LES HORTALISSES EN GENERAL

LES HORTALISSES:

DEFINICIÓ:

Tota aquella planta herbàcia que pot ser utilitzada com aliment de l'home rep en general el nom d'hortalissa, mentre que el terme llegum queda reservat més específicament a aquelles que pertanyen a la família de les lleguminoses, tant de les que es mengen les llavors ( fesols, pèsols, faves, llenties i cigrons ), com d'aquelles en les que es menja el fruit sencer, el qual es denomina tavella o beina ( mongetes tendres, bajoca ).

SUBDIVISIÓ:

La subdivisió de les hortalisses segons la seva pertinència a una família botànica específica no s'utilitza gaire, tot i que és força freqüent escoltar parlar de cucurbitàcies ( carbassa, carbassó, cogombre, síndria, meló ) o també de solanàcies ( tomàquet, pebrot, albergínia ) així mateix de liliàcies ( all, ceba, porro, escalunya ).

Pel que fa referència a les plantes que pertanyen a altres famílies s'agrupen per afinitat segons el cicle i el tipus de conreu i modalitat de recol·lecció.

Amb freqüència les hortalisses es divideixen segons la part de la planta que habitualment es menja: es parla llavors d'hortalisses d'arrel, de tija ( tubèrcle, bulb, rizoma, carnós, turió ), de fulles ( plàntula, brots, mata, peduncle foliar, fulles cabdellades ), de flors ( flor, estams, inflorescència ), i de fruits, reagrupant en resum totes les que són plantes aromàtiques que es caracteritzen per contenir una gran quantitat d'essències que donen un peculiar perfum i sabor a l'hort. Aquestes últimes es poden utilitzar fresques o dessecades. A més a més diverses hortalisses que es caracteritzen pel seu sabor picant es fan servir, no tant pel consum directe, sinó com amaniment d'altres aliments. No hem d'oblidar les criptògames, habitualment conegudes com fongs.

 

CLASSIFICACIÓ DE LES HORTALISSES

D'ARREL
api, card de moro, col-nap, xirivia, escorçonera, nap,julivert d'arrel,ràve, nap bord, ràve rusticà, remolatxa, barba de frare,pastanaga.

DE TIJA
tubercle
bulb
rizoma
carnós
turió

Moniato
Xufla
Patata

 

All
Ceba
Cebollí
Escalunya


Rave rusticà
Col-rave
Espàrrec

DE FULLES
plàntula
brots
mates
peduncle
cabdellada
Siscall
Enciamet de
caputxí
Sajolida
Donzell
Alfàbrega
Créixens
Card de
moro
Fonoll
Dragonet
Gatera
Salpasser
Majorana
Melissa
Menta
Orenga
Romaní
Ruda
Sàlvia
Farigola
Verdolaga


Axicòria
Api
Col
Card
Col xina
Escarola
Espinac
Herba del
caputxins
Enciam
Ruca

Bleda
Api
Card
Cebollí
Fonoll
Porro
Ruibarbre

Cabdell
Col de
Brussel·les
Enciam
Cabdell de
fulla arriçada

DE FULLES SIMPLES
agrella, bleda,axicòria de Brussel·les, sajolida, alfàbrega, api, créixens, col, borratja, card, cebolleta, cebollí, col xina, cabdell, col arrissada, escarola, espinac,dragonet, gatera, salpasser, enciam, mejorana, melissa, menta, mostassa, farigola, julivert, porro, romaní, ruda, sàlvia, orenga, verdolaga.

DE FLOR
FLOR
ESTAMS
INFLORESCÈNCIA
tàpera, crèixens d'aigua
safrà
carxofa, bròquil,col, col-i-flor,flor del nap, camamilla

DE FRUIT
fesol bord, albergínia, carbassó, carbassa, castanya d'aigua, maduixa, mongeta verda, meló, cogombre, pebrot, síndria, tomàquet.

DE LLAVOR
fesol, alcaravia, tramusset, anís, cacaüet, celiandre, comí, cigró, pèsol, fava, llentia, mostassa.

D'AMANIMENT
all, alfàbrega, tàpera, alcaravia, safrà, ceba, cebollí, comí, escalunya, mejorana, orenga, llulivert, rave rusticà, romaní, sàlvia, farigola.

D'AROMA
agrella, sajolida, donzell, alfàbrega, alcaravia, anís, comí, funoll, dragonet, bitxo, fonoll, salpasser, camamilla, mejorana, melissa, menta, orenga, romaní, ruda, sàlvia, farigola.

Bibliografia consultada e imatges:

-Fausto e Isa Gorini: El huerto. Ed. El Drac.

-EL PUNT: Agenda del pagès 2003.

-Dr. E. Schneider: La salud por la nutrición. Ed. Safeliz.