que “ me voy a matar al general Gay”. Buidà les esglésies de Corró i Marata d'elements litúrgics. Nascut el 1919 a Granollers. Sentència de mort i executat.

169.SAULEDA PUJOL, Concepció. De CNT, tenia un cafè a casa feia 16 anys, que feia de local d'ERC i se la condemnà a 6 anys i 1 dia per col.laborar amb membres del comitè. De St. Antoni de Vilamajor, C/ Fr. Layret, 22 i de 52 anys. En declaració ella afirma que no havia col·laborat amb ells, ni els havia fet confidències, ni els havia portat menjar en ser detinguts líders del comitè.

170.SAULEDA PUJOL, Teresa. De Mujeres Libres, a casa tenia el centre Radical?, de FAI. 46 anys, ordidora, de Granollers, C/ Corró 22. Anarquista i no-violenta, sense actes delicitius, el 1940 sembla que surt de presó de Les Corts i el 43 es trasllada a Cardedeu. A presó municipal el març i abril del 39. Es repartia llet a casa seva entre gent amb cartilla, i 10 de maig del 39 condemnada a 6 anys de presó.

171.SAUMELL MUSSET, Joan. Nascut el 1902, vivia a C/ Viñamata 39, 2on. Cambrer del Centro Comercial, denunciat per Rosa Genescà per dir “esta gente cuando se cansará de matar gente en la cárcel”. Va estar a la perruqueria en detenir el seu amic Pere Ballescà, però ell nega dir les frases citades. 23 mesos voluntari al front per evitar ser col.lectivitzat. Judici l'octubre del 42, tres anys més tard. Condemnat a 6 anys de presó menor i en condicional des del 28 de febrer del 40.

172.SEGUÍ GONZÁLEZ, Josep. 26 anys, de St. Vicens de Torelló, xofer. C/Josep Umbert 57. Diuen que fou líder del comitè, feu guàrdies, conduïa autoràdio de propaganda pels pobles de la comarca amb oradors dels mítings, l'octubre del 34 servia a exèrcit d'Àfrica i a columna Ascaso portà carro blindat, arribant a sergent. Requisà 12 matalassos de fàbrica Estabanell de Centelles i tres monedes d'or per hospital Militar de Granollers. Condemnat a 12 anys i 1 dia, sortí en provisional el 24 de juny del 41.

173.SEGUNDO PEÑA, José. Lliri, 24. De Linares i 44 anys. 13 d’octubre del 39 és condemnat a 20 anys de presó. Esteve Julià i Josep Jonch ex-cautius, declaren que el van veure empresonat a les txeques. Des del 24 de febrer del 39 estava a la presó Model. Arribà a comandant de guàrdies d’assalt i va ser detingut per un atracament a Vic.

174. SEGURA ANDRÉS, Antonio. Àlies el capellà, veí de Huercalovera. Des de Zurgena (Almeria) es demana informe del mateix en creure que havia actuat a la ciutat, on vivia al C/ Apolonia 9 i treballava a cia. ABC en ferrocarril. El cap de Falange afirma que formava part de patrulla que feia “paseos” amb Tapias, Coll i Tuset, participà en fets de maig del 37 i fou voluntari de la Columna del Vallès i “que era peligrosísimo, responsable de muchos asesinatos, desafecto al Movimiento Salvador”.

175.SEGURA MARTÍNEZ, Isabel. En trobar-li 585 ptes en plata el maig del 39 els vigilants falangistes Vendoiro i Vila, li inicien el procés i li incauten els diners. Posteriorment, nou judici en trobar-li coses de casa de Teresa Demestre Estabanell (joies i roba), i diu que li deixà Antonio Novoa Valero, el seu jove, que era control de la fàbrica Estabanell i havia fugit a França. Falange afirma que era xerraire i de pèssima actuació i Joan Sitges Freixas afirma que anava a comprar al seu negoci, on feia propaganda a favor d’alcalde Canillo i era caritativa. 4 de juliol del 39 era a dipòsit municipal, el 19 de juliol a la presó de dones i és condemnada a un mes d’arrest, sent alliberada el 2 de setembre de 1939.

