|
|
LES
HORTALISSES EN GENERAL
|
LES HORTALISSES: DEFINICIÓ: Tota aquella planta herbàcia que pot ser utilitzada com aliment de l'home rep en general el nom d'hortalissa, mentre que el terme llegum queda reservat més específicament a aquelles que pertanyen a la família de les lleguminoses, tant de les que es mengen les llavors ( fesols, pèsols, faves, llenties i cigrons ), com d'aquelles en les que es menja el fruit sencer, el qual es denomina tavella o beina ( mongetes tendres, bajoca ). SUBDIVISIÓ: La subdivisió de les hortalisses segons la seva pertinència a una família botànica específica no s'utilitza gaire, tot i que és força freqüent escoltar parlar de cucurbitàcies ( carbassa, carbassó, cogombre, síndria, meló ) o també de solanàcies ( tomàquet, pebrot, albergínia ) així mateix de liliàcies ( all, ceba, porro, escalunya ). Pel que fa referència a les plantes que pertanyen a altres famílies s'agrupen per afinitat segons el cicle i el tipus de conreu i modalitat de recol·lecció. Amb freqüència les hortalisses es divideixen segons la part de la planta que habitualment es menja: es parla llavors d'hortalisses d'arrel, de tija ( tubèrcle, bulb, rizoma, carnós, turió ), de fulles ( plàntula, brots, mata, peduncle foliar, fulles cabdellades ), de flors ( flor, estams, inflorescència ), i de fruits, reagrupant en resum totes les que són plantes aromàtiques que es caracteritzen per contenir una gran quantitat d'essències que donen un peculiar perfum i sabor a l'hort. Aquestes últimes es poden utilitzar fresques o dessecades. A més a més diverses hortalisses que es caracteritzen pel seu sabor picant es fan servir, no tant pel consum directe, sinó com amaniment d'altres aliments. No hem d'oblidar les criptògames, habitualment conegudes com fongs.
Bibliografia consultada e imatges: -Fausto e Isa Gorini: El huerto. Ed. El Drac. -EL PUNT: Agenda del pagès 2003. -Dr. E. Schneider: La salud por la nutrición. Ed. Safeliz.
|
|
|