CAVAT
D'UN HORT:
El terreny sempre
ha de preparar-se per al conreu i aquesta preparació ha de precedir
a la sembra, o al trasplantament de forma que sigui idoni per al desenvolupament
de les plantes.
Per tot això
és necessari remoure el terreny a una profunditat d'uns 30 cm,
de forma que estigui airejat, tou i tingui la possibilitat de retenir
la humitat.
Convé també
remoure el sòl a la fi d'obtenir un doble avantatge: la capa més
esgotada del conreu anterior (les arrels exploren el sòl a una
profunditat de 10 a 20 cm), es veurà bloquejada i serà molt
difícil el desenvolupament de les plantes, doncs tindran que trobar
una major profunditat. La tasca preparatòria, serveix a més
a més, per soterrar el fems o l'adob orgànic ( si roman
exposat a l'aire perd gran part de les seves propietats) i per dispersar
en el terreny els adobs nitrogenats (adobs químics) que han de
ser distribuïts immediatament abans d'iniciar-se les feines.
En casos excepcionals,
quan es vol fer una feina de preparació extraordinària,
s'aprofundeix uns 40 o 45 cm, la cava es realitza en dos temps per una
doble manipulació: la primera capa de 20 cm es separa, desprès
s'aixeca la següent capa, sempre de 20 cm, i s'uneix a l'anterior.
D'aquesta manera s'excava un profund solc que dona la possibilitat d'iniciar
les feines definitives. La capa superficial es va dipositant al fons,
mentre que la següent capa es col·loca a la superfície.
Finalment, s'omple el solc amb la terra apartada al principi.
LA
SEMBRA:
Per a que les llavors
germinin, es a dir, per donar lloc a una no va planta, s'han d'hidratar.
Això s'aconsegueix quan el terreny és suficientment humit
i perquè la llavor absorbeixi millor la humitat s'ha d'introduir
al terra. La profunditat ha de ser proporcional a la grandària
de la llavor , que a la vegada condiciona la dimensió del grill,
és a dir, la seva capacitat d'obrir-se pas fins a la superfície.
És bo submergir
les llavors més grans en aigua durant 24 hores abans de soterrar-les
a fi i efecte d'afavorir la germinació. Algunes llavors de petites
dimensions (pastanaga, api...) es cobreixen amb una mica de sorra per
tal de no obstaculitzar el seu desenvolupament. El grill aconsegueix la
seva major vitalitat al sortir a la llum, tot i que la llavor s'hagi soterrat
a no gaires mil·límetres de profunditat.
La durada del procés
de germinació depèn de factors genètics i és
condicionat per la temperatura ambiental, però pot oscil·lar
entre 1 i 20 dies. Quan més s'allunya la temperatura dels valors
òptims, més es prolonga el procés i més s'endarrereix
la sortida de la planta. Amb temperatures inferior a cert límits,
les llavors no germinen i creen les condicions òptimes per un atac
de paràsits que viuen al terreny. Per això és important
conèixer les condicions tèrmiques i d'humitat més
adequades per a cada planta i sembrar en el moment més oportú.
Les llavors que
germinen en poc temps, sempre parlant de la mateixa espècie, donaran
plantes amb més vitalitat, més resistents a les plagues
i, en definitiva, més productives.
DURACIÓ
MITJA DE LA GERMINACIÓ
|
DIES |
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
13
|
14
|
15
|
16
|
17
|
18
|
19
|
20
|
Rave |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Crèixens |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mongeta |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Carbassa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ceba |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Escarola |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espinacs |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pèsol |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fava |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Enciam |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nap |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cogombre |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Porro |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bleda |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Carxofa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Albergínia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Col |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meló |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pebrot |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomàquet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pastanaga |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Card |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Remolatxa |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Síndria |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Espàrrec |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Julivert |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sàlvia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SEMBRA
DIRECTA:
Una vegada ja és
preparat el terreny de tal manera que quedi compactat i tou, es procedeix
a la distribució de la llavor.