176.SEÑÉ MAS, Domènec. Drapaire, 40 anys, de Moià, d'ERC i UGT i en guerra del P.S.U.C. Custodià cotxe fúnebre amb pintor marxista Vicens Albarranch buidaren torre del futur alcalde de Barcelona Sr. Mateu a Campins i portaren els objectes a Museu de Granollers. Marxà a França durant els anys 30. Ell confirmà portar “cotxe fúnebre” i la visita a Campins. 15 anys de condemna.

177.SERRA CASTELLET, Francesc. Sumari 1784 iniciat el juliol del 39 i el 20 de juny del 39 declaren amb Joaquima Sitjà perquè anaven sovint al jutjat de can Ramoneda. Vivia al C/ Dr. Dou de Barcelona i tenia 29 anys, sent artista. Ell declara que hi anà per salvar obres d’art que diposità al Museu i que feu dos articles a La Gralla i Treball sobre temes artístics i que una noia se la tenia jurada a la seva dona, Joaquima, havent-la amenaçat i creient que aquella era la denunciant. Vicent Ramoneda Golobart afirma que el veié sovint al comitè els primers dies de juliol del 36. Després s’allunyà del comitè i anà a fortificacions, on treballà de delineant. Era del Partit Comunista, igual que la seva dona. Artur Gasset declara a favor dels dos, tot i dir que eren de vida avançada, sent la dona també la seva model. El 6 d’octubre del 39 són posats en llibertat de dipòsit municipal, no fent-los judici.

178. SERRA OLIVER, Andreu. Inicia la declaració el desembre de 1940 des de Tarragona. De Granollers, rajoler, nascut el 1905, nega acusacions de matar família d’Horta, ni mossèn de La Fatarella, ni de participar en destrossa del seu temple. El maig del 42 és processat a Barcelona. José Sagol, client del bar de Sra. Rosa Not certifica aquesta acusació. Condemnat a 30 anys.

179. SERRAS COLOBRANS, Esteve. Líder d’esquerres amb Fernández, Espinalt i Vila, liderà l’atac a la Guàrdia Civil de l'octubre del 34 i el febrer i juliol del 36 a Gualba matà el comte de Solferino amb “el Chato”. El setembre del 36 matà Esteve Trullàs i el Sr. Vallbona. Matà Sr. Baró segons la vídua Elena Montañá Guasch i amb Fernández regiraren la casa del marqués de Sta. Isabel que fugí. Segons el Sr. Jonch dirigí el piquet que matà general Gay. Era president del comitè, treballava a Can Trullàs com a fundidor i era de Granollers. Tenia 42 anys. Detingut a Albatera i conduït a Granollers pels falangistes Vendoiro i Vila Tuset va ser comdemnat a mort en el judici militar i executat al camp de la Bota.

180.SIRVENT SERRE, Delfí. Francesc Camp Trias, mecànic, declara al seu favor, dient que era regidor d’Acció Catalana, i d’ordre, dimití de càrrecs el 31 de juliol del 36 i se li col.lectivitzà fàbrica de lleixiu i botiga. Domiciliat al C/ Prim 99, 34 anys, de Granollers. Ingressat a la presó municipal el juny del 39. L’Ajuntament informa que era defensor de política no-laicista i d’ordre, dedicat a administrar a l’Ajuntament en el període 36-39.

181.SITJA NAVARRA, Artur. Del POUM, regidor i músic, fou caixer del comitè i anà a la Columna del Vallès, es desencantà i dimití de tots els càrrecs el maig del 37 criticant ex-companys ja aleshores davant José Diez, futur dirigent de Falange. 31 anys, de St. Sadurní i casat. Escriví a Lluita i segons Terricabras era “jefecillo”. Condemnat primer a 20 anys, després a 12 anys i 1 dia, surt amb provisional el 15 de juny del 43.

182.SITJÀ NAVARRA, Joaquima. Esposa de Francesc Serra Castellet ( veure aquest). En llibertat després de judici.

