El greix s'extreu amb dissolvents orgànics i es determina gravimètricament el seu contingut.
Balança analítica.
Aigua destil·lada.
METODOLOGIA 1.- En un matràs erlenmeyer
esmerilat de 250 ml es pesen uns 10 ml de llet. Si la mostra no és
homogènia (pot succeir si es tracta de llet natural, no homogeneïtzada),
s'escalfa lentament en un vas de pp de 250 ml uns 100 ml de llet, fins
a 35ºC i es sacseja suaument fins dissoldre els grums, evitant la
formació d'escuma; deixar refredar i pesar uns 10 ml en el matràs
erlenmeyer esmerilat de 250 ml.
El resultat s'expressa en % de greix: expressió a la
qual:
a).- El mètode és utilitzable en llet en pols, condensada o evaporada, prèvia la seva conversió en llet líquida. Es pesa la quantitat necessària per fer 100 ml de llet líquida, es restitueix fins a 80 ml amb aigua destil·lada, i es passa a matràs aforat de 100 ml, rentant amb aigua destil·lada i arrasant i homogeneïtzant; a partir d'aquí es procedeix com a la metodologia descrita. Els 10 ml de llet es prenen amb pipeta aforada i no cal pesar-los; els càlcul son:
essent m la quantitat de llet pesada. b).- Cal comprovar que l'èter etílic estigui totalment exempt de peròxids (perill d'explosió). Assaig de peròxids en èter.- Transferir 10 ml d'èter etílic a una proveta esmeril·lada proveïda de tap de vidre, neta i seca, afegir 1 ml de dissolució al 10 % de iodur de potassi acabat de preparar, sacsejar i deixa 1 minut en repòs. No s'ha de formar coloració groga en cap de les dues capes. Conservació de l'èter etílic.- Submergir-hi làmines de zinc tallades en tires (80 cc per litre, al menys), preparades submergint zinc pa en una dissolució àcida diluïda de sulfat cúpric pentahidrat pa durant 1 o 2 minuts i rentar desprès amb aigua destil·lada.
1.- Deduir raonadament la fórmula utilitzada en els càlculs. 2.- Fer l'esquema gràfic del procediment analític. 3.- Confeccionar el corresponent "butlletí d'anàlisi". |