Les llavors es
poden dipositar a regalim per una obertura del sobre, amb la ma o disposades
en fileres, de manera que la planta es trobi distanciada i pugui créixer
regularment.
La quantitat de
llavors depèn de la dimensió d'aquesta, de la distància
prevista del conreu i del poder de germinació de la mateixa.
Per facilitar la
sembra, es marca amb un bastó el terreny de manera que quedi un
petit solc que servirà de guia per la distribució de la
llavor. Les llavors més petites es distribueixen directament de
l'envàs, després de tallar un cantonada, colpejant el contingut
amb el dit índex. Les llavors més grosses, com les del pèsol
o faves es fiquen amb la ma a una distància regular. Després
d'aquesta operació es cobreixen lleugerament amb una mica de terra.
Les llavors molt petites que necessiten llum, com l'api i l'enciam, no
se soterren, es compacta el terreny i es dipositen a sobre comprimint
amb el palmell de la ma.
Efectuada la sembra
es pot cobrir el terreny amb un sac o plàstic per mantenir la humitat,
de tal manera que la germinació sigui més ràpida.
A ser possible convé no regar massa per tal d'evitar que es formi
una crosta que obstaculitzi la germinació.
SEMBRA A COPS:
S'anomena sembra
a cops la que s'efectua deixant varies llavors en un mateix forat distanciats
regularment uns dels altres (mongetes, faves, pèsols, cigrons,
llentíes...) A vegades les plàntules d'estructura més
feble no poden sortir a la llum si el terreny es troba encrostat, per
això convé sembrar en el mateix forat 3 o 4 llavors de tal
manera que, unint totes les forces puguin trencar la crosta i desenvolupar-se
sense problemes.
Algunes espècies
necessiten d'una gran quantitat de matèria orgànica, es
sembren sobre el solc cobertes amb fems no gaire separades; després
de brotar es trien les més fortes i les altres es tallen a nivell
de superfície.
SEMBRA EN PLANTER:
Quant les llavors
són sembrades en una superfície reduïda i les plantes
creixen molt densament, romanent en aquest terreny solament durant els
primers estadis del seu desenvolupament, es parla de fer planter.
La superfície
pot ser una petita parcel·la o més freqüentment per
recipients adequats al ús.
Quan les condicions
ambientals no són les més favorables, el planter permet
anticipar l'època del conreu, ja que les llavors són en
un petit espai que pot ser recobert amb un plàstic o vidre. D'aquesta
manera es crea un particular microclima que afavoreix el desenvolupament
de la plantula.
El sòl del
planter ha de ser ric en humus. En general es prepara una barreja de terra,
sorra i turba. La sembra ha de fer-se molt superficialment i ha de regar-se
amb molta moderació, especialment si les temperatures són
baixes, per no afavorir la proliferació de fongs.
EL TRASPLANTAMENT:
El trasplantament
és l'operació de canvi de la planta del planter al lloc
definitiu.
Les raons del canvi
són moltes: avançar el cultiu quan aquest es realitza sobre
una superfície coberta, assegurar-se que la distància entre
les plantes sigui proporcional i protegir-les dels paràsits del
terreny, ja siguin insectes o fongs, que en els primers estadis del desenvolupament
són molt perjudicials per la planta.
El moment més
idoni per efectuar el trasplantament depèn de molts factors, però
l'element més útil de valoració és la mida
de la planta tenint en compte l'altura, el nombre de fulles i el diàmetre
de la tija.
En alguns casos
la planta es pot extreure i portar al lloc definitiu sense pa (massa de
terra adherida a les arrels de la planta) i en altres amb elmateix pa.
TRASPLANTAMENT
AMB PA DE TERRA
La matèria
per preparar elpa ha de ser rica en humus i en llim; no ha d'estar massa
compactada però tampoc s'ha de desfer.
Si el recipient
que conté la planta és de plàstic o d'argila es fica
cap avall subjectant amb el palmell de la ma la mota, es donen uns petits
cops i la planta sortirà del recipient.