183.SOBREVIA, Ramon. En signar com alcalde provisional el segon enderroc a C/Anselm Clavé 4 el 7 de juny del 39 (tot i que l’alcalde era present a la ciutat), Ricardo Tejero i Antonio Bosch, agent auxiliar del servei d’informació de Jefatura de Barcelona instal·lat a Hotel Europa l'acusa a ell i a Ramon Barbany de ser d'esquerres i actuar sempre per interessos. Es discuteixen al Casino el 16 de juny del 39 i això genera inici del procés judicial militar i nota dirigida al jutge per part de 1er tinent d’alcalde, Ramon Barbany. En el mateix, Tejero acusa Sobrevia d'haver estat “perteneciente al partido radical con anterioridad al Movimiento Nacional y hoy aprovechándose de las circunstancias y cargo que ocupa para sus negocios, existiendo en el centro de Investigación y Vigilancia alguna denuncia sobre el particular”. Després sembla més clara la militància a ERC. En declaracions, Artur Gasset critica Sobrevia i Barbany i l'alcalde Serra Puigdoriol els acusa de “no ser de ideales completamente puros y cree posible que se encuentren personas más de acuerdo con nuestros principios nacionales que los repetetidos señores”. També es diu de Barbany que havia col·laborat amb revista l'Esquellot i corresponsal de “El Diluvio” i va ser secretari de la Col·lectivitat de forners durant la guerra. No hi ha judici, tot i considerar instructor que no podien ocupar càrrecs públics, doncs el primer era de “formación izquierdista, blasfemo y conocido por su poca escrupulosidad”.

184.SOLDEVILA CASTELLA, ANDREU. Sumari 22.646 obert a Granollers en llibertat provisional l’abril del 40 quan se’l localitza visitant casa de la seva núvia a can Villà després d’haver fugit de Granollers el gener del 39. Regidor per Acció Catalana fins el febrer del 38, quan anà a l’exèrcit. El 9 de juny del 42 se’l posa en condicional amb avals de gent d’ordre i de l’Ajuntament, dient que desviava atenció de les turbes i defensava posició de gent d’ordre. Se’l deixa en llibertat.

185.SOLER TORRAS, Joan. El jutjat l'acusa de rebel·lió en procés sumaríssim 132, però l’Ajuntament diu que tingué bona conducta. Detingut a Tarragona el gener del 39, va al camp d’El Burgo de Osma. Declara gerent de Destileria Altimiras al seu favor, d’on fou delegat durant la guerra. Joaquim Brustenga declara al seu favor i el 5 de juny del 39 és posat en llibertat.

186.SORIA DIAZ, Ángel. Sumari 23160 obert a Barcelona, on és traslladat des d’Almeria i posat en condicional. El 4 de maig del 39 era al camp d’Oriola on diu que era de poble d’Almeria, Jarabia, nascut el 1913 i era comissari a l’exèrcit. De la CNT, no violent, cap de 9è. grup de 2a. Centúria a Columna del Vallès segons aval 1785. El setembre del 40 fa declaració a la presó d’Almeria des d’on diu que el 1932 es traslladà a Granollers, on té germans empresonats.

187.TAPIAS CUSPINEDA, Octavi. del PSUC, secretari de la casa del poble, delegat de control a Banca Arnús, col·laborador de “Falç i martell”, comissari d’exèrcit i acusat de matar soldat Llaneza en voler aquest desertar. Pena de mort dictada el 31 de maig del 39. Executat al camp de la Bota.

188.TARRADELL HERNÁNDEZ, Sebastià. Febrer del 43 cas sobreseït. Va ser detingut en tornar de França i va ser acusat de ser del comitè i voluntari a la columna. Ell diu que el detingué el SIM.

189.TARRIDAS VARDERA, Jacint. Acusat de fer guàrdies al comitè, ferroviari de 38 anys, de Canovelles, i és acusat de denunciar Martí Pujadas al SIMA i ser arrestat 8 dies a Barcelona. Va fer manifestacions contra feixistes i fou apoderat per ERC a Bigues. Condemnat a 20 anys.

