Dels quatre Jocs Panhel·lènics, els celebrats en Olímpia eren els més importants, i en tot el món grec es rebien com un veritable esdeveniment.

La ciutat de Olímpia, situada en el Pelopones, a uns 80 quilòmetres d’Esparta i a uns 320 de la ciutat d'Atenes, era un antic santuari dedicat a Zeus, pare dels déus.

La seu estava composta per un espai profà i un altre sagrat, l’Altis, que es trobava delimitat per un mur.

Aquest recinte sagrat albergava els temples, entre els quals destacava el de Zeus per ser el més important. També havia espais per a la celebració dels sacrificis i per al lliurament dels tresors, a més d'edificis erigits per les ciutats on es conservaven precioses ofrenes com gots o estàtues, per exemple.

En la part exterior del mur quedava l'espai profà, en el qual es trobaven edificis com el gimnàs, la palestra, l'estadi, el hipòdrom i aquelles construccions que servien per a l'administració dels Jocs o bé per a albergar a honorables personalitats.

Eren molt poques les persones que residien de forma habitual en el Santuari de Olímpia, entre aquests estaven els seus responsables, però durant la competició l'ambient era totalment distint. Atletes, espectadors i comerciants de tot tipus confluïen en la ciutat, on es podien arribar a reunir més de 40.000 persones per a presenciar els Jocs Olímpics.

EL SANTUARI

Partint del poble de l'antiga Olímpia, una carretera asfaltada condueix al visitant entre llorers, xiprers i oliveres al lloc arqueològic.

A l'apropar-se al lloc es troba el pont que travessa el Clàdeu, riu que, en pendent, corre al costat del Santuari per a desembocar, poc més baix, en el Alfeu. En el seu marge dreta, a l'oest, s'aixequen, un després d'un altre, una cadena de verds turons que conclou en el Druva.

El riu Alfeu, tantes vegades cantat pels poetes, discorre per la fèrtil plana del Pelopones, a l'esquerra del recinte sagrat. Al sud-est d'aquest riu s'alcen, tancant l'horitzó, els monts Lapite i Tipeo.

Cap al nord i a l’est, una sèrie de turons coberts de pinedes baixen ondulants, entre pintorescs llogarets, cap al Santuari, acabant en un magnífic pujol cònica: el mont Cronos.

En aquest paratge meravellós que formen el mont Cronos i la confluència dels rius Alfeu i Clàdeu es localitzen les ruïnes de Olímpia.


 







 
 


                


              
            
             

                    

 
 
 
 
 
 
 
            
                 
                  Contactar