Podem observar
les arrels: si giren al voltant de la mota i són blanques i nombroses,
vol dir que la salut de la planta es bona i pot ser trasplantada sense
problemes. Si les arrels són fràgils i fosques, hi ha raons
per a pensar que la planta pot estar malalta.
La planta amb la
mota s'ha de ficar al solc que prèviament en realitzat al terra
amb el plantador ; el sòl de l'entorn s'ha de comprimir i regar
en abundància.
Si el planter s'havia
realitzat en una petita parcel·la, s'ha d'extreure la planta amb
una petita pala (desplantador) i desprès s'ha de tornar a plantar
seguint els passos anteriors.
TRASPLANTAMENT SENSE PA DE
TERRA:
Les plantes més
comunes no presenten cap problema i poden trasplantar-se sense terra al
voltant de les arrels. Algunes plantes que transpiren molt o que triguen
molt en desenvolupar les noves arrels absorbents, és millor tallar-lis
una mica les fulles i la punta de les arrels.
En general és
aconsellable regar el planter abans d'efectuar l'operació d'extreure
la planta, així evitarem la pèrdua de la major part de les
arrels més fràgils que són les que absorbeixen l'aigua
i els minerals.
HORTALISSES
QUE SE SIEMBRAN O
ES PLANTEN DIRECTAMENT
|
llentíes
|
rave
|
créixens
|
cigrons
|
patata
|
pèsol
|
julivert
|
pastanaga
|
all
|
mongeta
|
HORTALISSES
QUE NO ES PODEN TRASPLANTAR
|
cigrons
|
mongetes
|
pèsols
|
rave
|
faves
|
nap
|
pastanaga
|
créixens
|
llentíes
|
patates
|
escalunya
|
verdolaga
|
blat
de moro
|
|
|
HORTALISSES
QUE ES PODEN TRASPLANTAR
|
col-i-flor
|
porro
|
bledes
|
enciam
|
remolatxa
|
api
|
escarola
|
espàrrec
|
col
|
tomàquet
|
carbassa
|
card
|
cogombre
|
síndria
|
albergínia
|
pebrots
|
carbassó
|
ceba
|
carxofa
|
maduixa
|
FEINES DURANT EL CULTIU:
Una vegada les
plantes han començat a desenvolupar-se és necessari realitzar
una sèrie de tasques a l'hort perquè la collita sigui més
productiva. Les més importants són les següents:
CAVAT SUPERFICIAL:
Algunes vegades
es prefereix substituir la feina de preparació del terreny per
l'entrecavat. Quan es cultiven hortalisses les arrels de les qual exploren
el terreny en profunditat, remoure la terra una mica no és suficient,
doncs fa que la planta tingui més treball per arrelar i menys aireació.
En la majoria dels
casos es fan servir motocultors que, tot i que no aconsegueixen aprofundir
en el terreny com manualment, es redueix considerablement l'esforç
humà.
FEINES SUPERFICIALS:
Acabada la feina
de cavar el terreny es presenta una superfície molt irregular,
és llavors quan amb una aixada es trenquen els terrons i després
amb el rampí s'aplana la superfície per tal que sigui més
fàcil preparar els solcs per sembrar o plantar.
ENTRECAVAT:
Quan la planta
ja te un cert grau de desenvolupament és necessari remoure la terra
amb la finalitat de eliminar les males herbes i de trencar la crosta que
impedeix l'aireació del sòl.
RECALÇAR:
Es fa amuntegant
la terra sobre el coll de la planta per afavorir el desenvolupament de
les arrels, que a la vegada donen una major estabilitat a la planta.
FER SOLCS:
El solc que es
realitza entre filera i filera serveix per facilitar la distribució
de l'aigua evitant regar la planta directament sobre les fulles i fruits
eliminant així el desenvolupament dels fongs.
TUTORAT:
Moltes plantes
tenen la tija flexible, incapaç de sostenir-se, per tal, i per
evitar que es trenquin, hem de proporcionar-lis el corresponent sostén.