190.TIÓ MOLINS, JOSEP. Jutge durant la guerra, fugit i tornat, de 42 anys, comerciant vivia al C/ Prim (Gral. Franco), 165. El 1931 anà a la llista d'Acció Catalana, el 34 és nomenat jutge municipal i el 36 d'instrucció. Afavorí gent de dretes, i es diu que fardava d'estar en situació econòmica còmoda. Tenim 4 fulls de confessió on manifesta que “en el pueblo de Granollers la política era muy personalista, com en otros. En 1930 el alcalde nombrado por gobierno del general Berenguer, Esteban Canillo, consiguió la simpatia del pueblo al destituir al secretario Claudio de Boet, que no era querido”. El va incloure en la seva candidatura i ell s'inscriví a Acció Catalana per la seva moderació i catolicisme. Amb la guerra no deixà càrrec de jutge d'instrucció “pues mis medios de subsistencia eran necesarios ya que tengo una hijita muda y anormal y me hice interiormente la obligación de hacer todo el bién que pudiera”. Actuà en casos del dr. Mestres, Ruera i Cascos i “Espinalt me fue a visitar diciéndome que se habían percatado de que se ponia en libertad a los fascistas y que yo era tan fascista como ellos.” Ell va contestar que “en el Juzgado se hacia lo que me parecia”. Va haver de fugir i s'entregà als nacionals a la frontera “y es tan cierto que peligraba mi vida que (...) dichos elementos antes de huir fueron a mi casa y la saquearon y también encendieron y destrozaron el almacén. Todo lo que dejo afirmado lo sabe además el pueblo de Granollers, (...) y saben también que he sido hombre honrado (...). Ahora me doy cuenta que me he equivocado al elegir partido político“. José Llanas, advocat de quinta columna, tractà amb ell i veié que afavorí gent de dretes i afirma que l'investigà, i està emparentat amb família del fabricant Murtra, que és “intachable”. També Teodosio Aznar i J.M. Ruera fan escrit favorable.

191.TORRAS CASA, Joan. Juliol del 40 TRP l'investiga i abans el Jutge Militar, a qui l’Ajuntament contesta que amb Espinal dirigien el sindicat de Rabassaires, fent repartiments de terres i dirigint la comissió incautadora de finques, fardant de matar Roure. Alies panduro, treballava un tros de terra dels Puntas. 48 anys, Corró 158, pagès, de Caldes de Montbuí, i és condemnat a 15 anys el maig del 39.

192.TRAMUNT PLANAS, Josep. El maig del 39 roba teixits a Roca Umbert, on treballava, i agents falangistes Casimir Vila i Juan Vendoiro ho investiguen i al seu domicili Traveseres 18 baixos li localitzen les robes. El localitzen en haver venut robes a forasters i s'escapa del dipòsit municipal el juliol del 39 i el 1948 encara no havia estat localitzat. De 21 anys, i de St. Pere de Vilamajor.

193.TRAVERIA VILLAJOANA, Jaume. Obrer, de 36 anys i de Montseny. de la FAI, actuà l'octubre del 34, assaltà cases i va fer controls. Condemnat a reclusió perpètua.

194.TRULLEN URPÍ, Rosa. Detinguda per no saludar himne nacional ni bandera i passa 72 dies a presó fins 24 de gener del 40 fins que és deixada anar sense càrrecs, tot i inici del tràmit militar.

195.TUBAU GARRIGA, Antoni.de FAI, armat, tinent de columna del Vallès, i cometé diversos delictes segons informe de juliol del 41. Judici sumaríssim 17.885. Posseïa un taller de decoració, vivia al c/ España 30 i de 32 anys. Amic i cunyat de Faig, perseguí alguns frares i anava amb armes, i el 12 de novembre del 41 l’Ajuntament diu que viu a França. El 6 d’abril del 39 estava en camp de concentració i se li fa fitxa classificatòria. No coneixem la condemna

196.VALENCIA RODRÍGUEZ, Dolores. Va col·laborar amb Bernardí, fent propaganda i manifestacions contra gent de dretes.

197.VALLBONA CALVO, Vicens. Col.laborador del PSUC, participà en treballs d'auditoria de guerra del govern roig, depurant gent de dretes que després va ser assassinada. També és acusat de ser secretari del subsecretari del ministeri de Treball Casanellas, però en ser mort el seu pare quan ell torna a Granollers després que Casanellas fos detingut per feixistes a Saragossa, es va trastornar i per això va ser condemnat a ingressar en establiment psiquiàtric a Sant Pau i és absolt del judici militar.

198.VALLS MATEU, Jaume. Legionari a San Sebastián a fi del 38 és acusat per refugiats de Canovelles Pedro Bruguete i Teodoro Carrasco de treballar pel comitè de Granollers, i amb columna d'haver assassinat a 7 dretans segons Antonio Peña. Matà un milicià al front i es passa a nacionals per por a represàlies. 35 anys, pintor i de Ginesca (Tarragona). Serras des de presó el reconeix i Miralles com a Sec. Informació de Falange fa informe molt dur. Condemnat a 30 anys de presó, complint-la a la presó Model des del 28 d’abril del 40.

