G l o s s a r i

Mamífer

  Classe de cordats de l'embrancament dels vertebrats integrada per animals amniotes homeoterms i vivípars, amb el cos proveït de glàndules mamàries i generalment recobert de pèl. La forma i la grandària del cos varien molt, segons el medi ambient on habiten i el grup sistemàtic al qual pertanyen.
  Quasi tots els mamífers tenen quatre extremitats pentadàctiles, que són molt diverses, segons la manera de caminar de cadascun. En les espècies excavadores i arborícoles, així com en les voladores (quiròpters), les extremitats són profundament modificades; les espècies aquàtiques les tenen transformades en aletes.
  La pell presenta formacions epidèrmiques, com els pèls, i dèrmiques, com les glàndules sebàcies i sudoríferes.
  L'abundor i la distribució del pèl varien molt, segons les espècies. Determinats ordre de mamífers presenten banyes al cap, de forma i constitució diverses.
  En les femelles, les glàndules mamàries són productores de llet, després del part.
  L'esquelet, molt semblant al dels rèptils, assoleix la màxima perfecció en els vertebrats. La columna vertebral és subdividida en cinc regions: cervical, toràcica, lumbar, sacra i dorsal.
  La temperatura corporal és constant i independent de la del medi ambient, excepte en els mamífers que presenten hivernació i estivació.
   L'aparell circulatori presenta el cor dividit en quatre cavitats
   El grup inclou unes 3 000 espècies, la majoria de les quals adaptades al medi terrestre, bé que també n'hi ha
d'aquàtiques i d'aèries.



 
 
 

cànids

   Família de mamífers carnívors del subordre dels fissípedes que comprèn animals de grandària mitjana, de formes esveltes, àgils i robusts.
   El cap és generalment petit, amb el musell prolongat i punxegut. Tenen el dentat típic dels animals carnissers, amb les dents canines molt desenvolupades, i llurs orelles són de llargària variable, rectes  punxegudes. Són digitígrads, amb 5 dits a les potes anteriors i 4 a les posteriors, ungles no retràctils, fortes i corbades. El pelatge és generalment abundant, llanós i  de tacte suau.
   Tenen desenvolupats tant els sentits, principalment el de l'olfacte, com el de la intel·ligència. Són molt prolífics; pareixen de 4 a 9 cries l'any.
   Mentre alguns s'alimenten exclusivament de carn i derivats, d'altres mengen també vegetals.   Són cosmopolites.



 
 
 

carnívor

   Ordre de mamífers que comprèn individus de dimensions mitjanes o grans, amb els ullals (canines) molt desenvolupats, i els queixals (molars) amb un nombre variable de cúspides que els permeten de triturar l'aliment.
   En el crani, la cavitat orbitària i la cavitat temporal són unides.
   Els músculs de la mandíbula són molt poderosos, i l'articulació permet fer amplis moviments en sentit vertical.
   Tenen els sentits (sobretot l'olfacte) molt desenvolupats. En els terrestres (fissípedes) les potes són fortes, i els
dits, en nombre de quatre o cinc, són separats i proveïts d'ungles sovint retràctils; en els marins (pinnípedes) les extremitats s'han transformat i tenen una funció d'aletes.
    Els carnívors s'alimenten principalment de carn, bé que en alguns són omnívors. Són depredadors per excel·lència i reguladors de l'equilibri dels ecosistemes, en limitar i seleccionar les poblacions d'animals herbívors, en relació amb les aptituds defensives  d'aquests.
   Tenen una distribució geogràfica molt àmplia, que comprèn quasi tot el món.



 
 

fissípedes

   Subordre de mamífers carnívors caracteritzats per llur adaptació total a la vida terrestre; tenen les potes normalment conformades per a aquest tipus de locomoció, amb 4 o 5 dits, separats i proveïts d'ungles, sovint retràctils. N'hi ha a tot el món.



 
 

raça

   Conjunt d'individus que tenen una ascendència comuna i es diferencien de la resta d'individus de llur espècie per la freqüència més gran de determinats grups de caràcters hereditaris (morfològics, anatòmics, serològics, hematològics o patològics,  etc).
   Les races s'originen a partir de les poblacions on predomina l'endogàmia sobre l'exogàmia a causa de qualsevol forma d'aïllament total o parcial que permet la conservació de determinats mutants. Les races d'animals i vegetals domèstics (races artificials) s'obtenen per selecció i posterior encreuament de diversos mutants fins a
fixar uns caràcters determinats.



 
 

gossos d'atura
 

     Gos que serveix per a guiar el ramat.
 


omnívor
 

   Que menja de tot, aliments animals i vegetals.
 



 

glàndules sudoríferes
 

Cadascuna de les glàndules situades a la pell i que secreten la suor.


zel

  Excitació sexual periòdica dels animals superiors, que es manifesta sobretot en els vertebrats, principalment en les femelles. Coincideix amb el període d'estre del cicle ovàric. El moment de l'ovulaciò va acompanyat de tot un conjunt de canvis morfològics i fisiològics (aparició de plomatge diferent en els ocells, d'apèndixs i expansions en els peixos, d'excrecions oloroses en els mamífers i hiperèmia dels òrgans reproductors) i canvis de comportament. És l'únic període en què les femelles accepten la còpula. Hi ha femelles amb un sol estre a l'any (que sol tenir lloc a la
mateixa estació cada any), i n'hi ha amb dos estres o més. Els mascles solen ésser actius durant tot l'any, i la presència d'una femella amb estre determina llur zel.
 



 

cadells

    Petit del gos.
 


...és emprat...
 

El gos es emprat com:



Informació extreta de l'Hiperenciclopèdia       Inici            Races             El gos