En general s'utilitzen canyes o pals de diferents alçades que es
claven a prop de la planta o en el bancal on creix la mateixa. Algunes
plantes ( mongetes i pèsols) creixen al voltant del tutor, altres
(tomàquets, albergínies, pebrots...) s'han de lligar al
tutor, repetint l'operació varies vegades a diferents alçades.
No es deuen lligar les canyes formant una mena de cabana ja que s'impedeix
que la llum arribi a totes les fulles i que l'aire circuli lliurement.
Es convenient posar els tutors en fileres i lligar-los amb canyes transversals
a diferents alçades.
PINÇAMENT:
L'operació
consisteix en tallar la punta del brot amb les ungles del polze i l'índex.
Aquesta operació que es realitza a la planta jove afavoreix l'aparició
de borrons a l'axil·la de les fulles. Altres vegades el pinçament
es realitza al final del cicle reproductiu (planta adulta) amb la intenció
de bloquejar el desenvolupament i afavorir la maduració dels fruits
(tomàquet, albergínia, pebrot).
DESPUNTAR:
Aquesta operació
es realitza per obtenir una producció més abundant i de
millor qualitat. En moltes espècies (tomàquets, albergínies...)
a l'axil·la de les fulles es formen brots que desenvolupen noves
branques. Si el nombre és excessiu, la planta s'esgota i la producció
disminueix principalment en qualitat.
Convé eliminar
els brots quan encara són petits, no més llargs de 4 0 5
cm, empenyent amb el polze. El brot es trenca a la inserció i la
ferida es cicatritza ràpidament. L'operació s'ha de repetir
quan sigui necessari. No convé eliminar els brots massa grans,
més de 10 cm, ja que la ferida triga en cicatritzar i pot ocasionar
malalties a la planta.
PLANTES
QUE ES RECALCEN
|
 |
mongeta
|
api
|
albergínia
|
card
|
col
|
espàrrec
|
cigrons
|
pèsols
|
faves
|
llentíes
|
patates
|
pebrots
|
porros
|
tomàquets
|
|
|
PLANTES
QUE NO ES RECALCEN
|
 |
bledes
|
alls
|
carxofa
|
api
|
créixens
|
carbassó
|
carbassa
|
ceba
|
enciam
|
espinacs
|
maduixes
|
meló
|
nap
|
cogombre
|
julivert
|
rave
|
remolatxa
|
síndria
|
pastanaga
|
|
PLANTES
QUE S'HAN DE TUTORAR
|
 |
mongetes
|
albergínia
|
carbassa
|
pèsols
|
cogombre
|
pebrots
|
tomàquets
|
|
PLANTES
QUE ES DESPUNTEN
|
 |
albergínia
|
carbassa
|
mongeta
|
cogombre
|
sàlvia
|
síndria
|
PLANTES
ELS BROTS DE LES QUALS SE SUPRIMEIXEN
|
 |
albergínia
|
carbassa
|
meló
|
cogombre
|
pebrot
|
síndria
|
tomàquet
|
|
LA
RECOL·LECCIÓ:
DURACIÓ
DEL CICLE I RECOL·LECCIÓ:
La feina de recol·lectar
les hortalisses és el moment més gratificant; la disponibilitat
dels productes compensa l'esforç dels mesos anteriors.
Tota espècie
i, al voltant d'ella mateixa, les diverses varietats evidencien una durada
del cicle vegetatiu molt variable, en funció de les alternatives
genètiques de cadascuna, i de modificacions en relació al
clima hagut durant el seu desenvolupament.
El créixens
(berro) es recol·lecta després de 10 dies de la sembra;
en altres espècies el cicle supera els 6 mesos (maduixa).
En les hortalisses
de fruit i de llavor, una important diferència és la relativa
al interval de temps des de la floració a la recol·lecció.