199.VENTURA DAM, Ramon. Informen l'abril del 40 el Tribunal, dient que el citat participà en Sindicat Agrícola, però sense política, “con el fin puramente de defender los intereses de clase por los efectos de compra, venta (...) hasta la dominación roja, el cual fue absorvido por el fatídico Espinal”, segons informe de Josep Serra, obligant-lo a ser regidor pel sindicat, però amb molt baixa participació i contrari al moviment soviètic. Vivia al C/ Ricoma 126, 40 anys, de Granollers i pagès. És jutjat i absolt.

200.VENTURA GILI, Ana. Veure judici de OLIVERAS VIVER,Joaquima .

201.VERDAGUER CASTELLS, Lluis. Espia i reclutador per carrabiners. St. Jaume 10, de Palau-solità i 32 anys. El març del 39 se li intercepten notes al dipòsit municipal. Cobrava diners a gent de dretes per anar a carrabiners i salvar-se, i així cobrà 10.500 ptes als Miralles per endollar el germà de Francesc Miralles. Condemnat a 20 anys.

202.VERDAGUER PUBILL, Domènec. Anarquista, d'idees avançades, condemnat a 12 anys i 1 dia. Surt en condicional el 31de desembre del 40.

203.VICENTE PUJADAS, FRANCISCO. De JJ.LL., anava amb cotxe fantasma i en morir dos anarquistes a Centelles hi anà a enterrament i testimonis diuen si matà set o vuit pagesos. Obrer tèxtil, nasqué el 1919 i estigué en crema d'església. Vivia al C/ Princesa 3. De Les Franqueses, vivia a Granollers. Sentència de mort i executat.

204.VIDAL TORRUELLA, Antoni. El juliol del 39, Antoni Montañà el denuncia des de Falange, dient que està a Barcelona sense haver estat imputat. Amb 31 anys, era del comitè, participà en requises, va escriure a “La Tralla d’ERC”(sic) a Granollers, a Solidaridad Obrera i Orientaciones Nuevas. El 1940 surt de la presó, però el 1942 tornava a ser imputat. Seccion de Servicios Especiales de la Jefatura de Policia és qui s'encarrega de la investigació l'agost del 40, acusant-lo de ser amic dels líders del comitè, publicar caricatures, dormir-hi veient com s'enduien els assassinats, portar pistola i arribar a tinent pagador a la columna Ascaso. A Granollers ell declara que era d’esquerres i col·laborà amb comitè format per Pere Iglesias i Gabriel Sabater d’ERC, Busquets d’Acció Catalana, Antoni Sitjà del POUM, i Fabregat i Serra de CNT i això fou perquè de fa temps tots formaven part de la mateixa penya a La Unió Liberal. Estigué a Montalbo, d'allà anà a Valencia, on entregà armes i finalment s'establí a BARCELONA on el detenen el 7 d’agost del 40 seguint indicacions de Granollers (Falange, G civil, i servei d’informació Falange). No coneixem sentència.

205.VILA BOU, Josep. Condemnat d'auxili a la rebell.ió a 6 a i un dia i compleix 2 anys i mig, l'agost del 41 li concedeixen presó atenuada i el setembre llibertat condicional. President del sindicat d’alimentació de la CNT. Treballava a la fàbrica La Jacinta de José Avellana, que col.lectivitzà i va ser cremada poc abans d’arribar feixistes. Torras i Bages 16, moliner, de La Bisbal, Torras i Bages 16. Ajudà gent de dretes com Juan Miralles Viñals (pare de F. Miralles, qui diu que tenia un fill emboscat i amb cartells indicadors d’això a casa seva, a qui guardà gènere i va moldre blat). També donà blat a Francesc Sagalés, el qual diu que era bona persona i li havia donat blat sense cobrar i que creu que els incendis els van fer soldats de les columnes de Líster i el Campesino i ell no col.laborà. Condemnat a 12 anys i 1 dia.

206.VILA CASTELLVÍ, Teresa. Casimir Vila i Juan Vendoiro, falangistes, fan registre a casa seva i troben armes el 18 de febrer del 39 i també joies i ho fan en ser la seva filla Amalia Alujas Vila, “extremadamente significada de izquierdas y marxista”. De 52 anys, de Rubí i C/ St. Roc. Condemnada a 15 anys rebaixats a 6 anys, però morí a la presó de dones de Barcelona el 6 de maig del 39.