En alguns casos el fruit pot ser recol·lectat en diferents estadis
de maduració, essent idonis per al consum quan són verds
o immadurs o quan ja són totalment madurs, es a dir de color vermell
(tomàquet, pebrot).
Algunes hortalisses
de fruita es recol·lecten immadures, ja que en aquest estat tenen
millors propietats per al consum (cogombre, mongetes verdes, carbassó,
albergínia); ja madures, es a dir, quan les llavors són
aptes per a la reproducció, no es poden consumir a la taula ja
que no són comestibles.
RECOL·LECCIÓ DE TEMPORADA I ESGLAONADA:
La recol·lecció
de les hortalisses pot se de temporada en aquelles plantes que arriben
a la vagada un desenvolupament apte per al consum, o en aquelles que la
maduració dels fruits es produeix al mateix moment. En altres casos,
La recol·lecció es esglaonada en quant hi ha la possibilitat
d'escollir els exemplars de majors dimensions o els fruits que es convertiran
en flors.
En algunes hortalisses
es pot triar entre un tipus o altre de recol·lecció; o s'extreu
la planta més desenvolupada o s'espera a un únic moment
per a procedir a la recol·lecció.
En altres hortalisses,
la dimensió de la planta (col-i-flor, bledes) o el grau de maduració
del producte (patata, tomàquet) obliga a recol·lectar sense
pèrdues de temps per obtenir el producte en el moment òptim
per el consum.
INDíCIS
DE MADURACIÓ:
L'estadi de desenvolupament
de la part de l'hortalissa destinada al consum (arrel, tija, fulles) o
el grau de maduració dels fruits poden ser molt variables.
Algunes vegades
mirem les dimensions i en altres en el color. És important recol·lectar
l'hortalissa en el moment adequat per el seu consum.
La recol·lecció,
en algun cas, ha de ser molt ràpida ja que en no gaires dies el
canvi pot ser tant fort que faci perdre al producte la seva qualitat.
En altres hortalisses, pel contrari, la possibilitat de recol·lecció
del fruit o d'altre part de la planta s'allarga més, ja sigui pel
creixement lent o per les petites modificacions dels productes.
RECOL·LECCIONS
ESGLAONADES
|
Cada
dia
|
Cada
3-4 dies
|
Cada
7-10 dies
|
carbasso,
espàrrec,maduixa, cogombre petit.
|
bledes,
albergínia, créixens, brécol, carbassa, cebollí,
espinac, pèsol, fava, mongeta verda, enciam, meló,
cogombre, pebrot, rave, síndria, tomàquet.
|
all,
carxofa, api, card, carbassa, ceba, col-i-flor, escarola, patata
juliver, porro, remolatxa. col, pastanaga.
|
PRODUCTIVITAT:
El desenvolupament
de les diferents plantes conreades, la riquesa en fulles o flors, la dimensió
de les arrels o dels tubercles, i el desenvolupament dels fruits són
característiques de cadascuna de les espècies amb diferències
notables dins de la mateixa varietat.
La productivitat
és condicionada pel desenvolupament i, a la vegada, per la fertilitat
i la disponibilitat d'aigua, per les condicions climàtiques al
llarg del seu desenvolupament, pels atacs de paràsits, per les
feines realitzades al cultiu,, es a dir, per un conjunt de factors que
quasi mai poden mantenir els seus nivells òptims.
Es considera també
que la productivitat es condicionada per la modalitat de recol·lecció,
o bé per l'estadi de maduració del fruit, ja que en moltes
ocasions s'espera al seu desenvolupament complet per a procedir a la seva
recol·lecció i, en altres ocasions, s'efectua l'extracció
de la planta no desenvolupada totalment.
Recol·lectant
fulla a fulla, la productivitat de les bledes augmenta molt respecte si
s'arrenca la planta sencera.
Bibliografia consultada
e imatges:
-Fausto
e Isa Gorini: El huerto. Ed. El Drac.
-EL
PUNT: Agenda del pagès 2003.
-Dr.
E. Schneider: La salud por la nutrición. Ed. Safeliz.
|