207.VILA JENÉ, Josep. Llaurador de Palou. Amic d’Espinalt. També va treure terres a Josefines, i les conreà, fent des de Sindicat de Rabassaires incautacions que portaven a Can Masferrer. President del Sindicat de Rabassaires. També requisà el vi a Can Maiol. Cita membres de comissió d’incautacions: Francesc Pujadas, Joan Torres, Jaume Maimó (a Silvestre), Pere Canal (a Pare Sigala), i Josep Saborit, tots ells detinguts. No sabem sentència.

208.VILA MARTORELL Joan. Conseller de defensa del comitè. Iguals imputacions que Fdez. i Serras, van ser assassinats al Camp de la Bota entre el 11 i 16 de març del 40.Comdemnat a mort i afusellat.

209.VILA ROURA, Pere. Encarregat de l'explotació forestal pel Comitè, és denunciat d'apropiar-se d'un hort de Sr. Gera per Mario Altimiras Portabella. El 24de juliol del 40 és posat en llibertat del dipòsit municipal de Granollers. Nascut el 1897 a Susqueda i vivia a travessia de Catalunya, 19. Ell mostra rebut conforme li donaren l’hort a canvi de 82 pessetes en demanar al Comitè ajut per subsistir i informe de Secretari d’informació de Falange dient que treballava amb forestals però que ell “sea por vanidad o por ser un ignorante” es vanagloriava de ser qui dirigia les tales i que “disponia a su antojo de las propiedades de las personas fascistas” .

210.VILA VARGAS, Bernardí. Va buidar diverses cases i esglésies i era de mals antecedents, tirant trets i fent guàrdies i propagandista del Front Popular.

211.VILLANUEVA ZARZOSA, Joaquin. A la presó des de 22 d’abril del 39 anant a condicional el 12 de juny del 41. Estava a la presó el 18 de juliol del 36 per amenaces a propietari de Fonda Prat i en ser alliberat feu guàrdies, anant voluntari a Columna. Era fotògraf i nascut a Olba (Teruel). Condemnat a 6 anys i 1 dia.

212.VINAIXA, Ermengol. De 53 anys, d'Esplugues, dibuixant, C/ S. Jaume 51, 1er. Treballà a Orientaciones Nuevas, a camp de concentració de Pamplona, trenca la documentació i la guàrdia civil de Bellcaire d'Urgell el deté l'octubre del 39, passant a presó de Granollers del 13 al 24 de gener del 40 i 13 de juny del 41 a Model. Li donen condicional el 24 d’agost del 42 i condemnat a 8 anys per les caricatures.

213.VIÑALLONGA CUADRADAS, Josep. 40 anys, de Montornès, comerciant. Alfons IV, 15. També. Inculpat en l’afer Antoni Mayol. Absolt.

214.VIÑALS UYA, Jaime. Sense antecedents, col·laborà amb comitè fent cens de maquinària i diu que Juan Vilardebó, director de Roca Umbert, podia informar favorablement d'ell. Vivia a Alfons IV, 22 i anà voluntari, sent ferit i amputat a hospital de Lorca, d'on passa al camp de Las Agustinas, on se li fa informe i és condemnat a 15 anys, rebaixats a 3, i complint pena a presó de Poble Nou i a la Model, d’on surt en condicional el 19 d’octubre del 1941.

215.XENA ROCA, Joan. De CNT abans de guerra (ell diu que no) i Columna. Feu guàrdia i registres i amb Josep Albarranc anà a Castellterçol i Sta. Quitèria a treure imatges i les portaren en camions al Museu de Granollers. Vivia al C/ Corró 232. D'ERC, participà en fets d'octubre, que estigué construint escola en antic edifici de l’església dels Frares i rep suport de tiet que diu que el va tenir a Granollers amagat perquè el volien matar a Mataró en haver col·laborat el 18 de juliol en l'aixecament allà. Condemnat a 12 anys, compleix 4 a presó i se l'envia a camp de concentració, d'on s'escapa als 15 dies (no havent testimoni en arxius de capitania) i pren nova identitat: Juan tapia Roca o Tapias Cargol i sent detingut el 1968 per Guàrdia Civil a Barcelona.

Tornar a l'índex del projecte